Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
"Small Scientists Across Europe".

In luna ianuarie 2016, la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita incepea proiectul european eTwinning "Small Scientists, discovering the sky" (Micii oameni de stiinta descopera cerul). Platforma educationala eTwinning este parte a Programului Erasmus+, prin intermediul careia profesorii din Europa reusesc sa interactioneze, sa faca schimb de informatii pedagogice sau exemple de buna practica si sa dezvolte proiecte de colaborare intre clasele de elevi pe care le coordoneaza sau scolile din care fac parte.

Acest proiect eTwinning a avut un impact neasteptat in gradinitele partenere, astfel incat toti partenerii au fost recompensati cu Certificatele Nationale si Europene de calitate. In urma depunerii candidaturilor la Premiile nationale eTwinning, partenerii proiectului au obtinut rezultate surprinzatoare: in Portugalia, Romania si Polonia proiectul a fost recompensat cu premiul I la categoria de invatamant prescolar, in Croatia ne-am situat pe locul II, iar partenerii din Bosnia si Hertegovina si Turcia au fost invitati sa prezinte proiectul la Conferintele anuale eTwinning din tara lor natala.

Incurajati de succesul acestui proiect eTwinning, alaturi de cativa parteneri din proiectul initial, in luna martie 2017 am depus o aplicatie pentru un proiect Erasmus+ KA219 (doar intre institutii scolare) pastrand proiectului initial. Am considerat ca abordarea noastra ar avea un impact mult mai mare daca proiectul se va dezvolta intr-un proiect Erasmus+ KA219 si va primi finantare pentru a beneficia de mobilitati, intalniri si materiale auxiliare create cu ajutorul prescolarilor.

In luna august 2017, candidatura depusa a fost validata de Agentia Nationala din Franta, primind punctajul maxim: 100 puncte si a primit subventionare sub forma unui grant in valoare de 25.650 de euro de la Uniunea Europeana. Acest proiect este al doilea proiect finantat din fonduri europene derulat la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita. Primul proiect multilateral Comenius s-a derulat in perioada 1 august 2011 - 31 iulie 2013.

Proiectul Erasmus+ KA219 "Small Scientists Across Europe" (Mici oameni de stiinta din toata Europa) se va desfasura in perioada 1 septembrie 2017 - 31 august 2019, este coordonat de gradinita Ecole Maternelle Tordo situata langa Nisa, Franta si cuprinde alte 6 institutii de nivel prescolar din Europa precum Lasteaed Põngerjas din Narva - Estonia, Kauno lopselis-darzelis "Giliukas" din Kaunas - Lituania, Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra - Portugalia, Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita si Gradinita cu Program Prelungit Scornicesti - Romania si Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim - Turcia.

Pe parcursul acestui proiect ne propunem sa adaptam domeniul Stiinta, care este un subiect extrem de abstract la curriculum prescolar, prin jocuri si experimente, nu numai prin folosirea definitiilor si a teoriei, si aplicarea cunostintelor dobandite in gasirea unor modalitati de a mentine mediul curat si sanatos.

Acest proiect este conceput numai pentru prescolari si este deosebit de interesant pentru copiii de aceasta varsta, deoarece ei sunt pusi in situatia de a explora, de a invata pe cont propriu, folosind metode noi si concrete, ceea ce ii motiveaza sa lucreze si sa se implice in activitati.

Pana la sfarsitul proiectului, participantii vor putea, de asemenea, sa isi imbunatateasca comunicarea in limba engleza si sa se familiarizeze cu patrimoniul si cultura altor natiuni europene. In acest proiect intentionam sa cautam informatii despre teme precum: pamant, aer, apa, foc si sa cream materiale auxiliare, cum ar fi carti sau puzzle-uri. Alte rezultate asteptate in urma aplicarii proiectului includ crearea unor postere pentru promovarea unui mediu curat si sanatos, creatii artistice utilizand materiale reciclate si diverse tehnici, expozitii in fiecare gradinita cu materiale din tari partenere, scoli, orase, carti postale, fotografii, artizanat, suveniruri, steaguri, articole de reviste / ziare etc. si prezentarea acestora pe un site al proiectului, grup de Facebook si pagina pe platforma eTwinning dedicata acestui proiect.

Intalnirile de lucru planificate pentru acest proiect sunt in numar de 7, cate o intalnire in fiecare tara partenera si includ reuniuni transnationale de proiect si activitati transnationale de formare, predare si invatare. Prima reuniune se va desfasura in Franta, in luna noiembrie a acestui an, iar alte doua astfel de reuniuni vor avea loc in Turcia (mai 2018) si Scornicesti (mai 2019). Activitatile transnationale de formare, predare si invatare vor avea loc in Portugalia (februarie 2018), Lituania (aprilie 2018), Estonia (decembrie 2018) si Bistrita (aprilie 2019).

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene in domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului pentru perioada 2014-2020.

Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

 

Coordonator proiect prof. inv. prescolar Ionela Camelia LAZEA

Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Bistrita

 

0 comentarii3073 vizualizări13 septembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0