Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
A VIII-a editie a "UNIVERSULUI EINSTEIN" in impas.

Cercetarile in fizica si aplicatiile sale au fost si continua sa fie o forta majora  in dezvoltarea stiintifica si tehnologica  si raman un factor vital in raspunsul la provocarile secolului XXI. In baza acestor evidente, la  data de 10 iunie 2004 CONSILIUL GENERAL AL ORGANIZATIEI NATIUNILOR UNITE a declarat oficial anul 2005 ANUL INTERNATIONAL AL FIZICII, sau Anul Einstein.

Declaratia ONU, invita toti cetatenii Terrei, sa constientizeze importanta acestei stiinte, atat in viata de zi cu zi cat si in ceea ce priveste  viitorul naturii, universului si dezvoltarii umane.

In atare conditii, Palatul Copiilor Bistrita, in parteneriat cu Fundatia "PROELECTRON" am gandit si demarat  in iunie 2005, un proiect numit CONCURSUL NATIONAL DE FIZICA PENTRU ELEVI"UNIVERSUL EINSTEIN". An de an apoi,  proiectul a fost supus spre validare comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, fiind recunoscut si cuprins in Calendarul Activitatilor Educative. Incepand cu editia aIII-a, a competitiei (anul 2007), Fundatia "Proelectron" a depus la Primaria municipiului Bistrita, anual, cate un proiect de finantare nerambursabila, in baza Legii 350/ 2005. Pana inclusiv la editia aVII-a (iulie 2011), am obtinut aceasta finantare.

La sesiunea de selectie a proiectelor ce vor beneficia de finantare  nerambursabila, din martie 2012,  finantarea CONCURSULUI NATIONAL DE FIZICA "UNIVERSUL EINSTEIN"editia aVIII-a -2012, este refuzata. Consideram fara a intra in detalii, si pentru a nu aduce prejudicii de imagine unor persoane din Primaria municipiului Bistrita, ca acest refuz, se datoreaza EXCLUSIV departamentului economic din aceasta institutie. Cu acest  compartiment,  in anul 2012, am avut numeroase discutii, privind modul indoielnic, in care anumite persoane intelegeau legalitatea procesului de derulare a finantarilor nerambursabile.

In atare conditii, un proiect care a crescut an de an, in care de-a lungul celor sapte editii s-au inscris circa 3400 de elevi din intreaga tara, din a caror efectiv au fost selectionati in faza finala desfasurata an de an in orasul Bistrita, 845 elevi si cadre didactice coordonatoare, pare a fi sortit unui final deloc fericit.

Nu va conta nici faptul ca aceasta competitie a devenit emblematica pentru urbea si judetul nostru, nu va conta nici ca si in acest an avem cofinantare din partea MECTS (insa insuficienta), si ca concursul este cuprins in Calendarul Activitatilor Educative Nationale 2012, aprobat de Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului. Va conta in mintea unora, faptul ca au reusit sa dea o lovitura, unei competitii in care deopotriva elevi si profesorii lor din toata tara, au pus deopotriva  pasiune si suflet pentru o stiinta nobila precum FIZICA.

Cum insa, in acest moment, refuzam sa credem ca munca atator ani, a atator elevi si dascali va putea fi demolata, facem un apel pe aceasta cale unor institutii care ne-ar putea da o mana de ajutor in perpetuarea "UNIVERSULUI EINSTEIN". Ne adresam deopotriva Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Institutiei Prefectului, mass-media, firmelor cu profil tehnic sau oricaror institutii receptive din municipiu si judet, cu rugamintea de a  ne ajuta, sa ducem mai departe aceasta competitie. Asteptam sa ni se intinda maini sincere si dezinteresate, intr-un parteneriat onest, ce cu siguranta va da roade in transformarea elevilor de azi in specialistii de inalta clasa ai zilei de  maine.

Pentru ca editia a VIII-a, a "UNIVERSULUI EINSTEIN" propusa a se desfasura in luna iulie 2012 sa poata  avea loc, va asteptam eventualele sugestii, intrebari,  propuneri  de parteneriat, pe fproelectron@yahoo.com sau pcbistrita@gmail.com .

 

 

Coordonator de proiect, Prof. Dorel Nicoara - Palatul copiilor Bistrita

Presedinte Fundatia "PROELECTRON"

 

9 aprilie 2012

 

 

0 comentarii2842 vizualizări09 aprilie 2012
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0