In dimineata zilei de 12 decembrie, la Liceul "Victor Hugo", din Besançon s-au intalnit elevi din cele doua orase infratite, Bistrita-Besançon. Cu ocazia sezonului Franta-Romania, dedicat Centenarului Marii Uniri, la Liceul "Victor Hugo", din Besançon s-au intalnit elevi din cele doua orase infratite, Bistrita-Besançon. Elevii prezenti au fost coristi de la liceul gazda si elevi de la mai multe scoli din Bistrita, precum Liceul de muzica "Tudor Jarda", Colegiul National "Andrei Muresanu", Colegiul National "Liviu Rebreanu", Liceul Crestin "Logos", la care s-a adaugat echipa de reporteri de liceu a CNAMonline.
Activitatea a debutat cu un moment inedit de intalnire amicala dintre grupurile de elevi, printr-o scurta improvizatie care a demonstrat spontaneitatea si unitatea pe care o poate oferi muzica spre a crea punti intre semeni. Acestia au facut astfel prima repetitie impreuna, iar momentul a fost deschis de directorul liceului, Jean Jacques Fito, care a evidentiat atat punctele comune, dar si diferentele care ajuta elevii sa descopere alte orizonturi. De asemenea, acesta a subliniat ca "muzica a fost considerata un pod mai presus de frontiere, iar Romania a dat mari muzicieni: Dimitrie Cantemir, Sergiu Celibidache si un muzician contemporan Vladimir Cozma", considerand muzica "cea mai frumoasa forma de inteligenta".
A urmat apoi Carolina Karoli, care a dat startul unui miniconcert demonstrativ, in timp ce reporterii de liceu au luat interviuri, au impartit semne de carte si pixuri personalizate.
Primul interviu a fost acordat de Jean Jacques Fito-directorul liceului "Victor Hugo", Besançon
I: Credeti ca muzica poate sa-i ajute pe elevi sa depaseasca "frontierele"?
R: Absolut. Ii ajuta nu doar sa depaseasca frontierele tarilor, dar si sa-si depaseasca propriile limite, frontiere interioare.
I: Credeti ca muzica ii ajuta pe elevi sa fie mai sociabili si sa interactioneze mai bine intre ei?
R: Bineinteles. Muzica este un mod de a te dezvolta pe tine insuti, dar este si un mod de dezvoltare a relatiilor cu ceilalti. A lucra in domeniul muzicii cu ceilalti inseamna, inainte de toate, a se asculta reciproc, a se ajuta reciproc, a se sustine reciproc si a munci la ceva frumos impreuna.
I: Vedeti si alte colaborari intre elevii din Bistrita si cei din Besançon?
R: Absolut!
I: Din punctul dumneavoastra de vedere, care sunt cele mai dificile sarcini ale unui director?
R: A elibera si a sustine. Nu e cea mai dificila, dar e cea mai importanta. A elibera, pentru ca fiecare sa poata munci cat mai bine posibil si a sustine, a le da tot ceea ce au nevoie.
I: Ati putea transmite un mesaj reporterilor de liceu ai Colegiului National "Andrei Muresanu" din Bistrita?
R: Le-as spune ca sunt foarte impresionat de calitatea muncii lor. Consider ca isi indeplinesc misiunea intr-un mod remarcabil. Continuati tot asa, este foarte bine ceea ce faceti!
(Valean Andrada, reporter de liceu)
Carolina Karoli, dirijorul corului "Adoratio", apartinand Centrului Judetean pentru Cultura, Bistrita, declara ca acest cor a fost infiintat din anul 2014 si se afla la a doua editie a acestui proiect de schimb de experienta culturala, despre care afirma ca "este cea mai frumoasa si mai fructuoasa experienta din punct de vedere cultural, artistic si al comunicarii lingvistice." Punctul de plecare in formarea corului a fost invitatia venita din partea primariei Bistrita cu un an in urma si a avut loc in cinstea a 20 de ani de infratire a Bistritei cu Besançon-ul. Proiectul a continuat anul acesta sub o alta denumire si in alt context - cel al Centenarului Marii Uniri. In ceea ce priveste relatia dintre dirijori, cel roman si cel francez, Carolina Karoli subliniaza "Din partea francezilor avem un cor foarte bun, al carui dirijor iubeste foarte mult copiii si se dedica totalmente in toate activitatile pe care le desfasoara impreuna cu acestia. De aceea, il apreciez foarte mult, ii multumim ca ne-a gazduit si de aceasta data, deoarece am ajuns aici cu ajutorul lui."Despre planurile de viitor, dirijoarea afirma: "Ne dorim sa realizam parteneriate si cu alte tari, dar in primul rand dorim sa promovam ideea de cor in Bistrita". Componenta corului este, de asemenea, explicata: "Acest cor are in componenta tineri cu varste cuprinse intre 13 si 18-19 ani. In principal, ne dorim ca toti adolescentii carora le place sa cante sa ni se alature, indiferent daca au o voce cat de mica, dar este important ca acestia sa aiba ureche muzicala. Dorim sa selectam cat mai multi copii, pentru ca acestia sa aiba ocazia sa exploreze lumea muzicii prin cantec."Avand in vedere complexitatea proiectului, dirijoarea se bucura de sprijinul nemijlocit al parintilor, unii fiind prezenti la Besançon pentru a-si sustine copiii.
(Material realizat de Ioana Boca, reporter de liceu)
Claude Mercier, fost profesor de muzica la Liceul "Victor Hugo", Besançon, unul dintre responsabilii asociatiei Franche-Sylvanie a subliniat importanta proiectului, afirmand:"Proiectul are ca scop sarbatorirea centenarului Romaniei si, asociatia noastra, Franche-Sylvanie, in colaborare cu asociatia ARFA din Bistrita a organizat o sarbatoare care va dura aproape un an, pana in 14 iulie. Un prim sezon se va petrece in Franta. La Besançon vor avea loc activitati in luna decembrie si in luna martie, urmand ca sa se continuie cu cele din Bistrita, Romania. Ideea proiectului a venit dinspre toti cei care iubesc Romania. Eu merg in Romania de 30 de ani si suntem foarte bucurosi sa putem arata cultura romaneasca in Franta si sa continuam prietenia dintre Franta si Romania". Alte detalii despre proiect sunt oferite de un reprezentant al primariei din Besançon:"Deja am lucrat impreuna anul trecut de vreme ce a fost aniversarea infratirii celor doua orase si deja pusesem corala la munca. Au fost intr-adevar momente frumoase si este foarte bine ca aceasta experineta se va repeta anul acesta in cadrul sezonului Franche-Sylvanie.", a declarat Arlette Burgy Poiffaut, sefa a servicului de relatii internationale din cadrul primariei Besançon.
Au urmat interviurile luate copiilor:
I: Care a fost ideea proiectului si de ce ati acceptat sa luati parte la aceasta activitate?
R: "Aceasta idee a fost lansata anul trecut scolar si ne-am gandit sa intalnim o cultura noua, sa putem sa experimentam ceva diferit si mai ales sa fim implicati intr-un grup coral, iar aceasta este o ocazie foarte buna sa cunoastem oameni noi, sa vedem cum gandesc, sa ne apropiem asa mai mult unii de altii."
I: Din cate stim, sunteti cazati la familii. Cum va simtiti?
R: Familia la care sunt eu este foarte de treaba, mama stie bine engleza, deci ne intelegem. Sunt niste oameni deschisi unii catre altii, dar si fata de mine. M-au primit cu multa bucurie. Este frumoasa si interesanta in acelasi timp aceasta experienta. - declara pentru reporterii de liceu eleva Tarca Tamara, de la Liceul Crestin "Logos", Bistrita.
(Amalia Rus, reporter de liceu)
Sut Cristina de la CNLR Bistrita, clasa a VII-a B a fost bucuroasa sa raspunda la intrebarile reporterilor de liceu:
.I: Cum ai aflat de acest cor?
R: In primul rand doamna profesoara a organizat un cor la noi in scoala, dar a fost desfiintat cu ceva timp in urma. Intre timp m-a sunat si mi-a propus sa ma implic in corul Centrul Judetean pentru Cultura. Mi-am zis "De ce nu, este o incercare" si iata-ma aici.
I: Cum te-ai inteles cu tinerii din Besançon?
R: E frumos sa observi cum traiesc alte persoane din alte regiuni. Insa este mai greu sa comunicam.
I: Ai avut emotii cu privire la venitul in Franta?
R: Am avut cateva emotii, deoarece nu stiam la ce sa ma astept si cum o sa decurga totul.
I: Cum va intelegeti cu familiile la care sunteti cazati?
R: Destul de bine, am inceput sa ne cunoastem. Au fost foarte draguti cu mine, a fost chiar emotionant momentul in care ne-am vazut pentru prima data.
Ureche Cristina, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" a raspuns si ea intervievatorilor:
I: Cum ati interactionat cu elevii francezi?
R: Au fost foarte deschisi, comunicativi, iar din punct de vedere muzical sunt bine pregatiti.
I: Cum au decurs repetitiile?
R: Aveam repetitii de trei ori pe saptamana, intrucat repertoriul contine 12 melodii.
Patricia Iacob, colega de liceu cu Cristina povesteste incantata despre sosirea la Besançon:"Cand am ajuns, am fost foarte fericiti, ne-au asteptat cu pancarde, ne intelegem foarte bine. Dupa prestatia corurilor, elevii romani au explorat strazile Besançonului, descoperind cladiri impresionante precum: Muzeul Timpului, Poarta Neagra, Catedrala Saint-Jean, Square Castan, Sinagoga si Templul Saint-Esprit, a caror istorie a fost prezentata de elevii Colegiului Victor Hugo din oras."
(Anca Dodu si Mihaela Vlad, reporteri de liceu)
Ca in orice mari evenimente apar si veritabile povesti de viata cum este cea a unui elev de 19 ani, din Bistrita. In urma momentului acesta a marturisit ca este foarte bucuros ca a reusit sa ajunga la Besançon, deoarece stia de acest oras inca de cand era in clasa a IV-a si si-a dorit foarte mult sa ajunga aici. Initial, datorita faptului ca avea o varsta cu mult mai mare decat grupul de coristi, dirijoarea i-a explicat ca nu se va putea adapta tonalitatii vocale a copiilor, dar acesta a insistat, justificandu-si intentia de a ramane in cor cu demonstratia vocala care a convins-o. Acum spune ca este indragostit de Besançon, iar aceasta este o poveste de viata surprinsa intr-o vizita ghidata prin orasul de pe Doubs.
(Denisa Moldovan, Stefan Petrina reporteri de liecu )
Foto: Amalia Rus si Sharon Cretu, reporteri de liceu
0 comentarii | 35 vizualizări | 13 decembrie 2018 |