Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 26 Ianuarie 2023 - 14587
Bani pentru copiii cu cerinte educative speciale din invatamantul de masa.

Conform legislatiei in vigoare, copiii cu certificat de cerinte educationale integrati in invatamantul de masa au dreptul, de ani de zile, la sprijin financiar din partea statului prin fonduri speciale alocate de la Guvern.  Prevederile dispozitiilor art. 51 alin 2 din Lg. 1/2011 modif., alin. 7 din Lg. 272/2004 modif si HG 904/2014 prin care se stabilesc alocatia de hrana si drepturile la imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive de care beneficiaza copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale, scolarizati in unitatile de invatamant special sau de masa si care nu sunt inclusi in sistemul de protectie social nu au fost respectate pana acum decat la nivel teoretic.

 

Incepand din acest an banii au fost alocati de la guvern la primariile din teritoriu, de unde au fost repartizati la scoli.

 Parintii copiilor cu cerinte educative special integrati in invatamantul de masa trebuie sa stie ca pot beneficia de aceste sume doar daca depun la secretariatul scolilor si gradinitelor unde invata copiii o serie de documente insotite de o cerere. Cererea se depune la unitatea de invatamant preuniversitar unde este inscris copilul cu CES, impreuna cu urmatoarele documente:

-        certificatul de nastere al beneficiarului;

-        actul de identitate al parintelui sau, dupa caz, al reprezentantului legal;

-        certificatul de orientare scolara si profesionala eliberat de CJRAE

Conform HG, in acest an se vor acorda drepturile aferente perioadei ianuarie - decembrie 2016, deci nu si pentru septembrie - decembrie 2015. In ceea ce priveste drepturile de imbracaminte, incaltaminte, rechizite, acestea se platesc pana la finalul anului calendaristic. Alocatia de hrana se plateste pana in data de 5 ale lunii urmatoare.

 

Victorie trista

In unitatile de invatamant de masa din judetul Bistrita-Nasaud invata circa 550 de copii cu cerinte educationale speciale care beneficiaza de invatamant incluziv in 20 de unitati scolare de masa.

Serviciile specifice de care acestia au nevoie sunt oferite efectiv de 34 de consilieri scolari care deservesc toata populatia scolara care are nevoie de consiliere, nu doar copiii cu CES, 11 logopezi aflati in aceeasi situatie si 20 de profesori de sprijin/itineranti fiind zone la nivel de judet complet descoperite.

Asociatia Autism Europa trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca numarul redus de specialisti implicati in acest proces constituie principala piedica in realizarea eficienta a incluziunii scolare la care acesti copii au dreptul. O astfel de abordare este discriminatorie prin faptul ca reduce semnificativ sansele de integrare a copiilor cu cerinte educative speciale in invatamantul de masa, plasand responsabilitatea incluziunii pe umerii cadrelor didactice si a parintilor. Suntem convinsi ca factorii implicati vor gasi solutii pentru remedierea situatiei.

 

ASOCIATIA AUTISM EUROPA BISTRITA

CENTRUL DE RESURSE SI REFERINTA IN AUTISM MICUL PRINT.

 

.

 

 

MODEL CERERE

 CERERE,

 

Subsemnata(-ul) _____________________________________________________, domiciliat in ____________________________________________________________________ posesor al CI seria ___ nr. _______ elib. de _______________________ la data de ___________  in calitate de  parinte/reprezentant legal al copilului _____________________________________ ______________________________ cu cerinte educationale speciale conform certificatului de orientare scolara nr. ________/________________, scolarizat in cadrul _______________________________________________________________, prin prezenta solicit acordarea drepturilor aferente anului scolar 2015-2016 (alocatie de hrana precum si drepturile la imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manual, transport, material cultural-sportive) de care beneficiaza copilul in cauza, in conformitate cu prevederile HG 423/2016, anexa 2, art. 2, Lg. 272/2004 republicata art. 129 alin 7 si Lg. 1/2011 actualizata art. 51 alin. 2, in cuantumul stabilit prin HG nr. 904/2014.

 

Anexez la prezenta cerere, in fotocopii :

 

certificatul de nastere al copilului ____________________________________;

actul de identitate al parintelui/reprezentantului legal _________________________ ____________________;

certificatul de orientare scolara si profesionala.

______________________________________________________________________:

______________________________________________________________________:

______________________________________________________________________:

Data,                                                                                       Semnatura,

 

 

 

 TELEFON : ________________________

 

 

0 comentarii2653 vizualizări17 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0