Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Cabinetul de limba romana, sala "Primilor pasi".

Unul dintre cabinetele importante de la scoala care astazi se numeste  Colegiul National "Andrei Muresanu" a fost cabinetul de romana, cabinet care a trecut prin transformari importante. Desi la inceput exista un singur cabinet, din 1985 au fost doua: primul in fosta sala 59 si se numea "Andrei Muresanu" iar cel de-al doilea in 61si se numea "Mihai Eminescu".

            Povestea celui din urma o aflam de la profesoara Rodica Cojocaru. Acesta povesteste: Eram in perioada de toamna 1985 cand m-au chemat la Inspectoratul Scolar Judetean lunea si mi s-a spus ca pana joi sa fac un cabinet. Am luat sala 61 si in ziua aceea l-am gandit cum trebuie sa fie, dupa care ne-am dat la treaba.

            Rodica Cojocaru afirma ca aspectul laboratorului era impecabil. Pe  pereti erau tablouri cu scriitori si scene din opera lor. Una dintre scenele impresionante facea parte din opera lui Eminescu si arata in felul urmator: sus se vedea capul lui Eminescu si jos era lacul unde se oglindea, iar dintr-o parte venea iubita. Fotografiile erau prinse sub sticla pe un plus bleu, sub fotografii era scris cu auriu, fiind puse intre geamuri. In cabinet exista si o biblioteca, iar pe jos peste parchet era mocheta, mobilierul din laborator era facut din lemn de brad lacuit. Pe pereti aveam afisate schite cu diferite reguli. Chiar si copiii au muncit la acel laborator, facand donatii de carte iar laboratorul a fost si sala pentru simpozioane. In cabinet au existat si fotografii foarte rare din opera si viata lui L.Blaga. Dupa finalizarea laboratorului inspectorul scolar judetean domnul Ilies Ioan a adus toti directorii de scoli si profesorii pentru a vedea cabinetul; dupa modelul cabinetului de la "Andrei Muresanu" s-au construit si alte cabinete.

            Celalalt cabinet a ramas la un stadiu conservator. Astazi cabinetul de romana se numeste sala "Primii pasi", la fel ca si revista colegiului care in fiecare an face alti noi primi pasi, niste primi pasi spre cultura, spre educatie. Acesti primi pasi sunt facuti si de elevii care an de an ii trec pragul scolii. Si nu intamplator dupa ce treci de sala profesorala te intampina sala "Primii pasi"… incepand de acolo se intra in tumultul pasilor marunti cu care fiecare incepe in viata drumul spre propria devenire…

De la profesorul Ioan Lumperdean am aflat cum au fost facuti primii pasi ai revistei, initiata de profesorul Ioan Cutova in anul 1966 si care a avut mai mult un caracter literar.

            Profesorul universitar Ioan Lumperdean relateaza cum s-a ajuns ca revista sa se numeasca asa. "Domnul profesor Ioan Cutova  ne spunea:  Stiti, copiii cand incep sa porneasca in viata, incep cu nesiguranta mersului." Tot  Ioan Lumperdean isi aminteste ca: "revista este absolut opera lui" . In articolul-program din primul numar al revistei se  subliniaza: "Primii pasi"  inseamna o prima infiorare, o prima incercare, in imbinarea maiestrita a slovelor, truda de a gasi cuvinte ce exprima adevarul, o prima forare a zonelor adanci, care ascund pentru unii pretioase zacaminte poetice. Asa au inceput  "Primii pasi" care aveau diferite rubrici. Astazi revista a ajuns la seria a III-a, Nr. 10, adunand in paginile ei toate framantarile creatoare ale elevilor Colegiului National "Andrei Muresanu", de la clasa I pana la a XII-a, asa cum afirma coordonatorul ei de astazi, profesoara Aurelia Hiruta.

            Chiar daca revista a trecut si prin perioade mai grele ea continua sa existe si sa isi desfasoare activitatea cu un colectiv de redactie care se innoieste treptat si pentru care cuvintele de baza sunt munca si daruire.

            Profesoara Rodica Cojocaru are si un mesaj pentru elevii de la Colegiului National "Andrei Muresanu": Un arc peste timp va nazui macar la infinit sa devina cerc, iar fiinta umana se regaseste chiar si in anonimatul impus de timp si vreme.

 

Surse: Rodica Cojocaru, Ioan Lumperdean, Aurelia Hiruta.

 

Vidican Florina -   Reporter la ziarul CNAMonline.

 

 

0 comentarii3171 vizualizări19 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0