Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
A inceput editia 2019 a programului Fabrica de idei estivale - "Vacanta la Biblioteca".

Clubul CosBook al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit luni, 1 iulie 2019, primaactivitate din programul Fabrica de idei estivale - "Vacanta la Biblioteca", dedicata"Atelierului de teatru - joaca si improvizatie", imaginat si sustinut de prof. Alina Tomi. Activitatea s-a desfasurat intre orele 10 si 11.30 si i-a captivat pe cei peste 20 de copii inscrisi.La inceput, ei au raspuns prompt intrebarilor ce le-au fost adresate.

"Copii, voi stiti care este diferenta dintre teatru si film?" "Da, teatrul se desfasoara acum, iar filmul nu se desfasoara acum!"; "Ce sunt actorii?" "Personaje, care isi joaca rolurile! Personajele au nevoie de replici"; "Dar, el vorbeste tot timpul, se exprima doar prin vorbe?" "Nu, el se exprimasi prin miscari, prin semne, prin emotii"; "Ei bine, toate aceste lucruri le vom exersa noi la atelierul de teatru", a conchis profesoara de teatru Alina Tomi.Si cum era de asteptat, cele 90 de minute de joaca "de-a teatrul" au trecut cat ai clipi: in prima ora copiii au fost angrenati in "tot felul de exercitii", dupa care ei au fost impartiti in mai multe echipe, pentru a imagina propria piesa de teatru pe o tema data de coordonatoarea atelierului.

La finalul atelierului, fetele copiilor radiau bucurie. "Lectia de teatru a fost foarte frumoasa si am invatat multe lucruri noi, iar mie mi-au placut cel mai mult exercitiile de imaginatie" - ne-a spus Dorloti Alesia, clasa a V-a la CNAM. "Eu mi-am imaginat cum am luat o papadie si am suflat-o. Si mi-am mai imaginat cum am fost la scrima si m-am luptat cu sabia si ca am castigat. Astazi am inceput sa scriem la piesa de teatru si vom continua lunea viitoare" - ne-a asigurat Titieni Andrei, Sc. Gen. Nr. 1 Bistrita, clasa a III-a. "Cand am fost dragon si dormeam, am fost primul trezit de mama dragonilor! Cred ca acest atelier de teatru ma ajuta cu imaginatia, chiar daca eu am multa imaginatie, caci mi-o dezvolta si mai tare" crede si Tompa Andrei Lucian, clasa a IV-a la CNAM. "Noi am venit la Vacanta la biblioteca pentru prima data si cred ca este ceva frumos pentru copii; l-am inscris ca sa mai iasa un pic din casa cat suntem noi la serviciu, ca sa aiba o activitate speciala!", ne-a spus mama lui Andrei, Ana-Maria Tompa.

Nu mai putin entuziasta era la finalul intalnirii de astazi prof. Alina Tomi: "Imi propun sa ajung la ei prin joc si joaca teatrala, prin exercitii de improvizatie, prin exercitii de incalzire, atat vocala, cat si fizica, prin exercitiile de respiratie, cu care am si inceput. Imi doresc sa isi construiasca fiecare, treptat, in grupe de cate patru, propria piesa de teatru, in care sa inglobeze ceea ce asimileaza in timpul acestor jocuri. Fiecare isi alege ce personaj sa fie si ce vrea sa faca in propria lui piesa de teatru. Marea majoritate a fost chiar incantata, i-am vazut inca de la inceput deschisi, gata sa intre in aceasta joaca si sa inteleaga ca aceste exercitii le dezvolta creativitatea, le dezvolta abilitatile de socializare si pana la urma invata sa fie mai buni!", ne-a marturisit prof. Alina Tomi. Atelierul de teatru se desfasoara pe parcursul a cinci sedinte, in zilele de luni, iar la fiecare sedinta prima ora este dedicata jocului interactiv, dupa care fiecare grup se dedica conceperii si finalizarii unei piesei de teatru, care va trebui interpretata la ultima intalnire, pe 29 iulie.

Directorul BJGCBN, Ioan Pintea a tinut sa asiste la primul atelier al verii si, nu o data, absorbit, a avut propriile raspunsuri la provocarile adresate copiilor de prof. Alina Tomi. "Sigur, programul Fabrica de idei estivale - "Vacanta la Biblioteca" are in primul rindo componenta de joaca, care le creeaza copiilor inscrisi la aceste ateliere multa bunadispozitie, dar si o componenta educationala importanta, specifica fiecarui atelier. Avem ateliere de teatru, de pictura si desen, de carti postale, de mandale, ca si ateliere de creatie, pe teme ecologice si de muzica. Zilele de miercuri sunt dedicate filmului iar zilele de vineri activitatilor sportive libere, cu sah, tenis de masa si altele. Biblioteca judeteana este deschisa in perioada 1 iulie - 31 august pentru copii si se straduieste, prin implicare bibliotecarilor si a voluntarilor, sa le ofere acestora toate conditiile ca sa-si petreaca vacanta intr-un mod aparte!" a declarat domnia-sa.

Ziua de marti va fi dedicata atelierului Pictura si desen, cu prof. Ana Maria Gordon.

www.bjbn.ro

 

0 comentarii3416 vizualizări02 iulie 2019
rss 2.0
rss 2.0