Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 14 Aprilie 2024 - 14587
Oare cate ghiare are? Cum o arata bau-bau (FIZICA) ?

Titlul acestui mic articol mi-a fost inspirat de atitudinea elevilor de clasa a VI-a la prima ora de fizica si de cantecelul preferat al nepotelului meu. Cand ajunge copilul in clasa a VI-a, cei mari alta treaba n-au decat sa le spuna ca FIZICA este BAU-BAU! Anul acesta mi-am propus sa fac o mica testare si sa aplic metoda ESEUL DE CINCI MINUTE la inceputul primei ore de fizica si la sfarsitul ei. Asa am aflat ca Fizica este BAU-BAU si acuma bietii elevi urmau sa afle cate ghiare are si cum arata acest BAU-BAU! Iata cateva exemple de eseuri la  inceputul orei:

 
 1. Fizica este o stiinta logica. Invatam cum functioneaza retelele de comunicatie, despre electricitate.(Moisan Catalin, Cls. a VI-a C,Scoala Gim.  Nr. 1, Bistrita, 2015 )

2. Fizica este poate, cea mai importanta stiinta a naturii deoarece cu ajutorul ei pot fi explicate fenomene ale naturii.(Gazdac Oana, clasa a VI-a A, Scoala Gim.  Nr. 1, Bistrita)

3.Cred ca FIZICA este o materie asemanatoare cu matematica, dar mai dificila( MOTREA DIANA Cls. a VI-a C, Sc. Gim. Nr1, Bistrita) 

4.Fizica studiaza miscarea obiectelor. Se bazeaza pe matematica si chimie. Explica fenomene din natura. (Marandel Daria, cls. a VI-a C, Sc.Gim. Nr.1,  Bistrita; 2015-2016)
5. Eu cred ca fizica este o materie mai grea decat matematica si cu mai multe teorii. (POP ALEXIA, Cls. a VI-a C,Sc. Gim. Nr. 1, Bistrita, 2015)

Din aceste eseuri nu pare chiar asa inspaimantator dar adevarul iese la iveala din eseurile scrise de aceeasi elevi la sfarsitul orei:

1.  Mie, aceasta ora de fizica mi s-a parut frumoasa si interesanta. La inceputul acesteia, ne-am prezentat cu totii doamnei profesoare, iar apoi am facut un mic eseu in care am specificat ce credem noi ca este fizica. La final, cu totii am ajuns la concluzia ca FIZICA este stiinta care studiaza unele fenomene ale naturii.                                     

   Pe la sfarsitul orei, doamna profesoara ne-a aratat o jucarie cu cheita care merge singura, un titirez si o pasare care sta in perfect echilibru pe varful unei piramide. Dumneaei ne-a spus ca vom invata despre toate aceste trei fenomene.

    Mie, fizica mi se pare foarte interesanta si astept cu drag urmatoarele lectii. 

(Moisan Catalin, Cls. a VI-a C,Scoala Gim.  Nr. 1, Bistrita, 2015 )

2.   Eu credeam ca fizica este o materie pe care nu o s-o inteleg deoarece prietenii spuneau ca este grea ca nu o s-o inteleg si asa mai departe. Dar doamna noastra  profesoara mi-a demonstrat altceva in prima mea ora de fizica. Cand am intrat in clasa am stiut ca va fi ceva special intre clasa noastra si doamna profesoara. Ne-am asezat cu totii in banci. Pe fundal se auzea o muzica de relaxare. Toata lumea era agitata deoarece doamna profesoara ne muta din banci si toti asteptam cu nerabdare sa vedem unde ne va pune!  Cu pasi repezi, doamna profesoara ne-a aratat panourile din spatele laboratorului pe care erau marile intrebari la care ne va raspunde FIZICA, fotografii cu mari olimpici. Apoi ne-a dictat regulile care trebuie respectate in laborator si la ora de fizica.

      La sfarsitul orei, doamna profesoara ne-a urat succes si a spus ca daca vom fi atenti la ora si o sa invatam, fizica va fi doar o joaca de copil pentru noi! .(Gazdac Oana, clasa a VI-a A, Scoala Gim.  Nr. 1, Bistrita)

3. Eu credeam ca FIZICA este o materie mult mai grea decat matematica, dar cand doamna profesoara ne-a explicat ce inseamna sau ce cuprinde cuvantul "FIZICA"mi-am dat seama ca aceasta materie nu este atat de grea cum credeam eu, ci este o materie frumoasa si interesanta.

   Cand am rasfoit cartea de fizica, in gandul meu spuneam: "vai ce ma asteapta!". Credeam ca este chiar o materie foarte grea, dar am inteles ca nu este asa!  Prima ora de fizica a fost o ora distractiva, in care am aflat lucruri noi de la doamna profesoara, care la prima vedere mi s-a parut a fi o profesoara draguta, putin severa la nevoie si foarte intelegatoare cu elevii dansei. ( MOTREA DIANA Cls. a VI-a C, Sc. Gim. Nr1, Bistrita) 

4. Dupa prima ora de fizica pot spune ca am aflat destule lucruri precum: cum sa deosebim fizica de chimie , importanta fizicii in viata noastra, ca daca nu ar fi fost fizica nu am avea electricitate sau jucariile mecanice , ca fizica e in vant si ploaie, in fulger dar si in zapada, ca soarele ne incalzeste tot cu "ajutorul"fizicii, dar si ca aceasta materie este inrudita cu matematica si stiintele naturii .

  Acum am o parere mai buna despre aceasta materie avand in vedere ca am tot auzit ca este cea mai grea si cred ca o sa ma descurc .            

   Inca  mai am multe intrebari si curiozitati (sau cel putin mai multe decat aveam inainte de prima ora) dar sunt convinsa ca, cu ajutorul doamnei profesoare, voi avea raspunsul la toate destul de curand. (Marandel Daria, cls. a VI-a C, Sc.Gim. Nr.1,  Bistrita; 2015-2016)

5. Fizica este stiinta care studiaza proprietatile si structura materiei, formele de miscare ale acesteia precum si transformarile reciproce. Oricum se pune problema, fizica este una dintre cele mai vechi discipline academice, prin intermediul unei subramuri ale sale, astronomia, ar putea fi cea mai veche.

    Uneori sinonima cu filosofia, chimia si chiar si cu unele ramuri ale matematicii si biologiei, de-a lungul ultimelor doua milenii, fizica a devenit stiinta moderna iar toate aceste discipline sunt considerate distincte acum. Fizica este, poate cea mai importanta stiinta a naturii, deoarece, cu ajutorul ei pot fi explicate, in principiu, orice alte fenomene intalnite la alte stiinte ale naturii cum ar fi chimia sau biologia.

   In concluzie, fizica este o materie importanta si foarte dezvoltata.

(POP ALEXIA, Cls. a VI-a C,Sc. Gim. Nr. 1, Bistrita, 2015)

Se poate observa clar cat de mult s-a schimbat atitudinea lor dupa prima ora! Nu-mi ramane decat sa am grija ca aceasta sa se mentina!


 Prof. Maria POP, Sc. Gim. Nr. 1, Bistrita.

0 comentarii2982 vizualizări27 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0