Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 21 Iulie 2024 - 14587
CARTEA INVATATORULUI DE LA CHIOCHIS.

Sunt putini acei oameni care au slujit o viata pe altarul clasei si ajunsi la senectute, vorbesc cu drag despre profesia lor. Si nu despre una oricare, ci despre aceea de dascal, de modelator de suflete si minti. Asemenea unui artist care creeaza opere pentru posteritate,  el creeaza modele de viata, lasa in urma "dovezi certe’’ ale trecerii sale printr-o experienta care nu trebuie data uitarii. El este actorul desavarsit care isi are scena in sala de clasa, in curtea scolii, in sala de sport  sau oriunde si, isi joaca rolul in fata unor copii pentru  a descoperi impreuna minunatele taine ale cunoasterii.

       Scrisa cu har si cu un suflu evocator rar intalnit, cartea are un caracter autobiografic si poarta amprenta acelui exercitiu de la catedra.Personajul central este dascalul Romulus Berceni, acel incalzitor de suflete care n-a simtit niciodata uzura efortului intelectual si nici trecerea timpului. La elaborarea cartii isi aduce contributia si Valerica Berceni, care impreuna cu sotul ei se intorc in timp sa astearna pe hartie amintirile unei perioade in care, geografia spirituala a vremii s-a impletit cu idealurile tineretii. Ei realizeaza o radiografie a celor mai importante evenimente din activitatea omului  de la catedra.

       Nascut in comuna Chiochis, intr-o familie modesta de tarani, care si-a dorit ca fiul lor sa ajunga un om realizat in viata, el si-a luat merinde de drum frumusetea gandului curat si dorinta de a deveni dascal. Amintirile copilariei din satul natal sunt tulburatoare prin ineditul lor, prin oglinda anilor interbelici, care n-au fost deloc blanzi, avand in vedere evenimentele istorice in plina desfasurare. Imaginea scolii din perioada hortysta ii ramane puternic imprimata in memorie si o relateaza in culorile ei autentice.

        Construita pe un schelet cronologic pe care este asezata fiecare etapa a devenirii sale (elev la Scoala din Chiochis, elev la Scoala Pedagogica de Baieti din Gherla, student la Facultea de Biologie din Cluj- Napoca), cartea trece dincolo de valoarea unor insemnari obisnuite, prin stilul concis si fluent al expunerii, prin cursivitatea ideilor si a intamplarilor, prin densitatea informatiilor si prin expresivitatea limbajului folosit.Are o fraza bine asezata in text, o povestire frumoasa si coerenta, folosind foarte des expresii pline de umor, iar cu verbul, uneori grav, tinteste acolo unde lucrurile par mai putin potrivite. Si cand spun acest lucru, ma gandesc la acele momente, cand rautatea isi facea loc, indeosebi, in confruntarile cu mai marii zilei, sau chiar si cu unii din interiorul institutiei in care lucra, asa cum rezulta din capitolul" Invidia si rautatea’’.

       Sunt aduse in prim plan imagini ale dascalilor, care au contribuit la formarea sa intelectuala, i-au transmis bogatia si frumusetea intelepciunii, dragostea pentru om si natura si i-au dezvoltat sentimentul patriotic ca pe o "adevarata religie’’. Intalnim aici oameni de la catedra care i-au ramas intipariti in memorie si carora le aduce prin aceasta carte un pios omagiu, pentru puterea lor de daruire profesionala, arzand ca o flacara vie pe altarul scolii. Pagini de neuitat sunt dedicate profesorilor : Mahalean Octavian, Tiberiu Costea, Hodis Dionisie, Plaian Victor si altii.

       Structurata pe mai multe capitole si subcapitole, cartea scoate in evidenta puterea de sacrificiu si dorinta tanarului Romulus Berceni pentru a deveni dascal. Pe parcursul ei, ne conduce pe itinerariul slujirii acestei profesiuni. Dupa absolvirea Scolii Pedagogice din Gherla, ajunge invatator in satul Vita, apoi la Apatiu si multi ani director la Scoala din Chiochis, unde se bucura de mult respect din partea consatenilor pentru realizarile sale, la care este partasa si sotia sa, Valerica Berceni. Consiliul Local din aceasta comuna i-a acordat Titlul de Cetatean de Onoare, drept rasplata pentru meritele sale deosebite.

        In urma incheierii studiilor la Facultatea de biologie este numit profesor si director la Scoala Generala nr. 2 Rebrisoara, unde va poposi doar cativa ani. Experienta castigata la catedra, aflata intr-o stransa armonie cu daruirea sa profesionala si pasiunea pentru biologie ii ofera posibilitatea sa se titularizeze la Liceul Silvic din Nasaud  si apoi la Liceul Pedagogic din acelasi oras.

      Nimic din ceea ce inseamna act educational, nu i-a scapat din vedere. Sunt surprinse aici : aspecte metodice, cercuri de specialitate, activitati extrascolare, excursii, concursuri, formatii artistice, reviste scolare si multe altele, in care s-a implicat trup si suflet pentru a da valoare procesului de invatamant.

     Cele peste 300 de pagini ale lucrarii sunt de fapt "pagini aurii’’ ale unei activitati de care se poate mandri, fara sa fie acuzat ca este lipsit de modestie.In sprijinul acestei afirmatii stau peste 40 de Diplome de merit si recunostinta, Distinctii sau alte forme de evidentiere pe care le-a dobandit de-a lungul anilor cat a slujit la catedra si apoi, in voluntariatul sau cultural dupa pensionare.

      Un capitol distinct il constituie activitatea desfasurata la Liceul Silvic din Nasaud, unde pune bazele unui Laborator de biologie modern, a Parcului biologic, a Cercului de biologie" Emil Racovita’’, a Ansamblului artistic, organizeaza Excursiile de studii si conduce Practica de specialitate.  Acelasi entuziasm si  profesionalism remarcabil l-a dovedit si la Liceul Pedagogic din Nasaud, evidentiindu-se in activitatea la clasa, in munca de indrumare a practicii pedagogice, in activitatile extrascolare si culturale.

     Romulus Berceni este si un scriitor consacrat al carui palmares cuprinde 14 volume de proza, 6 volume de versuri, o monografie in 5 volume a satului Chiochis si multe articole publicate in ziarele locale si revistele  de specialitate. Scrierile sale sunt apreciate de catre critica literara si cea de specialitate. Conduce de peste 20 de ani revista    "Ecologistul’’ si  este membru al Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud. O contributie de seama isi aduce si in domeniul Astrei, unde se dovedeste un adevarat promotor al culturii nasaudene.

    Lucrarea de fata are meritul de a reinvia atmosfera dascalului, care a stiut sa imbine in mod armonios traditionalul cu modernul si metaforic spus, el este si va ramane un "Domn Trandafir’’ al tuturor timpurilor.

 

Prof. Mircea Darosi

0 comentarii3080 vizualizări07 aprilie 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0