Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 31 Ianuarie 2023 - 14587
CINSTIM TRECUTUL, TRAIM PREZENTUL, PREFIGURAM VIITORUL! (65 de poze)

Scoala Gimnaziala nr. 1 Bistrita la 50 ani. O zi senina, luminoasa ca sufletele noastre, ne ofera prilejul de a fi mandri ca facem parte dintr-un colectiv didactic cu 50 de ani de "calitate si performanta". Ne-am adunat dascali, fosti si actuali, elevi, fosti si actuali, parinti, fosti si actuali, in aceasta cetate a cunoasterii si devenirii, care are adanc infipte radacinile in viata comunitatii bistritene.

Acest magnet al invatarii si-a deschis portile la 15 septembrie 1964, cu 16 clase, cu efective mari, in total 533 elevi si un local de scoala.

Elevii erau impartiti in doua clase paralele A si B, clasele B fiind clase experimentale. La aceste clase, incepand cu clasa I, fiecare disciplina era predata de un profesor de specialitate si aveau diriginte.

Calitatea invatamantului din aceasta scoala, dar si cresterea numarului populatiei scolare, a impus extinderea scolii cu inca o cladire, care a fost data in folosinta in anul 1981. Acest corp de cladire cuprinde 24 sali de clasa, laboratoare de fizica, chimie si biologie, cabinete de specialitate, biblioteca scolii, secretariatul, directiunea si sala profesorala. Cel de-al treilea corp de cladire are sala de sport, insuficienta ca si capacitate, anexe si sala de mese.

Primul director al scolii a fost Pavel Purcileanu, profesor de matematica, astazi nefiind printre noi.

Intre anii 1979-1989, activitatea scolii a fost coordonata de Ioan Majeri, profesor de biologie, decedat si director adjunct doamna profesor Alina Pop.

Intre anii 1989-2002, activitatea scolii este condusa de doamna Fironica Miclea, profesoara de matematica, secondata de directorii adjuncti domnii profesori Richard Zaig, Vasile Platon, domnii: Iacob Branisteanu, Gavril Campan, Alexandru Nagy si Vasile Moldovan. In aceasta perioada scoala a fost supusa rigorilor tranzitiei si ale reformei invatamantului cu numeroase schimbari si dificultati.

Din toamna anului 2002 activitatea scolii este coordonata de subsemnata, profesor de geografie, secondata fiind, pe rand, de domnii profesori Moldovan Vasile, Branisteanu Iacob, Vultur Dorin si doamnele profesoare Elena Bors si Ancuta Mihaiu.

De-a lungul anilor scoala a crescut numeric ajungand la peste 2000 de elevi.

In toamna anului 1990, cand aproximativ 1000 de elevi au fost transferati la Scoala Gimnaziala "Lucian Blaga" Bistrita, noi am ramas aici, VESNICI, TINERI SI STABILI.

Astazi, scoala numara 1167 de elevi, cu 45 de clase, invatamant de zi cu alternative educationale, avand o asociatie a parintilor puternica si implicata si un colectiv de 93 de cadre didactice, cadre didactice auxiliare si personal nedidactic.

Stabilitatea dascalilor la catedra raspunde increderii parintilor si asigura linistea si calitatea prin continuitatea muncii la clasa.

Buna pregatire a cadrelor didactice se materializeaza in competitivitatea elevilor la concursurile judetene si nationale. De-a lungul timpului , acestia s-au situat mereu in topul olimpicilor.

In nume personal, aflandu-ma si eu la apusul carierei didactice, multumesc tuturor celor implicati in viata scolii, deopotriva dascali, elevi si familiile lor si comunitati locale, care prin activitatea prestata cu daruire, responsabilitate si perseverenta au facut sa dainuie peste ani denumirea scolii, aceea de SCOALA NUMARUL 1 BISTRITA.

Ma inclin in fata dumneavoastra distinsi fosti dascali ai acestei scoli. Daca sunteti mandri de urmasii vostri, nota bene pentru noi, pentru ca orice dascal isi are dascalul lui. Daca parintii sunt multumiti de educatia si instructia copiilor lor, nota super pentru noi.

Dragi colegi de azi va multumesc pentru tot si va urez numai impliniri profesionale si personale.

Daca autoritatile locale ne apreciaza, suntem mai mult decat bucurosi.

Multumesc Inspectoratului Scolar Judetean, doamnei inspector general care a investit incredere in personalul acestei scoli, s-a bucurat de reusitele elevilor si in calitate de directot al Colegiului National "Andrei Muresanu" a beneficiat direct de calitatea muncii prestate in Scoala 1.

Domnule primar, in numele elevilor scolii va multumesc pentru sustinerea, preocuparea acordata aspectului acestei scoli, ambientului interior, dar la urmatoarea intalnire, chiar daca de mai mica amploare, ne-am dori si noi o sala de festivitati si miscarea si activitatile sportive sa se desfasoare intr-o locatie noua.

Ma adresez si Consiliului Judetean, domnului vicepresedinte Dorin Popescu, in calitate de fost elev al scolii - "Dati bani Primariei sa ne faca o sala de sport"

Nu dorim ca aceasta intalnire sa fie una rigida, statica ci o intalnire de suflet unde experienta si tineretea sa se imbine armonios.

Va dorim sa va simtiti bine la noi!

 

Director-profesor Mia Lidia Sigovan.

5 Iunie 2015.

.

Foto - Cristiana Chiuzan.

0 comentarii2849 vizualizări06 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0