Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 26 Septembrie 2022 - 14587
Consiliul National al Elevilor critica vehement decizia Senatului Romaniei privind situatia elevilor navetisti.

Consiliul National al Elevilor, singura structura reprezentativa a elevilor la nivel national, critica vehement decizia Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din cadrul Senatului Romaniei, care a acordat aviz negativ cererii de a elimina plafonarea sumei acordate elevilor navetisti pentru a-si deconta transportul catre si de la unitatea de invatamant. Faptul ca elevilor navetisti le este incalcat flagrant dreptul la acces gratuit la invatamantul preuniversitar de stat nu poate decat sa demonstreze lipsa de interes a autoritatilor in asigurarea unui invatamant accesibil de calitate, in care fiecare persoana sa dispuna de drepturi egale, indiferent de mediul din care provine.

Reprezentantii elevilor considera ca acest fapt duce din 2013 incoace la o crestere a abandonului scolar, multe dintre familiile elevilor in cauza neavand posibilitatea financiara de a acoperi costurile navetei. Consiliul National al Elevilor se simte nevoit sa traga un semnal de alarma privind faptul ca masurile bugetare luate in prezent vor avea vaste implicatii negative in viitor. Faptul ca educatia nu reprezinta o prioritate in Romania va aduce prejudicii economice, sociale si culturale pentru generatiile ce vor urma. Consiliul National al Elevilor solicita Comisiei de Buget si Finante din cadrul Senatului Romaniei sa ia aceste lucruri in calcul si sa acorde aviz favorabil initiativei legislative.

Conform rapoartelor realizate de UNICEF, Romania se situeaza pe locul intai cand vine vorba de abandon scolar. Unul din cinci elevi renunta la studii, principalul motiv fiind saracia. Este o cifra alarmanta datorata in mare parte finantarii precare a sistemului de invatamant. In acest ritm, obiectivele nationale pe care le are tara noastra pana in 2020, de a reduce procentul abandonului scolar la 11%, dar si de a suporta si intretine un invatamant obligatoriu de douasprezece clase, nu vor avea nicio finalitate.
 
Consiliul National al Elevilor va continua sa marseze pentru respectarea drepturilor elevilor navetisti si are intentia sa publice un raport privind respectarea acestor drepturi in Romania.

Despre Consiliul National al Elevilor

Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.

Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare.

 

Secretariatul Departamentrului de Educatie si Comunicare (Relatii Externe):

Eusebiu-Mihail TUDOROIU
tel.: 0736 161 926
e-mail: tudoroiu.eusebiu.mihail@gmail.com

Presedintele Consiliului National al Elevilor:
Horia ONITA
tel: 0748 880 910
e-mail: horiaonita@yahoo.com

Drepturi de autor © 2015, Consiliul National al Elevilor. Toate drepturile rezervate.

0 comentarii2457 vizualizări22 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0