Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Despre activitatile miniproiectului Marul-izvor de sanatate Merele in ...bucate!

In luna mai 2021, elevii clasei a III-a implicati in activitatile miniproiectului "Marul-izvor de sanatate" de la Scoala Gimnaziala Sieu Magherus, au desfasurat activitatea Merele in ...bucate!, activitate coordonata de prof. inv. primar Baciu Daniela Monica.

Pentru aceasta activitate, elevii au pregatit si prezentat preparate din mere, specifice zonei noastre, pe care le-au filmat si pozat, au constientizat importanta consumului de mere proaspete proaspete, au descoperit o modalitate noua de a gati, au participat spontan la jocurile organizate, impartasind propriile experiente. Ne-am propus sa aducem in atentia elevilor faptul ca isi pot prepara singuri un dulce sanatos, folosindu-se fie de retetele traditionale cu mere specifice zonei Ardealului, fie de retetele simple si sanatoase ale bunicilor. Totul din nevoia de a-si gospodari resursele, dar si pentru a face din timpul petrecut in bucatarie o activitate relaxanta si placuta.

In saptamana activitatii Merele in… bucate (17V-20V), elevii au vizionat zilnic, prezentarile video cu preparatele din mere realizate de colegii lor, le-au apreciat eforturile, au reusit sa se cunoasca mai bine, au impartasit experiente noi.

In prima parte a activitatii desfasurate, elevii au evidentiat avantajele consumului de mar proaspat si procesat pentru o alimentatie sanatoasa, argumentand expresia ,.,De ce este marul-izvor de sanatate?", cu exemple concrete valorificate din experientele proprii. Folosindu-se de prezentarea Power Point, elevii si-au prezentat apoi preparatele realizate acasa impreuna cu parintii sau bunicii, explicand oral etapele realizarii lor. Fiecare prezentare a fost notata de ceilalti colegi, luandu-se in calcul aspectul si prezentarea retetei. Filmele si pozele realizate de acestia dovedesc implicare din partea lor, dar si faptul ca isi ajuta cu placere parintii sau bunicii in bucatarie. Buni gospodari ai resurselor pe care le au in propria gospodarie, elevii apreciaza si folosesc merele proaspete sau conservate acasa pentru a pregati un dulce sanatos. Regretul lor a fost ca nu au reusit sa si guste din bunatatile prezentate, dar au facut schimb de retete si, cu siguranta, vor dobandi experiente noi. Retetele realizate de elevi vor fi adunate intr-o brosura dedicata retetelor cu mere traditionale zonei, pe care o vom publica .

In partea a doua, elevii au participat la o prezentare Tupperware -un alt mod de a gati, mai simplu, mai rapid, mai usor. Au aflat noutati despre utilitatea acestor vase (vasele de pastrare, curatitorul, mixerul, spatula, vasul de framantat), si au descoperit avantajele utilizarii lor. Au participat la o competitie de curatare a merelor, folosind curatitoarele, dupa care au pregatit rapid si usor un aluat de clatite, organizandu-se pe trei echipe. Activitatile au fost presarate cu momente de relaxare muzicala si dans, dar si cu jocuri: Adevarat sau fals? Ce parere ai?, La piata, menite sa constientizeze obiceiuri sanatoase privind consumul merelor, exersarea abilitatilor de comunicare civilizata si spontana la cumparaturi, aprecierea calitatii produsului achizitionat, argumentarea unor pareri, placerea de a se juca. La finalul activitatii, elevii au completat un chestionar de satisfactie in vederea aprecierii activitatilor desfasurate, care ofera elemente relevante ale obiceiurilor de consum ale acestora. Activitatile au avut caracter ludic, au fost antrenate, relaxante.

Multumim domnului inginer director Aurel Onigas de la Pombis S.A. Bistrita, partenerul nostru de proiect (sponsorului nostru), pentru merele si sucul oferite elevilor.

Felicitari elevilor care s-au implicat in realizarea retetelor, dar si celor care au participat la activitatea organizata. Multumim parintilor care i-au ajutat in pregatirea retetelor.

0 comentarii3290 vizualizări07 iunie 2021
rss 2.0
rss 2.0