![](images/articles/thumbs/150900822001.jpg)
Marti si miercuri 24-25 octombrie 2017, a avut loc la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" - o institutie cu portile mereu deschise pentru elevii dornici de cunoastere - o interferenta educativa "Regina Maria a Romaniei". Activitatea a fost coordonata de profesorii Colegiului National "Andrei Muresanu" Aurelia Hiruta si Monica Strungar, cu colaborarea profesoarelor Dana Bradea si Stefania Borodi, precum si de informaticianul Bibliotecii Judetene Camil Hosu si bibliotecarul Rodica Badaluta, cu sprijinul directorului institutiei judetene, Ioan Pintea, amfitrionul evenimentului.
Invitati de seama au fost Marius Pop, presedintele Clubului Monarhistilor Romani, Tiberiu Podani, vicepresedinte al aceluiasi club, Ioana Bradea, scriitoare si consilierul educativ al CNAM, Nicoleta Butuza. Impreuna au trait emotii puternice in timpul frumoasei activitati, intregite de decorul desprins parca din Epoca Reginei Maria.
Elevii claselor a VIII-a A si a IX-a A au reprodus vestimentatia inedita a acelei perioade, incercand sa se transpuna intrutotul in atmosfera regala. De la redarea unora dintre gandurile profunde ale Imparatesei tuturor, la vizionarea filmelor dedicate Reginei Mame, totul a fost cuprins de farmec, de parca prezenta Suveranei dainuia peste multimea de elevi si profesori atrasi de frenezia activitatii. Toti cei prezenti au primit de la organizatori semne de carte cu citate relevante din insemnarile reginei Romaniei. Un numar insemnat de astfel de simboluri au fost oferite si sectiei de imprumut pentru copii, pentru ca cititorii din aceste zile sa afle in acest fel mesajele emotionante ale Reginei Maria.
Evenimentul a cuprins doua etape: pentru prima etapa, desfasurata marti, elevii celor doua clase au pregatit materiale despre biografia, istoria si contextul britanic in care a trait Regina Maria, precum si o expozitie cu fotografii ale reginei si ale familiei regale romane, urmate de vizionarea filmului documentar: "Regina Maria - ultima romantica, prima femeie moderna", scenariul si regia Sorin Iliesiu, in lectura actritei Maia Morgenstern, care a impresionat participantii pana la lacrimi.
Cea de-a doua etapa, desfasurata miercuri, a pus la dispozitia celor prezenti informatii despre Mama Ranitilor, ca artista si scriitoare, in cadrul unui veritabil club de lectura, in care s-au expus desenele copiilor inspirate din scrierile reginei, s-au rezumat cele 14 povestiri ale volumului "Povestile reginei Maria", au fost redate pasaje emotionante din cartea "Tara pe care o iubesc - Memorii din exil", dar si din cartea-confesiune "Povestea vietii mele". Scriitoarea Ioana Bradea a venit cu ideea ca elevii sa-si imagineze pentru cateva minute ca sunt insasi regina si sa scrie o scurta pagina de jurnal din aceasta ipostaza. In cea de-a doua parte a diminetii "Imnul Regal" si "Rapsodia Romana" apartinand lui George Enescu, compozitorul indragit de Regina Maria, au adus un plus de emotie momentului.
"M-am simtit minunat!" declara unul dintre elevii implicati in proiect. "Am luat parte la o activitate pe care nu o voi putea uita. Parca ma aflam in gradinile Balcicului, pe frontul de lupta sau in mijlocul multimii care, cu inima zvancnind de fericire, aclama pe Regina Mama, numind-o Mamuca noastra."
Cu siguranta povestea Reginei ar emotiona pe oricine, insa interpretarea celor implicati in activitatea "Regina Maria a Romaniei" desfasurata in cadrul saptamanii Scoala Altfel a Colegiului National "Andrei Muresanu" nu doar ca a emotionat, dar i-a si transportat in mijlocul evenimentelor prezentate.
Activitatea este prima dintr-un sir de evenimente din cadrul proiectului "Vrem sa fim coolturali" initiat de profesoarele Aurelia Hiruta si Monica Strungar.
Participantii au fost rasplatiti pentru promptitudinea si implicarea totala in activitate de catre directorul Ioan Pintea, cu un tur al bibliotecii, care a fascinat datorita vastei colectii de carti, a impresionantelor spatii moderne din sala de lectura sau din mediateca, tur care a culminat cu admirarea volumelor operei integrale a lui Mihai Eminescu, in facsimil si a celui mai recent dar oferit Bibliotecii Judetene "George Cosbuc": manuscrisele criticului literar Nicolae Manolescu, in original.
In urma multumirilor pentru ospitalitate, Ioan Pintea a subliniat: "Noi va multumim! Noi suntem onorati! Sunt fericit ca Biblioteca devine pe zi ce trece Casa d-voastra, a elevilor d-voastra, a elevilor si profesorilor bistriteni! Au fost doua zile de neuitat. Ati fost la cea mai mare inaltime. Pe cuvant!"
Sharon Cretu si Andreea Bora, reporteri de liceu
Foto: Sharon Cretu si Szekeres Dorian
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 42 vizualizări | 26 octombrie 2017 |