Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
OLIMPIADA "LECTURA CA ABILITATE DE VIATA" - OLAV, se desfasoara la Bistrita.

In anul scolar 2023-2024, proba B a etapei nationale a OLIMPIADEI "LECTURA CA ABILITATE DE VIATA" - OLAV, CLASELE IX-XII se desfasoara la Bistrita, in perioada 23-26 mai. Initial concurs, "Lectura ca abilitate de viata" (LAV) a luat nastere in anul scolar 2012-2013 la Bistrita, avand sustinerea Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, din dorinta de a le oferi elevilor din Romania un concurs "altfel", nu doar regenerator al gustului pentru lectura, ci si provocator prin structura si prin tipologiile textuale propuse spre decriptare.  Receptat favorabil atat de elevi, cat si de profesorii lor, din anul scolar urmator, concursul a primit statutul de  olimpiada. Astazi, este o competitie la care participa, anual, un numar record de elevi. Patru dintre etapele nationale ale LAV/OLAV s-au desfasurat in Bistrita, iar acum, la 10 ani dupa prima editie a olimpiadei, revine ACASA.

 

In acest an scolar, noul Regulament specific valorifica experienta de lectura a elevilor din invatamantul preuniversitar propunand organizarea competitiei pe principiile programei pentru cursul optional Lectura si abilitatile de viata,  ale programei scolare de tip CDS, Educatie digitala si abilitati media (elaborata in cadrul proiectului sistemic non competitiv Profesionalizarea carierei didactice - PROF, POCU/904/6/25/146587) si  ale Cadrului european de referinta LiFT-2, privind studiul literaturii in invatamantul secundar, elaborat in proiectul Comenius LiFT-2 - http://www.literaryframework.eu - in care Universitatea din Bucuresti a fost partener.

 

Destinata elevilor capabili sa foloseasca lectura, abilitatile media si competentele digitale in vederea dezvoltarii personale, olimpiada se desfasoara pe doua niveluri de invatare, potrivit competentelor de lectura si media dobandite de elevi in context formal sau non formal si in acord cu practicile competitionale internationale: nivelul 1 − clasele a IX-a si a X-a, respectiv- nivelul 2 − clasele a XI-a si a XII-a si include structural, doua probe.

 

Proba A - scrisa a fost sustinuta in 19 aprilie 2024, la nivelul fiecarui  judet si al municipiului Bucuresti,  in sali supravegheate audio-video, din cei 142 de participanti, calificandu-se pentru proba B, un numar 62 de elevi din 32 de judete, respectiv din municipiul Bucuresti.

 

 Proba B, care se va desfasura in Bistrita, in perioada 23-26 mai 2024, consta in dezbateri organizate pe structura afirmator - negator, pe baza unor motiuni, ale caror teme vizeaza mesajul textelor din lista anexata regulamentului si modalitatea in care acestea pot influenta dezvoltarea personala a individului. Ca format, dezbaterea, determinata de structura numerica a lotului de elevi calificati/nivel, este flexibila si constituie o adaptare la domeniul competitiei a modelului Karl Popper.

 

Festivitatea de deschidere va avea loc, joi, 23 mai 2024, de la ora 15.00, la Palatul Culturii din municipiul Bistrita, iar proba B in 24 mai, la Colegiul National "Liviu Rebreanu".

 

Organizatori: Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Colegiul National "Liviu Rebreanu" Bistrita.

 

Parteneri: Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Bistrita, Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" Bistrita, Fundatia Societatea de Concerte Bistrita, Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, Casa Corpului Didactic Bistrita-Nasaud, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Centrul pentru Jurnalism Independent.

 

Orice s-ar spune, judetul Bistrita-Nasaud, municipiul Bistrita si Colegiul National "Liviu Rebreanu" reprezinta pentru Olimpiada "Lectura ca abilitate de viata" ACASA...OLAV- Produs in Bistrita-Nasaud.

 

   Inspector scolar general,                                                             

prof. Mircea-Cristian NICULA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2779 vizualizări20 mai 2024
rss 2.0
rss 2.0