Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 28 Noiembrie 2022 - 14587
ACTIUNI EDUCATIVE IN SCOALA - la Josenii Bargaului.

Continuand sirul activitatilor educative din Scoala Generala Josenii Bargaului, in semestrul al II-lea am putea incepe cu saptamana dragostei, a iubirii si a bunei dispozitii din 14-24 februarie, intitulata sugestiv - Sf. Valentin - Dragobete. In aceasta perioada elevii si-au exprimat sentimentele lor de dragoste si de iubire prin desene cu inimioare, referate despre sarbatoarea Sf. Valentin in paralel cu Ziua de Dragobete, felicitari in forma de inimioare cu mesaje si ganduri frumoase adresate profesorilor confectionate de catre elevii clasei a V-a A.

             In luna martie, luna martisorului, elevii au realizat numeroase martisoare, felicitari pe care le-au daruit cu drag profesorilor. Tot atunci putem mentiona desfasurarea serbarilor de 8 Martie incepand de la cei mai mici pana la cei mai mari.

             Tot in luna martie echipa de fotbal a scolii, sub egida asociatiei Avantul, infiintata de d-na profesoara Tabara Adriana, a obtinut locul II la faza judeteana. Felicitari si la cat mai multe rezultate!

             In data de 29 martie a avut loc in scoala Concursul Euroscolarul, concurs de cultura generala pentru clasele V-VIII, organizat de d-na profesoara Horga Adina. Din cei 21 de participanti, in ordinea punctajului, au obtinut premiul I si premiul special Ciotmonda Andreea, premiul II Dan Nat Ionela si nu in ultimul rand, premiul III Manarca Irina. De remarcat este faptul ca toti elevii participanti au plecat acasa cu o diploma, un mic cadou si cu experienta muncii lor acumulate la disciplinele invatate.

             Tot in aceasta perioada, pompierii comunei au executat o simulare de incendiu la care a participat si colectivul de elevi si profesori. Cu aceasta ocazie au fost discutate metodele de prevenire si stingere a incendiului precum si modalitatea de actiune in situatii de criza.

             Perioada 11-15 aprilie a fost dedicata sarbatorii de Paste. Trebuie evidentiata activitatea elevilor, sub indrumarea d-nei profesoare de desen Sbarcea Paula, privind expozitia de icoane pe sticla, de desene cu specific pascal, precum si farfurii si oua pictate de elevi la orele de educatie tehnologica.

 

Inainte de vacanta de Paste, d-na profesoara de religie Lungu Titiana ne-a incantat cu serbarea intitulata Invierea, Bucuria sufletelor noastre, in care elevii clasei a V-a A au recitat poezii inchinate marii sarbatori si au interpretat cantece specifice Pastelui.

             In data de 28 aprilie, cu ocazia participarii la Concursul international Predare si invatare interactiva/ICT for collaborative, project based learning organizat de Colegiul National Petru Rares Beclean, Bistrita-Nasaud, sub indrumarea d-nei profesoare de limba romana Balan Veronica, ca aplicatie a metodelor interactive de predare, s-a realizat un film de catre copiii clasei a VII-a B. La sectiunea Basmele Europei - povesti in format digital, copiii au realizat un filmulet, adaptare dupa basmul Cenusareasa cules de Fratii Grimm. Acest film a luat premiul I. Programul folosit a fost Movie Maker.

            Luna mai a debutat cu Ziua dedicata Europei. Referitor la acest eveniment Scoala Generala Josenii Bargaului a participat la Concursul National Europa de maine, editia a VI-a, desfasurat pe data de 6 mai, la Scoala Generala Nr.1 Bistrita. Aici, echipajul format din elevii Roman Ionela, Trisca Petrica, Cott Dorel, sub indrumarea profesorului de geografie Peter Adrian, au obtinut mentiune. Felicitari!

 In ziua de 9 mai s-a desfasurat in scoala concursul Ziua Europei, organizat de d-na profesoara Horga Adina si d-nul profesor Peter Adrian. La concurs s-au confruntat doua echipe: Echipa Albastra (clasele VIII) si Echipa Galbena (clasele VII). A castigat, la scor foarte strans, Echipa Albastra. Succes pe mai departe!

            Si sirul evenimentelor nu se incheie aici pentru ca urmeaza luna iunie cu activitati consacrate zilei de 1 Iunie si, bineinteles, serbarea de sfarsit de an scolar. Trebuie specificat in incheiere ca, pe langa clasicele premii de sfarsit de an scolar pentru rezultate bune si foarte bune la invatatura ale elevilor, se va mai decerna un premiu pentru Cel mai bun cititor. Acest premiu va fi primit de un numar de sapte copii care au imprumutat si citit cele mai multe carti din dotarea bibliotecii noastre. Martora ne este fisa de imprumut de la biblioteca iar premiile, constand in carti de vacanta, au fost posibile din vanzarea revistei Prezent! numarul 1.

            Tot din aceasta sursa financiara, 48 de elevi care au raspuns la intrebarile - concurs de la sfarsitul revistei au primit cate un cadou- surpriza.

 

 

 

Istoricul Scolii Generale Josenii Bargaului

                 In ce an anume s-ar fi infiintat scoala din Josenii-Bargaului?... In documentele scolare, apare mentionata infiintarea scolilor intre anii 1828 - 1829, in vremea Imperiului Austriac, sub comanda Regimentului II roman de granita, scoli poporale, confesionale, ortodoxe, in toate satele birgauane.

La Josenii Bargaului, fiinta din 1798 o scoala pe langa biserica din sat, avandu-l ca parinte paroh pe preotul Ilea.

                Dar, cea mai certa data de functionare in local propriu este cea din anul 1828 pentru ca in anul 1978 a avut loc aniversarea a 150 de ani de la infiintarea scolii din localitate - aniversare initiata si organizata de neostoitul si iubitul fiu al satului, regretatul profesor Nicolae Fonogea, pe atunci directorul scolii de centru si de comuna. Trebuie retinut ca scoala a functionat pana in anul 1914 in niste localuri vechi, doua sali de clasa si o chilie pentru biblioteca, zidite in piatra, demolate in prezent.             

                Localul scolii actuale a fost construit din caramida, acoperit cu tigla (anii 1939 - 1940). S-a construit  si cu ajutorul contributiei primariei comunale si a Directiei Silvice Granicesti in anul 1965 pentru ca in anul 1972 sa vorbim despre contributia substantiala a regretatului profesor, director, Fonogea Nicolae.

                In perioada de la infiintare si pana in anul 1919 au slujit scoala cu onoare invatatorii confesionali: Ioan Pahone, Simion Pahone, parohii Ion Bugdug si Leo Buzdug, Ioan si Regina Jauca.

                Din 1948 si pana in prezent, scoala a functionat cu profesori.

                Nu putem incheia acest scurt istoric al Scolii Generale Josenii Birgaului fara a aminti oamenii de seama care i-a dat aceasta scoala de-a lungul vremii: Aurel Rau: poet national, eseist, scriitor, publicist la revista Steaua, Ion Oarcas: critic literar, publicist la revista Tribuna, Leon Hogiu: profesor, inspector general, director Grup Scolar Radu Petrescu, Adrian Manarca: publicist, redactor sef la Cotidianul, Ioan Parasca: conferentiar doctor, medic si Loghin Holbura: membru al Corpului Diplomatic Austriac, consul al Austriei la Bucuresti, apoi la Constantinopol.

 


 

          SCOALA GENERALA      JOSENII BARGAULUI

        JUDETUL BISTRITA - NASAUD

                                  Localitate Josenii Bargaului nr 155

                                Comuna Josenii Bargaului cod 427100

                                Judetul Bistrita - Nasaud

                                Telefon/Fax: 0263 265 258 begin_of_the_skype_highlighting            0263 265 258      end_of_the_skype_highlighting

                                e-mail: scoala_joseni@yahoo.com

 

 

Echipa manageriala

 Director: profesor Majeri Felicia

Consilier pentru proiecte si programe educative: prof. inv. primar Suciu Dorina

Consiliul de administratie al Scolii Generale Josenii Bargaului

 Scoala Generala Josenii Bargaului are arondate centrului din comuna scolile generale si gradinitele din localitatile Rusu Bargaului, Stramba si Mijlocenii Bargaului.

 La nivelul comunei exista:

9 grupe de prescolari

14 clase de ciclu primar

8 clase de ciclu gimnazial

 

Centrul de comuna Scoala Generala

Josenii Bargaului cuprinde

 -         18 sali de clasa

-         cabinete de fizica, biologie, matematica, istorie si geografie

-         o sala festiva

-         CDI

-         biblioteca -6400 volume

-         laborator AEL

-         sala de sport cu vestiare

-         teren de sport

 

Ca dotari, mentionam

-         15 computere

-         multifunctionale (scanner, imprimante, copiatoare, retroproiectoare)

-         conexiune internet

-         materiale didactice pentru toate materiile

 

Parteneriate cu

Primaria comunei Josenii Bargaului

Ocolul Silvic Josenii Bargaului

Politia

Medicul scolar

Asociatia Invierea Susenii Bargaului

Scoala Nr. 5 Corneliu M. Popescu, Bucuresti

 

Participare la concursurile

 Cangurul lingvist

 • Igiena la scoala si acasa
 • Patrula scolara de circulatie
 • Sanitarii priceputi
 • Kare pe kare
 • Handbal etapa pe centru si pe judet
 • Cross
 • Euroscolarul
 • Europa de maine

 

Programe educationale

 Scoala parintilor

 • O data inseamna de mai multe ori

-         proiect de prevenire a consumului de substante nocive

 • Educatia rutiera,educatia pentru viata

-         parteneriat educational

 • Pacea si nonviolenta pentru toti copiii

-         program apartinand Saptamanii Educatiei Globale

 • Suntem diferiti si suntem totusi la fel

-         program de integrare a categoriilor defavorizate, ciclu primar

 O Europa de descoperit

-         program dedicat Zilei Europei

 • Amintiri de pe front

-         proiect educativ al micilor jurnalisti

 • Sanatatea planetei, sanatatea noastra

-         proiect dedicat Zilei Pamantului, aprilie 2011, clasa a III-a A

 

 

 

Oferta educationala

 Literatura pentru copii

Lectura si scrierea pentru dezvoltarea gandirii critice

Educatia pentru sanatate

Teoria literara pentru gimnaziu

Literatura. Teatru. Film

Le français à travers la chanson et la poésie

English through acting and singing

Complemente de matematica

Micul ecologist

Porturile lumii

Resursele turistice

Personalitati ale lumii antice

Personalitati ale istoriei neamului romanesc

Popoare si civilizatii

Arta preistorica si antica la Nord de Dunare

Elemente de practica bisericeasca

Om frumos si bun

Joc sportiv - Handbal

"Suntem ceea ce mancam"

Micul experimentator.

 

1 comentariu2646 vizualizări19 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0