Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Dansul - emblema permanenta a scolii "Andrei Muresanu".

De-a lungul anilor Colegiul National "Andrei Muresanu" s-a putut bucura de o activitate vasta in domeniul dansului, avand diferite trupe de dans care au adus un renume liceului prin participarea la numeroase concursuri.

            Trupele de dans in trecut

Aurelia Motoc, fosta profesoara a scolii vorbeste despre trupele de dans care existau pe cand era aceasta eleva: "Mie mi-au  placut foarte foarte mult  dansurile, se faceau dansuri rusesti, dans kirkiz si ne faceam noi costumele  care erau niste fuste lungi si bluze, astea le luam de acasa dar partea de sus o faceam noi dintr-un carton, faceam asa sa zic o coronita pe care se punea un voal, voalurile erau de mai multe culori si gaseam noi ceva ori pe acasa ori cumparam ori ne dadea de la scoala, asta nu as putea sa spun exact, dar stiu ca erau lungi, si dansurile astea le faceam, ne placea, cred ca doamna de sport se ocupa de asta si stiu ca dansul kirkiz mi-a placut cel mai mult, pentru ca mergeam pe varfurile picioarelor si fiindca rochiile erau lungi ziceai ca luneci pur si simplu. Avea miscari frumoase de brate si melodii frumoase care noua ne-au placut foarte mult."

            Cultura streetdance in CNAM

            Colegiul National "Andrei Muresanu" se poate mandri in ziua de azi si cu existenta unei trupe de streetdance, care in decursul anilor  a castigat numeroase premii la concursurile locale, judetene si chiar nationale.

Trupa se numeste B-Cult si la momentul de fata este formata din sase membri din care patru sunt elevi ai scolii.  Acestia sunt ca o familie, se cunosc  foarte bine si pe langa faptul ca danseaza din toata inima indiferent de ocazie, se distreaza cand sunt impreuna: "Facem totul de comun acord, noi ne alegem piesele, miscarile, iar dupa ce le creem le combinam si iese ceva inedit ", marturiseste Mihaela Celsie.

Trupa B-cult afirma ca oricine iubeste muzica si intra in aceasta lume a streedancelui din placere, nu o sa o mai poata parasi, dansul fiind un mijloc simplu de exprimare, autocunoastere, distractie, ce ridica mereu provocari noi, dar nu in ultimul rand duce la crearea si solidificarea prieteniilor.

Cel mai important loc ocupat de catre trupa B-cult este locul 2 in Bucuresti la "Cupa liceelor la streetdance", anul acesta si anul trecut. Membrii trupei ajuta la crearea unui flashmob cu ocazia Centenarului la care vor participa aproximativ 70 de elevi.

 

            Dansul popular - bogatie culturala

In CNAM s-a reinfiintat in anul 2008 un ansamblu de dansuri folclorice ce are sase perechi, coordonat de profesorul Nicolae Grigore. Chiar daca conditiile in care trupa se mentine sunt grele, lipsa costumelor fiind una din cele mai mari dificultati, elevii au participat la concursuri consacrate precum: Festivalul National "Flori de Mai" din Cluj Napoca unde au ocupat locul II, concursul "Springday". Participarea la Balul Bobocilor sau la Balul Majoratului este nelipsita. Elevii vor dansa in anul acesta in cadrul Centenarului.

 

Majoretele - un vis devenit realitate

O alta trupa care trebuie luata in considerare este trupa de majorete a liceului.

Acesta trupa si-a reluat activitatea in urma cu patru luni, cand un grup de 13 fete au luat initiativa si au dorit ca liceul sa aiba o trupa de majorete. Desi la inceput nimeni nu le-a dat vreo sansa, ele au reusit prin forte proprii si cu perseverenta sa se formeze ca echipa, devenind prietene si petrecand timpul liber la repetitii. Desi a fost o munca grea, ele si-au pastrat ambitia de a dovedi celorlalti ca prin dedicatie si pasiune poti transforma niste simple liceene intr-o echipa de nota zece.

Pentru sarbatorirea centenarului liceului toate aceste trupe isi vor da concursul cum stiu mai bine, demonstrand astfel ca sunt utile si necesare unei scoli cu renume cum este Colegiul National "Andrei Muresanu".

Surse: Aurelia Motoc, Nicolae Grigore, Mihaela Celsie

 

 

Cristiana Chiuzan, Reporter de liceu la ziarul CNAMonline.

 

 

           

 

0 comentarii2891 vizualizări25 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0