Consiliul National al Elevilor, unica structura reprezentativa a elevilor la nivel national saluta decizia Senatului Romaniei de a respinge initiativa legislativa nr. 258/2015 privind siguranta in scoli si se pozitioneaza impotriva propunerii in cauza. Dorinta de a desemna un lucrator de politie responsabil cu siguranta scolara pentru fiecare unitate de invatamant situata in raza de competenta teritoriala , impreuna cu constituirea Comisiei pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar si redactarea unui raport lunar privind disciplina in incinta unitatii scolare ar putea creste intr-o masura siguranta in scoli si ar aduce o contributie la diminuarea violentei in scoli. Alta initiativa demna de luat in considerare este dorinta de a obliga unitatile de invatamant sa incheie un contract cu o societate de paza autorizata.
In schimb, anumite masurilor propuse au ca finalitate directa privarea dreptului la libertate al elevului, garantat prin Constitutie, mai mult decat educarea, formarea si asigurarea sigurantei elevului in scoala.
Consiliul National al Elevilor considera ca delimitarea conditiilor de acces pentru profesori si elevi, precum se constata din articolul 3 alineatul 2 al textului propus, pe langa faptul ca este o actiune discriminatorie, ar reprezenta o masura retrograda ce se indeparteaza de la valorile europene pe care sistemul de invatamant romanesc si-a propus sa le promoveze in procesul de educare al elevilor. Profesorul si elevul reprezinta doi actori parteneri ai sistemului de invatamant a caror relatie se bazeaza pe respect reciproc si nu pe subordonare.
Decizie contestata si in cadrul Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar ( ROFUIP ), initiativa ar propune obligativitatea purtarii uniformei scolare. Consiliul National al Elevilor se simte obligat sa readuca la cunostinta articolul 9 alineatul 3 din Legea Educatiei Nationale: " Invatamantul de stat este gratuit" iar astfel impunerea achizitionarii unei uniforme cu un pret ce intrece in multe cazuri suma de 300 de RON nu poate decat sa oblige parintii la cheltuieli neasumate si fara intentia expresa a acestora.
Prin interzicerea dreptului de a parasi incinta unitatii de invatamant a elevilor minori decat cu incuviintarea scrisa a parintilor, articolul 8 nu ia un considerare prevederile Codului Civil care diferentiaza drepturile si discernamantul elevilor de peste 14 ani fata de ceilalti minori. Astfel, actul are intentia de a priva de libertate elevi care in baza legilor in vigoare au dreptul de parasi incinta unitatii de invatamant in orice moment doresc.
Un pas important spre evolutia sistemului de invatamant din Romania se va realiza in momentul in care se va intelege in mare masura faptul ca educatia se realizeaza prin exemple, prin starnirea curiozitatii si a interesului pentru cunoastere si nu prin impunerea anumitor standarde sau circumstante.
Secretariatul Departamentrului de Educatie si Comunicare (Relatii Externe):
Eusebiu-Mihail TUDOROIU
tel.: 0736 161 926
e-mail: tudoroiu.eusebiu.mihail@gmail.com
Presedintele Consiliului National al Elevilor:
Horia ONITA
tel: 0748 880 910
e-mail: horiaonita@yahoo.com
0 comentarii | 21 vizualizări | 27 martie 2015 |