Ziua de 10 august 2016 poate intra in istoria sistemului educational din Romania, marcand inceputul unui lung drum care va duce la normalizarea sistemului de invatamant. Dupa 5 ani de la promulgarea Legii Educatiei Nationale si dupa aproximativ un an de negocieri intre Consiliul National al Elevilor, asociatiile reprezentative ale elevilor si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, s-a aprobat, intr-un final, Statutul Elevului, codul ce cuprinde drepturile si indatoririlor elevilor, conform legii, prin ordinul ministrului nr. 4742/10.08.2016.
Consiliul National al Elevilor, Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Elevilor din Bacau saluta decizia de aporbare a Statutului Elevului si spera ca respectarea acestuia nu va fi doar o miscare de forma, ci un pas inainte spre consolidarea unui invatamant in beneficiul elevilor.
"De multe ori se vorbeste despre reformarea sistemului educational din Romania, insa, din nefericire, conservatorismul scolii romanesti a reprezentat mereu un impediment in ceea ce priveste schimbarea de fond a preuniversitarului. Consiliul National al Elevilor porneste de la premisa ca pentru a implementa reforma, trebuie reconsiderat parteneriatul elev-profesor, fapt dovedit prin aprobarea Statutului Elevului, document esential, care isi propune sa readuca in vizorul educatiei ideea respectarii legii, a demnitatii elevului si a dezvoltarii capacitatii acestuia de a-si asuma un statut care il reprezinta. Salut decizia Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice de a aproba acest document si ma bazez pe consolidarea relatiei CNE cu Sindicatele din Educatie si Asociatiile de Parinti, in ideea de a forma un front comun, care sa schimbe, cu pasi mici, dar siguri, educatia. In acelasi timp, voi continua sa sustin implementarea statutului elevului in scoli si ma astept sa existe deschidere din partea climatului educational in ceea ce priveste respectarea Statutului", a declarat Vlad STEFAN, Presedintele Consiliului National al Elevilor.
Statutul Elevului reprezinta documentul care accentueaza faptul ca invatamantul preuniversitar este centrat pe elev, iar necesitatea unui astfel de document era imperioasa in dezvoltarea unui sistem educational, care are ca scop formarea elevilor drept viitori cetateni responsabili, cu un bun spirit al democratiei si al implicarii in luarea deciziilor ce-i privesc. Munca asidua depusa de Consiliul National al Elevilor, Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Elevilor din Bacau a dat roade, prin forma robusta pe care Statutul Elevului o imbraca si prin faptul ca sistemul de invatamant a mai facut un pas spre legalitate. Un actor-cheie in realizarea Statutului Elevului este Horia-Serban Onita, fostul Presedinte al Consiliului National al Elevilor, in mandatul caruia s-au purtat majoritatea negocierilor pe baza formei finale a documentului.
"In ciuda rezistentei la schimbare din preuniversitarul romanesc si a mentalitatii anacronice perpetuate inca in randul multor actori ai sistemului de invatamant, dupa 5 ani de la termenul legal am demonstrat ca elevii isi pot apara drepturile, ca nu sunt doar un pion irelevant in formarea lor. De anul urmator, elevii vor beneficia de un document robust si accesibil care sa le prevada drepturile si obligatiile. Am adaugat drepturi si obligatii de bun-simt, necesare unei educatii de secol XXI, centrata pe elev. Important acum e sa ne asiguram ca drepturile elevilor vor fi respectate, un deziderat dificil de indeplinit, din nefericire, in multe scoli ramase in desuetudine". - Horia-Serban Onita
Dupa numeroase ore de negocieri, multiple amendamente dezbatute si lupte constante in care elevii erau considerati irelevanti in formarea lor, obtinerea unui cod care sa mentioneze drepturile, si mai ales, indatoririle elevilor dovedeste, inca o data, ca elevii sunt un actor social important si nu vor accepta nerespectarea drepturilor si vor lupta, indiferent de contextul social si politic, pentru acestea.
Printre diversele drepturi, mai mult sau mai putin respectate in trecut, Statutul Elevului aduce o serie de puncte inovative, reiterand faptul ca educatia exista pentru elevi:
-dreptul de a nu le fi confiscate obiectele
-dreptul la protest in scoala
-manuale gratuite
-dreptul de a alege optionale de la alte clase
-dreptul de a nu fi sanctionati pentru fapte din afara scolii
-dreptul de a da feedback anonim profesorilor, semestrial
-dreptul de a nu le fi consemnate notele in catalog fara informare prealabila inainte de incheierea situatiei
-dreptul de a primi rezultatele la teste/teze in maximum 3 saptamani
-dreptul de a nu fi pusi absenti daca sunt prezenti la ora, ca mijloc de coercitie
-dreptul de acces in scoala fara limitari, precum uniforme sau altele asemenea
-dreptul de a alege si a fi ales reprezentant al elevilor, fara limitari si implicare a profesorilor/directorilor.
De asemenea, accesul liber si gratuit la educatie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale si educationale furnizate de sistemul de invatamant, onestitatea intelectuala, sprijinirea gandirii critice, respectarea demnitatii tuturor membrilor comunitatii scolare, respectiv deschiderea institutionala pentru schimbari constructive, sunt o serie de aspecte ce vor asigura un mediu favorabil de dezvoltare a elevilor.
"Pentru a ma asigura de neinterpretarea acestui document, tin sa mentionez ca fiecare drept are o indatorire complementara, care sa responsabilizeze principalii beneficiari ai sistemului." - Vlad STEFAN, Presedintele Consiliului National al Elevilor[AM1]
Pentru ca sistemul educational sa cultive intr-adevar aptitudini reale asupra principalilor beneficiari, trebuie sa existe un parteneriat strans intre profesor si elev, fiind fundamentat de respectarea drepturilor si obligatiilor stipulate. Prin demersurile facute de catre reprezentantii elevilor, in ultimii ani, putem spune ca ne indreptam cu pasi marunti catre normalitate, reprezentata in prima faza de respectarea si punerea in aplicare a legii.
"Aprobarea Statutului Elevului reprezinta un punct de referinta pentru sistemul educational din Romania. Ziua de astazi va ramane in istorie ca cea in care, dupa cinci ani de incalcare a legii educatiei, drepturile si indatoririle elevilor din Romania au fost codificate. Punerea in aplicare a Statutului reprezinta un test pentru invatamantul romanesc si in special pentru reprezentantii elevilor, dar, pe care suntem siguri ca il vom trece cu brio, asigurand respectarea drepturilor si indatoririlor elevilor", a declarat Constantin-Alexandru MANDA, Presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.
"Impreuna cu colegii mei am reusit sa cuprindem in Statut exigentele unui sistem educational al secolului XXI", a completat Gabriel-Dragos CAZAN, Presedintele Asociatiei Elevilor din Bacau.
Misiunea Consiliului National al Elevilor si a asociatiilor reprezentative ale elevilor nu se incheie aici. Dupa publicarea Statutului in Monitorul Oficial al Romaniei, reprezentantii elevilor vor urmari cu deosebita atentie aplicarea si respectarea prevederilor Statutului in institutiile din invatamantul preuniversitar. Speram ca acele mentalitati si atitudini vetuste, care au incetinit procesul de evolutie si au daunat grav invatamantului romanesc, vor fi convinse de relevanta acestui document si de importanta respectarii legii. Orice abatere de la lege nu va fi tolerata de catre reprezentantii elevilor, caci impasul in care am putea reintra ar fi fatal pentru viitorul nostru.
Propun schimbarea sau eliminarea frazei, indatoririle nu sunt corelative drepturile. Un drept al elevilor este obligatia corelativa a statului sa il aplice, nu o obligatie corelativa pentru elevi.
0 comentarii | 7 vizualizări | 11 august 2016 |