Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Atelierul Urban de la Bistrita, Editia #5, 2016.

Atelierul Urban de la Bistrita, Editia #5, 2016 | Universitatea de Vara Transilvania, Tema editiei: Spatii publice de-a lungul caii ferate. Ajuns deja la a cincea editie, Atelierul urban de la Bistrita si-a propus in acest an sa isi concentreze atentia pe studierea spatiile publice aflate de-a lungul axei de transport feroviar. Aceste spatii ar putea fi conectate in viitor printr-un traseu coerent.

 Dupa ce editia din 2012 s-a focusat pe amenajarea unor spatii publice din centrul istoric, inclusiv activarea pasajelor vechii cetati, editia din 2013 a urmarit punerea in valoare a apei in oras, iar editia din 2014 a avut ca scop valorificarea zidului cetatii prin amenajarea unui traseu cu spatii publice de-a lungul traseului acestuia, incepand cu editia 2015 atelierul si-a propus sa iasa in afara centrului istoric, focusandu-se pe cartierele de locuinte colective si problemele specifice acestora.

 Ca o continuare a editiei de anul trecut, atelierul urban de anul acesta a abordat optiunea unor legaturi intre anumite cartiere pe axa Est-Vest a orasului, urmand traseul caii ferate. Analizand tronsonul urban al acestei axe, au fost identificate 16 spatii cu potential de valorificare. Dintre acestea au fost selectate trei spatii pentru o detaliere suplimentara.

 Principiul general a fost conturarea unui traseu cu puternic caracter pietonal, insotit de o axa velo. Spatiile publice  adiacente acestui traseu, fie ca e vorba de mici scuaruri, piatete sau zone verzi, au calitatea de a sustine activitati ale cartierului dar si un traseu de promenada.

Interventiile propuse de catre studenti pornesc de la nevoile imediate ale locuitorilor acestor zone, indentificate printr-o analiza alternativa a pulsului vietii publice in diferite momente ale zilei si printr-o serie de interviuri cu locuitorii.

 Fiecare dintre cele trei spatii detaliate a primit un caracter specific, luandu-se in calcul necesitatea unor treceri la nivel, legatura dintre cartierele de locuinte colective si zona industriala, conectarea cartierului de la nordul caii ferate cu centrul. Ne-am indreptat atentia spre conversia unor spatii dezafectate in centre de cartier, integrarea unor elemente de infrastructura existente intr-o amenajare peisagera, reorganizarea parcarilor si a spatiilor verzi dintre blocuri.

 

Studentii participanti: Larisa Bucatariu, Alexandru Cobe, Alexandru-Andrei Haraga, Andrei Muresan, Andra Vladoiu.

Coordonatori: arh. Vlad Creosteanu, arh. Adriana Magerusan.

Organizator: Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Bistrita,

 


Liceul de Arta "Corneliu Baba" din Bistrita.

0 comentarii14 vizualizări15 iulie 2016




rss 2.0
rss 2.0