Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 30 Aprilie 2025 - 14587
Cosbuc - pedagog si autor de manuale scolare.

Poetul de pe Salauta, a invatat carte mai intai in satul natal, apoi doua clase  la Scoala triviala din comuna vecina Telciu, unde a invatat destul de bine limba germana, avand fericita ocazie sa ia contact cu revista  "Amicul scoalei", unde a descoperit pe  pedagogul  cu renume Visarion Roman, autorul manualului de germana. Anii copilariei petrecuti prin moara si printre plopii inalti de pe Valea Salautei, au lasat urme adanci  in sufletul poetului, reusind sa se cunoasca pe sine si propriul sau neam prin contactul nemijlocit cu oamenii si natura. A avut la indemana atatea elemente ce l-au determinat sa oglindeasca in opera sa realitatea satului in forme estetice , clare si accesibile tuturor, concepute ca documente de reconstituire a trecutului istoric.

   Cu atata maiestrie vorbeste despre fericirea unei lumi apuse -anii copilariei , traind intens doar in aduceri aminte , refacand momente ale unui paradis pierdut , cu nostalgia retrairii in vis lasand ca modele poeziile: "Roata morii", "Din copilarie", "Dupa furtuna", "Iarna pe ulita" si alte poezii pline de sentimente , cu scene construite cu meticulozitatea ce-l caracteriza.

   Jocurile  cu alti copii prin moara familiei poate i-au sugerat poetului scrierea poeziei "Roata morii"-

         " Stateam pe ganduri, eu si gloata

           La roata morii ne uitam

           Si de-n zadar ne framantam

          Ca de -adevar noi tot nu dam

                 De ce se-nvarte roata ?

 

    Poetul a avut inclinatii spre dascalie, remarcandu-se  ca un iscusit pedagog, scriind multe poezii cu caracter didactic, avand aplecare deosebita pentru poezia destinata copiilor . A redactat pentru copii un volum special intitulat  "Cartea celor doi zbarliti  si-a mai multor  alti parliti" , ce s-a bucurat de un real succes.

       Poetul era la curent cu programele scolare,deoarece lucra la Casa Scoalelor ,fiind nevoit sa alcatuiasca diferite referate cu caracter pedagogic cat si despre  carti destinate copiilor,deci era la  curent cu cerintele invatamantului din mediul rural si urban. A editat si manuale scolare, in colaborare cu B. Constantinescu, Th.D.Sperantia, G. Constantinescu si Calistrat Orleanu, manuale ce cuprindeau si creatii cosbuciene ce pot fi impartite in trei categorii:  

      1-poezii care vizeaza ilustrarea unor ocupatii-  "Fierarul","Dogarul","Doctorul","Zidarul",Cismarul etc

      2-poezii legate de cunoasterea mediului inconjurator  ,chiar capitole intitulate " Descrierea satului si a orasului","Omul si satul", "Omul si campia", "Padurea si livada" , dand copiilor cunostinte despre - pamant, ceata, negura, nori, ploaie , zapada frig, etc. din care s-au nascut frumoase si atractive poezii cum sunt: "Zile de toamna", "Flori de gheata", "Soarele si animalele", "Timpurile anului", "Cantecul lunei", Pestisorul etc

   3-poezii ce trateaza atitudini si comportamente vizand relatiile copilului cu scoala si invatatorul, cu  parintii, cu colegii si prietenii, cu batranii etc. Un adevarat manual de etica, de credinta religioasa, comportament social , credinta in Dumnezeu proslavind atotputernicia creatorului si buna credinta care i-o datoram.

             Dumnezeu vede oriunde

             In zadar te vei ascunde

             In paduri si-n munti cu stanci!

             El te vede ori si unde

              Si cu ochii lui patrunde

              Gandurile cat de -adanci !

              In zadar te vei ascunde

              In paduri si-n munti cu stanci !

 

 

      Ioan Mitritean.

0 comentarii98 vizualizări18 septembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0