Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 05 August 2021 - 14587
Lecturi pentru vacanta de vara, carti din "Bibliobuzul minunat".

Marti, 11 iunie 2019. In pragul vacantei de vara, elevii de la scolile din Corvinesti si Matei au primit Bibliobuzul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud si au imprumutat carti pentru a le citi pe perioada vacantei de vara. Cele mai cautate titluri au fost seria Harry Potter (J. K. Rowling), Jurnalul unui pusti (JeffKinney), Insemnarile unei pustoaice (Rachel Renee Russell), colectia Povesti nemuritoare, Micul print (Antoine de Saint-Exupery) si volumele din seria Antologii scolare (texte si poezii din bibliografia scolara obligatorie). In cazul unora dintre acestea, practic toate exemplarele disponibile pe rafturile bibliobuzului au fost epuizate!

Primul popas al bibliobuzului a fost la Scoala Gimnaziala "Vasile Grigore Borgovan" din Corvinesti. In bibliobuz, elevii sunt invitati sa intre in grupuri de 6 - 8 persoane, dar, pentru ca sunt nerabdatori sa imprumute carti, la usa acestuia se formeaza o adevarata coada. Nu se supara nimeni, mai mult chiar, fiecare elev care iese din bibliobuz, dupa ce si-a ales cartea sau cartile dorite, este luat in primire de catre cei care inca nu au ajuns la rafturi, dornici sa vada alegerea facuta. Intre rafturile cu carti, bibliotecara Isabela Andronesiii ajuta pe copii sa-si aleaga cele mai potrivite carti pentru varsta lor, in timp ce Gabriela Molnar, cealalta bibliotecara ce insoteste bibliobuzul, inregistreaza cartile imprumutate. Dupa un timp, in curtea scolii se formeaza grupuri, grupuri de elevi, care isi arata unii altora cartile luate. "Mi-am luat doua carti pentru vacanta si promit sa le citesc!", ne spune Lacatus Raluca Paula din clasa a V-a, careia nu-i displace ideea de a tine un jurnal, cu insemnari despre lectura sa.

"Copiii au fost foarte entuziasmati cand a sosit bibliobuzul in curtea scolii si speram ca o sa citeasca cat mai mult din cartile pe care le-au imprumutat. De altfel, unii dintre elevi citesc destul de mult si avem doua premiante in scoala, la concursul <>. Scoala in primul rand si apoi familia, au cel mai important rol in determinarea copiilor sa citeasca. Dar, problema este ca avem elevi navetisti, profesori navetisti, ceea ce inseamna timp mai putin pentru lectura. Si, din pacate, pe multi dintre parinti nu ii preocupa indeajuns daca copiii lor citesc sau invata cat ar trebui", ne spune prof. Adriana Batan, directoarea scolii.

Stam de vorba si cu prof. Teodor Filipas, pensionar, care a venit la scoala atras de zarva creata de sosirea bibliobuzului Bibliotecii Judetene. Stie din presa despre actiunile in judet ale bibliobuzului. "Bibliotecile scolare de altadata erau foarte bine dotate cu carti, iar unele mai sunt si astazi. Copiii citesc daca provin din familii care le insufla dragostea de carte. Apreciez foarte mult ceea ce face Biblioteca Judeteana cu bibliobuzul, pentru elevii din judet!", ne spune domnia-sa.

La Scoala Gimnaziala Matei invata elevii de etnie maghiara, dar pentru Isabela si Gabi nu este o problema sa se inteleaga cu ei. Majoritatea elevilor imprumuta carti atat in limba maghiara, cat si in limba romana. Cei care stiu mai bine romaneste promit sa ii ajute pe cei care se descurca mai greu sa citeasca si in limba romana, in timpul vacantei. "Cred ca, in mare parte vor citi cartile pe care le-au luat, pentru ca este o noutate pentru ei si ii intereseaza. Va depinde si de parinti cat vor citi copiii in timpul vacantei, pentru ca este bine sa ii indemne si ei sa citeasca. Din pacate, avem tot mai putini copii la scoala, pentru ca tineretul pleaca din sat", crede d-na invatatoare Moriczi Ileana, directoarea scolii din Matei.

Ziua de marti, 11 iunie 2019, a fost una plina pentru "Bibliobuzul minunat". Joi, va fi o alta experienta deosebita, pentru ca bibliobuzul si bibliotecarii Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud se vor intalni cu elevii din Arcalia la Parcul Dendrologic din localitate.

www.bjbn.ro

 

0 comentarii3773 vizualizări12 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0