Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Coloana de lumina a scolii.

Scoala este ogorul in care samanta rodeste si pune in valoare energia umana. Ea exista pentru ca viata o cere si traieste prin dorinta de afirmare a omului. Este un arc peste timp care tine-n contact generatiile. Progresul popoarelor mari si mici se bazeaza tot mai mult pe produsele ei. Marturie sta experienta acumulata de omenire din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Nicio legatura nu este mai stransa in viata ca cea dintre scoala si ideea de viitor.

Ea creeaza valori pentru ziua de maine, adunandu-si puterea din lumina zilei de ieri si de azi. Pe temelia acestui edificiu se bazeaza stiinta, cultura, spiritualitatea oricarui popor.

 Se spune ca o tara fara cultura si traditii cade singura de pe harta.

Exista in istorie o perioada numita a "luminilor’’ in care intelectualii au deschis larg ferestrele spre invatatura si ratiune, spre triumful libertatii in lume. Scoala este drumul spre cultura si civilizatie. Chiar daca multa vreme n-a fost institutionalizata, ea a existat inca din antichitate, apoi in evul mediu, pe langa biserici si manastiri, sau in casele boieresti de pretutindeni.

Din sfantul altar si-au mladiat glasul cei dintai dascali care in apostolatul lor au fost ziditorii de suflete, au fost purtatorii duhului sfant in istorie si pentru istorie. Aici a fost citita cea dintai si cea mai inteleapta carte din lume, Biblia.

Limba romana a biruit prin tiparnitele bisericesti, dand nastere celei mai valoroase comori care avea sa-i faca pe oameni mai buni, mai intelepti si mai fericiti. Smaranda lui Creanga il indeamna pe Nica sa se sileasca la carte ca " scoala este lumina’’ iar cititul cartilor e ca un rasarit de soare.

Slujitorilor scolii, impovorati de responsabilitate li se potrivesc cuvintele Mantuitorului :" Voi sunteti lumina lumii’’. Si pe drept cuvant, adevaratul dascal este acela care arde pe altarul clasei ca o candela intr-o biserica. Multa vreme scoala a fost in biserica si biserica a fost in scoala.

Mai intai a avut un caracter confesional si apoi de stat. Nu putini au fost oamenii de stiinta care si-au marturisit credinta in Dumnezeu, realizand capodopere in mai toate domeniile, confirmand ideea ca stiinta nu contrazice religia si nici invers. Marii compozitori ai lumii, precum Beethowen, Mozart, Wagner sau Haydn, cand oboseau, ori nu stiau cum sa continue, isi inclestau mainile spre rugaciune, primeau putere si inspiratie spre a-si termina operele, admirate apoi de toata lumea. 

Scoala este si va ramane un izvor de lumina pentru care trebuie sa-si deschida ferestrele mintii si ale sufletului toate generatiile.Insusi Mantuitorul nostru Isus, pe care apostolii l-au numit Invatatorul, acel pedagog prin excelenta, isi fundamenteaza invatatura pe valorile universale despre bine, frumos, credinta si iubire .

Chemarea :" LASATI COPIII SA VINA LA MINE SI NU-I OPRITI CA A UNORA CA ACESTIA ESTE IMPARATIA CERURILOR !’’ si" VENITI DE LUATI LUMINA !’’innobileaza dorinta de afirmare umana. Dar cum pot ajunge copiii la aceste valori universale?

Cu siguranta ca numai trecand prin scoala. Numai invatand. Ea ii pregateste pentru munca si viata, pentru confruntarea cu rigorile ei. Caci ce poate fi mai inaltator pentru oricine, decat implinirea izvorata din lumina scolii.


Mircea Darosi

 

0 comentarii3003 vizualizări14 iunie 2019




rss 2.0
rss 2.0