Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Marti 17 Septembrie 2024 - 14587
Laboratorul de fizica din CNAM.

Conform marturiilor unor fosti sau actuali profesori ai liceului "Andrei Muresanu", am aflat ca primul laborator de fizica a fost infiintat in anul 1978, la etajul 2 al cladirii, unde se afla si astazi.

            Avand in vedere profilul industrial al liceului si in consecinta faptul ca fizica era materie de baza, in anul 1979, cu ajutorul si indrumarea profesorilor Adrian Borodi si Tiberiu Toma, s-au infiintat 3 laboratoare: Fizica 1, Fizica 2 si Fizica 3. Orele de practica in laborator erau deosebit de interesante, iar hálatele albe erau obligatorii atat pentru elevi cat si pentru profesori sau laborante.

            In anii ’90, laboratoarele au fost dótate cu material didactic nou, doarece multe materiale s-au distrus sau au fost pierdute din cauza mutarilor foarte frecvente in alte spatii din scoala.

            In anii comunismului existau firme care confectionau materiale didactice de calitate foarte buna, únele dintre ele existand si astazi: pompa de vid, tuburi sonore etc. Elevii erau foarte incantati de practica de laborator. Experimentele se faceau la fiecare lectie, se faceau si lucrari speciale de laborator la sfarsitul fiecarui semestre. Salile erau mari, spatioase,catedrele erau inalte, cam de un metru si ceva, existau doua randuri de banci, la fiecare banca erau cate trei locuri cu prize individuale pentru a se putea realiza in conditii optime experiméntele.

            In trecut, laboratoarele erau mutate des, la fiecare mutare pierzandu-se o cantitate destul de mare de substante si materiale. Schimbarea frecventa a locatiilor se datora lipsei de spatiu, deoarece din anul 1965 pana in 1970, numarul elevilor a crescut brusc, de la 700-800 de elevi la aproximativ 1700,

            Pana in 1990, fiecare laborator avea un laborant care pregatea materialele pentru experimente si ajuta profesorii de fizica la desfasurarea optima  a orei de practica. Deoarece fizica era materia de baza la bacalaoreat si foarte multi elevi dadeau admitere la facultati de profil, orele de fizica si de practica in laboratoarele de specialitate erau tratate cu foarte mare seriozitate. Ca urmare a acestui fapt, se obtineau rezultate deosebite la diverse concursuri scolare, olimpiade etc. Numarul participantilor la olimpiadele de fizica era foarte mare comparativ cu cel de azi.

            La inceputul anilor 2000, vesnicele "navetiste" laboratoare de fizica au fost mutate la parter, locul lor fiind luat de nou infiintatele laboratoare de informática.

            Odata cu marea renovare incheiata la sfarsitul anului trecut, aparatura nefolositoare a fost casata. S-au primit materiale didactic nou,  dar in cantitati total insuficiente, din cauza fondurilor reduce. Si bineinteles ca iar s-a mutat laboratorul: la etajul doi.

             Sa speram ca aceasta-sala 24-va ramane locatia definitiva a unui laborator pe care il dorim dotat la standardele moderne, gata sa primeasca si sa incante elevii cu experimente deosebite. Laboratorul este spatios, are si o salita separata pentru profesori si laboranta, unde sunt depozitate si materialele didactice. Printre specialistii care s-au ocupat de gestionarea laboratorului de fizica de-a lungul anilor, sa le amintim pe doamnele: Oprescu Mioara, Toma Ileana si actualmente doamna Ildiko Fagarasi.

 

Surse: David Szekei, Tabara Camelia, Ildiko Fagarasi, Adrian Borodi

 

 Manuela Herinean, Proaspat reporter al ziarului CNAM online

 

1 comentariu14 vizualizări16 mai 2012




rss 2.0
rss 2.0