Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Precizari in legatura cu proiectul infiintarii Universitatii "Liviu Rebreanu" din Bistrita.

In baza intentiei autoritatilor locale din municipiul Bistrita si judetul Bistrita-Nasaud, un grup de universitari si personalitati ale vietii publice si culturale din tara, avand origini bistritene, a exprimat sprijinul pentru proiectul infiintarii Universitatii "Liviu Rebreanu" din Bistrita si a trecut la elaborarea lui.

O universitate publica nu se organizeaza dupa mofturile unor persoane, ci intr-un proces deschis, conform legislatiei. De aceea, in vederea elaborarii proiectului s-a deschis lista celor care vor sa sustina elaborarea proiectului si realizarea acestuia, iar lista este, asa cum s-a anuntat in mod repetat, continuu deschisa. Cine doreste se poate atasa Grupului de initiativa si proiectare.

Din nefericire, in spatiul public adversarii proiectului - persoane din institutii ce se simt concurate sau pur si simplu rauvoitori - distribuie informatii false despre organizarea proiectului. Trebuie precizat din capul locului, desi este fapt de intelegere elementara, ca nimeni dintre cei care s-au inscris in Grupul de initiativa si proiectare nu capata vreo functie pentru aceasta si nici nu a exprimat vreo dorinta. Este descalificant sa se gandeasca doar in termeni de functii! Ca in orice institutie publica, conform proiectului Universitatii "Liviu Rebreanu" din Bistrita, functiile si posturile se ocupa fara abatere prin concurs public si conform legislatiei. Nici un interesat nu este privilegiat.

   Mai importanta decat vorbaria fara noima despre persoane este acum recunoasterea importantei proiectului si a adecvarii si utilitatii lui. Facem cateva precizari in acest sens.

  Municipiul Bistrita si judetul Bistrita Nasaud inregistreaza o  dezvoltare intensa si cuprinzatoare - industrial, in agricultura si valorificarea produselor agricole, zootehnie, silvicultura, educatie, cultura, sanatate si sport - care este competitiva si de natura sa faca posibila crearea unui nou nivel al studiilor si pregatirii personalului specializat de care este nevoie - cel al Universitatii din Bistrita. Nivelul atins ca urmare a initiativelor din 1997 si din 2002 este de departe insuficient. La orice analiza lucida, este limpede ca profilarea mai departe si competitivitatea municipiului si zonei, in spatiul national si european, reclama infiintarea Universitatii "Liviu Rebreanu" la Bistrita.

       Premisele istorice, culturale, stiintifice, educationale, precum si premisele de natura economica si infrastructurala,  intrunite la Bistrita permit astazi infiintarea unei Universitati competitive.

       Este adevarat ca Romania actuala are multe universitati, dar, asa cum arata lucrurile in ultimii ani, are si o evidenta lipsa de rezultate in a scoate sistemul universitar existent  dintr-o criza extinsa si profunda.

        Pe langa faptul ca universitatile existente se imita pagubos una pe alta, in acest sistem se petrec in ultimii ani fenomene grave, semnalate in discutia publica, precum: neputinta de a intretine cu idei si proiecte specializate dezvoltarea tarii; scaderea calitatii absolventilor; reducerea valorii varfurilor profesorale; comercializarea de lucrari si extinderea plagiatului; nepotism pe scara fara precedent in istoria moderna a tarii; emigrarea absolventilor de liceu aflati in cautarea unor sanse mai bune de studiu; stagnarea inovatiei universitare; mimarea adaptarii la lumea actuala; izolarea efectiva in raport cu dinamica internationala; nemultumirile sporite ale populatiei cu privire la starea universitatilor.

           Este nerealista subestimarea acestor fenomene. Nu se intrevede o sansa de a scoate universitatile romanesti din criza. In acest context, singura solutie viabila include aducerea unor universitati pe baze sanatoase si crearea de noi universitati competitive.

             Odata cu infiintarea Universitatii din Bistrita nu este vorba de o universitate care sa imite ceea ce fac universitatile existente, ci de o universitate care sa fie o veritabila locomotiva a dezvoltarii regionale si nationale. O universitate care sa fie inainte de toate utila in raport cu nevoile de dezvoltare ale regiunii si ale tarii.

            Bistrita dispune de fundalul cultural si stiintific datorat unei traditii relevante. In fond, este judetul din care s-au ridicat Andrei Muresanu, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Grigore C. Moisil, Nicolae Balan, Iuliu Hosu, Tudor Draganu si numeroase alte varfuri in cultura nationala. Judetul din jurul municipiului Bistrita a dat, proportional, cei mai multi intelectuali cu adevarat de varf in istoria tarii, dintre judete.

         Bistrita nu este deloc, sub orice aspect care conteaza in amplasarea unei Universitati, sub nivelul multora dintre orasele universitare actuale din Romania. Bistrita dispune de fondul de carte (biblioteci si arhive), de infrastructura didactica, de infrastructura de practica, de bazele sportive si de restul componentelor indispensabile unei universitati.

           Bistrita este atragatoare pentru cooperari internationale prin traditie, prin personalitati care pot fi implicate si potential de dezvoltare academica. Asa cum arata lucrurile in clipa de fata, se poate asigura, de la inceput, sprijinul unor autoritati universitare din SUA, Italia, Franta, Germania pentru a organiza Universitatea din Bistrita.

         In sinteza, ce ar putea aduce nou Universitatea din Bistrita in raport cu cele existente in tara? Este vorba de cel putin cinci realizari, ce pot fi anticipate in mod realist:

a) o lista a specializarilor adusa la zi in raport cu nevoile dezvoltarii;

b) selectia meritocratica a personalului didactic si nedidactic;

c) organizari si management de ultima ora, mai eficace;

d) un profil universitar orientat spre inovatie si creatie;

e) punerea in miscare la un nivel nou a energiilor si talentelor din regiune si din tara.

  Soarta proiectului Universitatii "Liviu Rebreanu" din Bistrita este in mana autoritatilor locale, a fortelor economice, sociale si culturale din Bistrita-Nasaud, a numerosilor bistriteni din tara si din afara tarii. Bistritenii hotarasc infiintarea si vor avea meritul ei!

Pe masura inaintarii proiectului Universitatii "Liviu Rebreanu" din Bistrita se vor comunica pasii ce se intreprind intr-un proces competent si matur, de larg interes public.

 

     Prof.dr.Andrei Marga, la 14 iunie 2017

 

 

0 comentarii2863 vizualizări14 iunie 2017




rss 2.0
rss 2.0