Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 05 August 2021 - 14587
Palatul Copiilor Bistrita-gazda echipei europene Comenius.

Pentru o saptamana, Palatul Copiilor Bistrita a fost gazda a 5 delegatii de profesori din institutii de invatamant din Germania, Spania, Turcia, Polonia si Portugalia. Intalnirea a avut loc in cadrul proiectului Multilateral Comenius "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE), fiind cea de-a saptea si ultima mobilitate de proiect.

Scopul intalnirii a constat in analiza tuturor etapelor de proiect (structurarea celor 2 ani de activitate), atingerea obiectivelor proiectului, realizarea produselor finale (imnul echipei europene Comenius, logo-ul proiectului international, calendarele celor 2 ani de proiect, cu materiale de la toti partenerii implicati, brosura digitala cuprinzand retete traditionale din cele 6 tari partenere, dictionarul de cuvinte si expresii uzuale, in limbile tarilor partenere si limba de comunicare a proiectului, engleza, portofolii, fise de evaluare, produse multimedia si cele 4 musicaluri cu tematica "Alice in Euroland"- pentru primul an de proiect si "Among friends"- pentru cel de-al doilea an de proiect), precum si intarirea dimensiunii europene prin experientele de invatare interculturala, cooperarea elevilor din diferite zone culturale, intretinea sentimentului de cetatean european si implicarea tinerilor in prezentul si viitorul Europei.

Activitatile au vizat atat completarea partii comune a raportului final, cat si repartizarea taskurilor pentru fiecare partener, privind completarea bazei de date European Shared Treasure a parteneriatele Comenius, pentru a imbunatati vizibilitatea si accesul la rezultatele din cadrul Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii.

Partenerii din cele 5 tari europene au fost invitati sa participe, alaturi de copii, la activitati interactive in cadrul cercurilor de profil de la Palatul Copiilor Bistrita, au descoperit traditiile si obiceiurile zonei noastre, au vizitat Casa Argintarului, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Biserica Evanghelica, Castelul Bethlen si Parcul dendrologic Arcalia, Biserica de lemn "Sf. Cuvioasa Parascheva" din satul Tigau, Pasul Tihuta si Manastirea Piatra Fantanele si alte obiective reprezentative din judet.

Oaspetii au fost primiti de domnul primar Ovidiu Cretu, care le-a prezentat istoria orasului Bistrita, numeroasele proiecte culturale in care este implicat orasul, colaborarile internationale si nu in ultimul rand, implicarea reprezentantilor comunitatii locale in procesul instructiv-educativ pentru asigurarea calitatii actului educational.

Elevii cercurilor cultural-artistice de la Palatul Copiilor Bistrita, alaturi de echipa Comenius a proiectului, au prezentat un program artistic de inalta tinuta, incantand invitatii europeni cu momente de dans modern(coordinator profesor Zina Morar), dans popular de pe Valea Sieului (coordonator profesor Teodor Puscas), mixaj - vals lent, rumba, jive, vals vienez - Bela Salagean si Paul Bumbu(coordonator profesor Diana Salagean), moment liric, interpretat vocal si instrumental (chitara) Diana Porca(coordonator profesor Claudiu Copaciu) si musicalul "Alice in Euroland", echipa Comenius(coordonatori profesor Iulia Istrate si profesor Ionela-Silvia Nusfelean).

Cu o implicare deosebita a echipei de proiect, a elevilor si parintilor acestora, a reprezentantilor comunitatii locale, am reusit sa le oferim partenerilor nostri momente unice si zile de neuitat in orasul Bistrita - Poarta Transilvaniei.

Intalnirea de proiect a fost speciala si cu totii am inteles ca activitatile desfasurate impreuna, pe parcursul celor 2 ani de proiect, au consolidat prietenia europeana si au contribuit la cunoasterea culturii si a traditiilor, caci indiferent de limba vorbita, ramanem uniti prin valorile culturale si spirituale.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul  Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii. Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

0 comentarii6713 vizualizări01 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0