Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 17 Iunie 2024 - 14587
Peste 2000 de absolventi ai clasei a XII-a din B-N, asteptati la examenul national de Bacalaureat.

Examenul national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, incepe luni, 28 iunie, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Marti, 29 iunie, se va desfasura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului si a specializarii. Ultima proba scrisa, proba la Limba si literatura materna, este programata joi, 1 iulie. Examenul este organizat in 9 centre.

 Pentru sustinerea probelor scrise s-au inscris 2071 de candidati, dintre care 1804 de candidati din promotia curenta, respectiv 267 de candidati din promotiile anterioare.

 Afisarea primelor rezultate, in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 5 iulie (pana la ora 12:00). Reamintim faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 5 si ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor - RGPD), afisarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui si a prenumelui candidatului.

Contestatiile pot fi depuse/transmise in aceeasi zi, in intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. In aceasta situatie, candidatii completeaza, semneaza si depun/transmit prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. Pentru candidatii minori, declaratia-tip este semnata si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 9 iulie.

Probele incep la ora 9:00, accesul elevilor in sali fiind permis pana la ora 8:30. Reamintim ca, in acord cu prevederile legale in vigoare, in salile de clasa trebuie asigurate urmatoarele masuri de prevenire si protectie:

 • fiecare centru de examen va dispune de de asistenta medicala, echipamente si materiale de protectie (dezinfectanti, masti etc.).
 • intrarile/iesirile, precum si sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzator si dezinfectate in mod regulat.
 • in salile de clasa in care se desfasoara probele, locurile se stabilesc astfel incat sa existe intre candidati o distanta de 1 metru unul fata de celalalt, pe randuri si intre randuri.
 • in situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distantarea maxima posibila.
 • fiecare persoana care are drept de acces in scoala va primi cate o masca la sosire si, daca solicita, si la plecare.
 • salile de clasa vor avea dezinfectanti pentru maini.
 • in incinta centrului de examen va fi purtata, obligatoriu, masca de protectie.
 • colectarea mastilor purtate se va face in locuri special amenajate si semnalizate.

In acelasi timp, este interzis schimbul de obiecte personale.

 

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Beneficiaza de prelungirea timpului de lucru, cu maximum doua ore, candidatii pentru care s-a aprobat aceasta solicitare de catre Comisia Judeteana de Organizare a examenului de Bacalaureat, in baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.

Toate salile de examen au in dotare camere functionale de supraveghere video si audio. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita in sala de examen.

Pentru elevii care solicita si primesc, in cazuri justificate, aprobarea Comisiei Nationale de Organizare a Examenului de Bacalaureat in vederea sustinerii probelor cu subiectul de rezerva, se organizeaza proba scrisa/probele scrise dupa finalizarea ultimei probe prevazute in calendarul de desfasurare a Bacalaureatului.

Este interzisa introducerea in salile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete etc. De asemenea, elevii vor fi informati ca nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., precum si cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.

Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

 • recunoasterea/echivalarea/ sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
 • sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea;
 • obtinerea mediei 6 (cel putin) la probele scrise.  

Ministerul Educatiei pune la dispozitia celor interesati linia TELVERDE NATIONAL 0800801100 si TELVERDE JUDETEAN 0800816263 pentru sesizarea eventualelor disfunctionalitati pe durata probelor scrise. Numerele vor fi disponibile in perioada 28 iunie - 1 iulie, intre orele 8:00 - 16:00.

 

 

 

 

Biroul de presa

Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud

0 comentarii3234 vizualizări27 iunie 2021
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0