Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Miercuri 26 Martie 2025 - 14587
Noi am ales prietenia!

"Learning is not confined to childhood or the classroom, but takes place throughout life and in a range of situationsNoi am ales prietenia!

Scoala Generala "Tiberiu Morariu" Salva in calitate de coordonator de proiect, este saptamana aceasta gazda intalnirii finale de evaluare in cadrul Proiectului Multilateral Comenius intitulat "Noi am ales prietenia!". Partenerii sunt Tufanpasa ?lkö?retim Okulu Andirin din Turcia si Zakladna Skola Mlynska 697/7 Stropkov din Slovacia.

Delegatia turca va fi formata din 13 persoane: 7 profesori si 6 elevi, coordonatorul grupului fiind d-na Funda Yazgan, iar delegatia slovaca va fi formata din 21 de persoane din care 8 profesori si 13 elevi, grupul fiind  condus de d-na Viera Dovicakova.

Programul pentru prima zi a reuniunii va include:

- Primirea la scoala   -   Activitate in Centrul de Documentare si Informare.

- Vizita la Primaria Salva- discutii cu oficialii comunei Salva.

- Vizita la muzeul de arta artizanala, Virginia Linul

- la orele 16 la Caminul Cultural din Salva va incepe "Festivalul Prieteniei" unde se va face diseminarea proiectului in prezenta comunitatii locale, prezentarea unor momente artistice pregatite de elevii scolii noastre, prezentarea scenetei de teatru "Fir de iarba " sustinut de clasa a III a, coordonata de d-na invatatoare Furcea Doina, precum si cantece si dansuri sustinute de Grupa Stelutelor si de clasa a IV a pregatite de d-nele inv. Floarea Simionese, Luminita Cuceu si Linul Crina.

Invitati speciali in cadrul programului artistic vor fi: Ansamblul de dansuri sasesti "Regenbogen" Bistrita coordonat de prof. Ioan Arcalean si reprezentanti ai grupului de dans sportiv Floris, coordonat de d-na Florica Budusan.

 

Festivalul Prieteniei se va incheia intr-un mod maiestuous cu momentul folcloric cu dansuri si cantece romanesti, sustinute de Ansamblul scolii noastre, intitulat "Paunasii Salvei", coordonat de d-na profesoara Felicia Morariu.

 

In cadrul festiv al acestei manifestari va avea loc si prezentarea cartii "Prieteni ai traditiilor si valorilor locale" inregistrata la Biblioteca Nationala cu ISBN. Aceasta carte a fost realizata de echipa de proiect formata din profesorii: Pop George, Pop Adriana, Morariu Felicia, Morariu Ioan si Ros Floarea, echipa coordonata de Veronica Cimpeanu in primul an de proiect si de directorul educativ Pop Anamaria, in al doilea an de proiect.

Totodata, participantii la aceasta sarbatoare a prieteniei, vor putea vedea si celelalte produse finale realizate in cadrul proiectului: Brosura informativa si DVD-ul "Prieteni europeni", CD-ul cu cartea in format electronic, postere A1 din cadrul mobilitatilor din Turcia si Slovacia, precum si produsele personalizate cu logo-ul proiectului: esarfe, fanioane, mape, agende, pixuri, calendare.

 

Prezentare proiect

Acest proiect a fost implementat in septembrie 2009 si s-a derulat pe parcursul a doi ani. Activitatile din cadrul proiectului s-au inclus in curriculum, au avut caracter pluridisciplinar, astfel ca la anumite ore de geografie, istorie, limba si literatura romana, religie, dirigentie si in cadrul orelor de limbi straine, au avut loc diverse activitati prevazute in planul proiectului. Elevii si-au imbunatatit cunostintele despre cele doua tari partenere, Turcia si Slovacia si au devenit mici amabsadori ai tarii noastre, insusindu-si abilitati de prezentare a Romaniei.

Crearea "Clubului Prieteniei" in cadrul scolii a avut ca scop crearea unui context adecvat educatiei non-formale, crearea unui mediu favorabil pentru realizarea activitatilor extra-curriculare.

 Activitatile din club au avut caracter non-formal si informal si astfel spatiul scolar a fost deschis spre realitatea imediata, ceea ce i-a ajutat pe elevi sa invete lucruri interesante, sa-si dezvolte cultura generala intr-o atmosfera mai relaxata.

Activitatile realizate au fost puse pe site-ul proiectului realizat de partenerii turci si pe blogul proiectului realizat de Romania.

 http://wechoosefriendship.org

http://comeniuswechosefriendshipproject.ning.com

Va invitam sa le accesati.

 

Impactul proiectului asupra elevilor si profesorilor:

Personalul didactic a intrat in contact cu alte sisteme de invatamant  si cu alte moduri de a gandi si le-a valorificat in propriul demers pedagogic.

Elevii au invatat sa aprecieze valorile culturale locale intr-un context European.

Elevii au reusit sa depaseasca perspectiva limitata a abordarii teoretice a educatiei religioase si au descoperit alte religii, invatand in paralel sa inteleaga si sa respecte diversitatea.

Elevii si-au imbunatatit competentele de lucru in echipa, au invatat sa fie mai toleranti si sa se respecte si sa accepte faptul ca suntem diferiti.

Cadrele didactice din echipa de proiect au dat dimensiune europeana orelor de curs si le-au facut mai atractive.

Intreaga scoala este mai deschisa la problematica europeana, ca de altfel si comunitatea locala, iar interesul fata de Europa si natiunile acesteia au crescut.

 

 

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene.

Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

 

Cu stima,

Prof. Veronica Cimpeanu

 

 

 

 

0 comentarii133 vizualizări13 iunie 2011




rss 2.0
rss 2.0