Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Joi 22 Februarie 2024 - 14587
Rares Buhai - baiatul de aur al informaticii romane merita sa fie "Cetatean de Onoare" al Bistritei.(15 poze)

In aceste zile, a avut loc la Milano-Italia "Olimpiada Internationala de Informatica" unde au participat cei mai buni elevi din acest domeniu pe plan mondial. La nivelul claselor a 9-a Rares Buhai a obtinut medalia de aur absolut fiind declarat cel mai bun informaticean de acest nivel din istoria Romaniei deoarece aceasta performanta nu a fost obtinuta nici macar in anii 70 cand elevii olimpici romani erau foarte medaliati pe plan international.

    Astazi, conducerea Colegiului National "Liviu Rebreanu" din Bistrita a organizat o conferita de presa exceptionala in care directorul Constantin Rus a prezentat marea performanta obtinuta de catre Rares. Profesorul Rus a subliniat meritele profesoarei Galatan care l-a pregatit pe Rares la Scoala Generala Numarul 1 din Bistrita dar si mai ales a profesorului Constantin Galatan de la C.N.L.R care s-a ocupat un an jumatate de instruirea intensiva a lui Rares. La randul sau, Rares Buhai a declarat plin de emotii ca se pregateste 5 ore in plus fata de programul obisnuit pe care il are ca si liceean deoarece acum este elev in clasa a 10-a si doreste sa obtina aceleasi rezultate foarte bune la invatatura pe care le-a avut si pana acum, fapt confirmat si de dirigintele lui Rares, profesorul Silviu Candale.

    Profesorul Constantin Galatan, fost prim-coordonator al lotului olimpic de informatica al Romaniei a declarat ca nu regreta ca a trebuit sa renunte la aceasta onoare pentru a-l putea pregati pe Rares deoarece acesta este un elev si informatician de exceptie cum rar intalneste un profesor intr-o cariera de o viata. Profesorul Galatan a subliniat si faptul ca Rares Buhai si olimpicii romani merita recompense financiare mai substantiale pentru rezultatele obtinute si plata retroactiva a premiilor promise in conditiile in care premierile nu au mai fost facute de 2 ani. In acest context la propunerea Bistritanews.ro directorul Constantin Rus a declarat ca va milita pentru obtinerea unor premii speciale din partea Consiliului Local Bistrita si a Consiliului Judetean pentru Rares Buhai si profesorul Galatan la fel cum au fost acordate premiile pentru olimpicii de la Londra.

      Ca un gest de maxima recunostinta pentru valoarea lui Rares Buhai doctorul in filosofie si filologie Ana Tatar l-a premiat cu o suma de bani pe Rares Buhai si i-a oferit un exemplar din volumul: "Dictionar de pronuntare a limbii romane", carte de referinta apreciata de specialisti pe plan national si international.

        Pentru meritele deosebite ale tanarului elev Rares Buhai, redactia Bistritanews.ro propune ca pe langa cele 2 premii substantiale in bani ce trebuie acordate de catre Consilul Local si Consiliul Judetean, Rares Buhai sa primeasca titlul de "Cetatean de Onoare" al municipiului Bistrita si o "Bursa de excelenta" pe toata perioada studiilor liceeale si universitare din partea Consiliul Judetean deoarece performanta si onoarea adusa pentru municipiul Bistrita si judetul Bistrita-Nasaud trebuie rasplatita inclusiv din adolescenta.

.

Cu mare respect pentru munca si performanta ta Rares, semneaza:

             Marius Chiuzan - jurnalist independent.

.

P.S: Dr.Dr. Ana Tatar a subliniat patriotismul local si daruirea lui Rares Buhai care a refuzat sa mearga la Liceul de Informatica din Bucuresti si refuza orice propunere de mutarea a sa pentru studii in strainatate chiar daca pana acum ofertele au fost destul de tentante din punct de vedere pecuniar. Ana Tatar a mai precizat ca este o onoare pentru Bistrita si pentru Romania sa aiba un asemenea talent si un asemenea patriot in contradictie clara cu unii "oameni mari" care au denigrat si fac rau voit aceastei tari.

1 comentariu1687 vizualizări03 octombrie 2012
rss 2.0
rss 2.0