Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 27 Ianuarie 2023 - 14587
S-a deschis Clasa Confucius la Bistrita.

Luni, 31 octombrie 2016, la Centrul Cultural "Dacia" s-a inaugurat Clasa Confucius, care ofera bistritenilor ocazia de a lua contact cu lumea nipona si de a invata mai multe despre limba, cultura si civilizatia chineza. Infiintarea Clasei Confucius a fost posibila datorita proiectului infiintat de Institutul Confucius, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Asociatia Romana de Prietenie cu Republica Populara Chineza. Clasa Confucius isi va desfasura activitatea la Colegiul National "Andrei Muresanu" din Bistrita, oras care in primavara anului curent s-a infratit cu provincia Hunan a Chinei.

Cursurile de chineza au inceput deja din toamna anului 2015 si au fost predate de profesorul Shi Xiao Wang, iar sustinerea cursurilor la CNAM se datoreaza conducerii institutiei, dar si profesoarei Karina Ciurus si bibliotecarei Nicoleta Butuza.

            Ceremonia de inaugurare a inceput la ora 12:00, cu discursul directorului roman al Institutului Confucius, Nicolae Sera. Dintre personalitatile prezente, au adresat cateva cuvinte publicului Emil Radu Moldovan, presedinte al Consiliului Judetean si primarul Ovidiu Cretu, acestia mentionand importanta de a cunoaste limba si cultura Chinei, nu doar pentru ca acolo au fost descoperite tiparul, hartia, praful de pusca, busola sau pentru ca este tara care dispune de cel mai vechi sistem de scris din lume, ci pentru ca Republica Populara Chineza, in viitor, "va deveni centrul de putere de referinta la care ne vom raporta, precum au fost Grecia, Roma, si sunt S.U.A si Anglia"a subliniat Ovidiu Cretu. Totodata, au fost prezenti Du Wei, reprezentant al Universitatii Zhejiang de Stiinta si Tehnologie,  Xia Junsuo, directorul chinez al Institutului Confucius, Remus Lungu, secretar al Asociatiei Romane de Prietenie cu Republica Populara Chineza, filiala Bistrita, Deack Zoltan, inspector general adjunct al ISJ BN, directoarea Colegiului National "Andrei Muresanu", Iulia Vlad.

            Evenimentul a continuat cu dezvelirea placutei care atesta infiintarea Clasei Confucius si s-a incheiat cu un program artistic. Doi dansatori chinezi au oferit un moment intitulat "Legendele Chinei" care in urma dansului au derulat o banda de hartie pe care s-a scris cu caractere chinezesti un mesaj, iar elevii clasei a IX-a D au interpretat un cantec in limba chineza.  Cultura romana a fost reprezentata si ea prin doi interpreti ai CNAM, dar si o trupa de dansuri populare, coordonata de profesorul Nicolae Grigore. Ultimul moment a fost subliniat prin traducerea mesajului scris de cei doi dansatori chinezi: "Prietenia romano-chineza va dura pentru totdeauna".

            Evenimentul a fost imortalizat printr-o fotografie de grup.

 

         Nicoleta Vlonga, reporter de liceu,

0 comentarii2688 vizualizări01 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0