Urmarind progresele si schimbarile care se petrec in fiecare moment in domeniul IT, ne-am luat libertatea, sa vorbim despre ceea ce a insemnat "informatica" pentru Colegiul National Andrei Muresanu. Din marturia profesoarei Carmen Füredi se poate face o idee despre ceea ce a insemnat "tehnologia" la inceputuri: Primele pc-uri au fost aduse inainte de 95' cand am venit eu in scoala, erau calculatoare de tipul 2.86, 3 apoi 4. Numarul procesorului dadea denumirile acestora; au aparut apoi Pentium-urile.
Am gasit trei laboratoare in scoala, mai tarziu infiintandu-se unul si-n scoala mica. Actualmente sunt doua laboratoare la scoala generala si trei ultramoderne in liceu.
Datorita dotarilor scolii au fost posibile cursurile ECDL pentru functionarii publici ai primariei, ai bancilor locale, directorii de scoli si alte categorii civile.
La inceput a fost primul centru din oras, ramane singurul centru dintre scoli in care se desfasoara astfel de cursuri, pana in momentul in care se alatura si alte centre cum ar fi ElCom.
Absolventii de la profilul Matematica-Informatica care isi iau atestatul au pe diploma specializarea "analisti programatori cu studii medii". Ca nivel de utilizare toti elevii de liceu au competente de utilizator.
In fiecare an se obtin rezultate notabile la olimpiada de matematica, iar pentru a le obtine elevii trebuie sa lucreze foarte mult acasa, iar cei de clasa a IX-a ca sa poata obtine un loc fruntas trebuie sa stie si programa de clasa a X-a.
La concursurile de informatica aplicata se pot remarca si elevi de la alte profile fiind cerute programele pachetului "Microsoft Office" [Powerpoint, Word, Excel, etc]
Administrarea laboratoarelor este asigurata de un informatician angajat al scolii care are grija de buna functionare atat a aparatelor, cat si a retelelor. Conectarea la net este asigurata de firme de profil, astfel incat scoala este permanent conectata la lumea virtuala. Cabinetele diferitelor discipline sunt dotate fiecare cu calculatoare conectate la internet, iar in laboratoarele de informatica, calculatoarele sunt legate la retea.
Caderea retelei sau penele de curent sunt foarte rare, ceea ce face ca scoala sa poata asigura permanenta functionare a calculatoarelor.
Catedra de informatica are acum 7 profesori de informatica, dupa ce la inceput existau doar 2.
Profilul Matematica-Informatica pregateste elevii pentru facultatile din domeniu si nu numai, deoarece in prezent la mai toate facultatile din tara unul dintre examene este de programare, ceea ce face ca orele de informatica din liceu sa asigure elevilor promovarea la aceste examene.
Majoritatii elevilor le place aceasta disciplina si multi reusesc inca din liceu sa realizeze site-uri, aplicatii, sa-si administreze si repare propriile pc-uri, si uneori chiar sa presteze servicii de buna calitate pe bani. Cateva dintre temele pentru lucrarile de atestat ale clasei a XII-a vizeaza gestionarea datelor in diferite domenii: al unei asociatii de locatari, al unui magazin, al unei competitii sportive, elaborarea de jocuri cu animatie, gestionarii unei afaceri in diferite domenii. Un lucru demn de remarcat este faptul ca studentii de la Facultatea de Informatica fac in primii trei ani aceeasi materie in domeniul programarii, bazele fiind puse in liceu, prin limbaje ca: -> C++, -> C#, -> PhP, -> Office, -> Oracle, etc.
Un elev care se pregateste temeinic in liceu obtine in foarte mare masura informatiile necesare unui specialist in informatica.
Sursa: profesor Carmen Füredi.
Daniel Pop, redactor la ziarul CNAMonline.
0 comentarii | 21 vizualizări | 20 mai 2012 |