Proiectul "Reporter de liceu" a fost o frumoasa poveste care a legat oameni din mai multe colturi ale tarii. Ca orice poveste, a avut un autor: Fundatia Romania. Soros a implementat acest proiect pilot, dedicat folosirii jurnalismului cetatenesc ca metoda de educatie civica a tinerilor. Ei au lansat invitatia, liceenii au raspuns. S-au depus nu mai putin de 170 de aplicatii venite din toata tara. Dintre acestea, au fost alese 8 echipe, 8 licee, 8 orase, printre care si noi, elevii de la CNAM: Alba-Iulia, Bistrita, Caransebes, Craiova, Miercurea-Ciuc, Timisoara, Tandarei si Roman.
Prin acest proiect se dorea stimularea implicarii elevilor de liceu din ani terminali in viata comunitatii, folosind metodele jurnalismului si oportunitatile multiple oferite de internet (cu accent pe tehnologiile WEB 2.0) si de asemenea dezvoltarea unui pachet educational care sa poata fi folosit la diferite ore din programa de liceu.
Odata alese de catre autor, personajele au inceput sa se miste, sa actioneze. Prima intalnire comuna a avut loc la Sibiu. Au fost doua zile de trainning intens, cand ceata de Harap-Albi a cunoscut faptul ca ii aveau langa ei pe Setila, Ochila, Flamanzila si ca nu erau singuri. Acestia erau oameni cu adevarat remarcabili, jurnalisti sau trainneri, care au impresionat prin responsabilitatea si placerea cu care isi fac meseria. Au fost Denisa Ionescu, Ovidiu Voicu, Elena Coman, Liviu Iolu, Calin Cosmaciuc, Radu Nicolae si Miruna Troncota cei care au fost alaturi de noi non-stop.
Echipele s-au reunit de asemenea in vara, intr-o tabara de lucru la Sinaia, unde s-a evaluat munca lor pana la momentul respectiv si unde au invatat ce inseamna munca de teren si reportajele.
Practic, proiectul consta in scrierea despre comunitatile din care provenea fiecare echipa. Am primit teme ca: ONG-urile, Consiliul Elevilor, Migratia, Sanatataea, Reciclarea, Activitatea parlamentarilor, Legea Granturilor. Trebuia sa scriem despre aceste subiecte. Totusi, scopul proiectului in sine nu era scrisul, cu toate ca am fost invatati sa facem asta cat mai bine. Trebuia sa ne implicam, sa stim ca avem dreptul sa batem la usa Primariei si sa cerem raspuns intrebarilor noastre sau sa asistam la o sedinta a Consiliului local.
Am facut masa rotunda, am participat la emisiuni pe postul local de televiziune, am inaintat petitii si am pus pe roate un ziar online al liceului nostrum - CNAM ONLINE (cum altfel se putea numi!). Totul pentru a ne face cunoscuti si pentru a ne promova. Am fost provocati sa fim moderatori pentru patru emisiuni si am acceptat. Au fost experiente inedite, frustrante uneori, dar care ne-au ajutat si ne-au facut sa ne depasim limitele. Ne-am dat seama inca o data ca orice lucru pe care il faci cere timp, cere seriozitate, cere sacrificiu, cere perfectionare.
Noi: Andrei, Daniel, Emima si Mihaela am fost patru colegi de clasa, carora ne placea sa lucram unul cu celalalt, care eram incantati de ideea proiectului si care am incercat sa scriem articole cat mai bune. Din toamna ni s-au alaturat Cornelia, Ioana, Teodora, Radu si Ramona, elevii care ne continua povestea. Impreuna am fost premiati cu locul III la festivitatea de la Bucuresti din decembrie 2010.
RDL, sau "Reporter de liceu" a insemnat pentru noi o experienta cu adevarat inedita, un timp castigat. Proiectul ne-a ajutat mult, de la faptul ca am invatat sa folosim diacritice si pana la oportunitatea de a cunoaste oameni cu adevarat profesionisti. Sa ai ocazia sa inveti de la acestia nu este un lucru care se intampla oricui. Am fost privilegiati din punctual acesta de vedere. A insemnat mult pentru noi sa avem astfel de oameni langa noi.
Pe langa partea de socializare, care ne incanta si ne place tuturor, experianta RDL ne-a facut mai responsabili, constienti ca ceea ce scriem afecteaza si ca ceea ce scriem are valoare. Am fost invatati sa lucram in echipa, sa ne ajutam si sa ne acceptam. D-na Aurelia Hiruta, profesorul nostru coordonator, ne-a invatat sa facem lucrurile cu daruire si ii multumim pentru asta, pentru rabdarea pe care a avut-o cu noi si pentru modul responsabil in care a privit acest proiect.
Le uram succes actualilor RDL-isti in calitatea lor de jurnalisti in devenire, acest proiect fiiind o sansa pentru ei si pentru oricine doreste sa vada ce inseamna sa fii jurnalist si cum arata comunitatea locala in care traiti.
Pentru noi, ramane un capitol atat de frumos al vietii noastre, pe care nu l-am schimba pentru nimic altceva.
Emima Ligia Pop, Teodora Mihaela Ciocan, Daniel Danciu si Andrei Rai,
Seniori editori ai ziarului CNAM ONLINE
Cutiute cu impresii
Mereu am fost incantata de ideea de jurnalism, de a fi capabila sa le vorbesc oamenilor prin intermediul cuvintelor. Mereu mi-a facut placere sa socializez si sa incerc lucruri noi care imi pot aduce beneficii substantiale.
Una dintre cele mai bune alegeri de pana acum a fost implicarea in proiectul "Reporteri de liceu". Aceasta alegere m-a invatat cum sa lucrez in echipa, cum sa pretuiesc persoanele care ma critica doar pentru ca doresc ca eu sa devin mai buna. Implicarea in proiect m-a modelat si m-a facut o persoana mai curajoasa, care reuseste sa depaseasca obstacolele pentru a-si putea duce munca pana la capat.
Inceputul (ma refer la scrisul articolelor) a fost unul slabut si tardiv, pentru ca, in comparatie cu echipa precedenta, nu am avut parte de training-uri, de tabere de initiere. Aceasta munca vazuta din afara poate parea foarte simpla, se considera ca nu-i asa de greu sa asezi cateva cuvinte unul langa altul. Totusi, conteaza foarte mult cum le asezi. In functie de asezarea cuvintelor, de felul in care prezinti problema reusesti sa atragi publicul, sa castigi cititori fideli care iti fac reclama si te ajuta sa devi popular.
Pas cu pas, inveti ce-nseamna jurnalismul, ce-nseamna sa fii reporter. RDL m-a ajutat sa-mi canalizez munca spre ceva benefic atat pentru mine cat si pentru ceilalti. RDL a fost o provocare si o oportunitate deosebita. Sa fii reporter inseamna sa stii sa vorbesti, sa lupti si sa-i sustii pe ceilalti.
Ramona Scurtu, XII F
fost redactor la ziarul CNAM ONLINE
Pentru mine, proiectul Reporter de liceu, a fost o adevarata provocare si inca de la inceput mi-am propus sa dau tot ce e mai bun din mine ca sa pot face fata cerintelor. Cand ma gandesc la primele mele clipe petrecute alaturi de echipa, imi aduc aminte de Conferinta de la Primarie, un moment extrem de emotionant pentru mine, deoarece a fost prima mea aparitie publica ca tanar jurnalist pentru o echipa profesionista. Dupa care au urmat si altele... Intalnirea de la Bucuresti cu toate echipele din tara ale proiectului Reporter de liceu, unde am fost premiati cu locul III pentru cel mai bun ziar online, a fost clipa de glorie a noastra…
Primul meu articol a fost realizat pe baza debutului literar al Norei Flamand, de la CNAM, cu romanul Toamna din suflet. Acest articol l-am finalizat cu ajutorul Mihaelei Ciocan, din echipa veterana. Cred ca prin acest proiect pot sa-mi ating idealul si sa imi indrept atentia spre cei din jur mai mult decat am facut-o pana acum si, de ce nu, poate o eventuala cariera spre jurnalism.
Teodora Buhai, XI E
fost redactor la ziarul CNAM ONLINE
Cand ma gandesc la Reporteri de liceu, primul cuvant care se contureaza in creierul meu, este nostalgia... nostalgia unei parti din mine care s-a desprins precum un vagon de locomotiva. Disparitia acestuia a insemnat tocmai un leac impotriva problemelor de socializare pe care le aveam de mica. Acum, sunt bucuroasa ca pot vorbi la trecut despre starea patologica care urca pas cu pas pe scara de oase de sub piele. Asta este definitia fricii, iar pentru mine CNAM ONLINE si colegii pe care i-am avut si pe care ii am au fost un tratament calmant care a cicatrizat o rana iluzorie, prezenta doar ca o pulbere de praf in urma vantului. Am aflat ca voi fi reporter, parca ma indreptam spre esafod, in drumul spre redactie. Faceam pasi mici, dar timpul se scurgea repede prin talpile bocancilor. Am ajuns pe "esafod" si mi-am dorit sa raman pentru mult timp acolo, alaturi de alti camarazi. V-am vorbit despre viata mea de "sugar" in ale jurnalismului pentru ca dupa cateva luni, pot sa-mi amintesc de vechea Eu cu amuzament. Ramane nostalgia...
Cornelia Taluta, XII A
Fost reporter la ziarul CNAM ONLINE
0 comentarii | 105 vizualizări | 13 mai 2012 |