Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 13 Ianuarie 2025 - 14587
Tara Galilor, o experienta Comenius de neuitat.

In perioada 26-30 septembrie 2012 s-a desfasurat cea de-a treia mobilitate din cadrul Proiectului multilateral Comenius "Du bestiaire europeen à l’ecricture collective de contes " in localitatea Tenby din Tara Galilor, Marea Britanie. La aceasta actiune, Gradinita cu Program Prelungit nr. 3 Bistrita a fost reprezentata de trei cadre didactice: Crina Clapou, coordonatorul local al proiectului, Lucica Moldovan, directorul unitatii si Valentina Florea, membru in echipa de proiect.

Gazda acestei noi reuniuni de proiect a fost Stepaside Community Primary School Kilgetty, iar participantii au fost partenerii din Franta, Italia, Turcia, Polonia, Grecia si Romania.

Interculturalitatea si educatia ecologica sunt temele acestui proiect Comenius, iar obiectivele urmaresc motivarea copiilor de a se implica mai mult in activitatea de invatare prin intermediul povestirilor si legendelor despre animale, dar si familiarizarea acestora cu o limba straina.

Reuniunea de proiect din Tara Galilor a avut ca scop prezentarea activitatilor desfasurate cu copiii in primul an de proiect de la intalnirea din Polonia, respectiv realizarea cartilor de povesti cu animale. De asemenea, au avut loc si planificarea activitatilor ce se vor organiza cu copiii pentru cel de-al doilea an al proiectului si a urmatoarei intalniri de lucru din aprilie 2013 in comuna Sinandrei din  judetul Timis.

In primul an de proiect copiii au studiat carti cu povesti traditionale trimise de parteneri, au indentificat animalele din mediul inconjurator apropiat lor si le-au prezentat colegilor lor europeni, apoi au creat cate o poveste avand ca personaje cel putin cinci din aceste animale. Toate aceste activitati au fost prezentate pe site-ul proiectul www.ani-europe-ani-tales.eu.

 In prima parte a celui de-al doilea an de proiect se va face un schimb de carti prin posta care vor fi studiate de catre copii, iar incepand cu luna decembrie toate scolile europene implicate in proiect vor scrie o poveste comuna. Conform unei planificari realizate de profesorii participanti la mobilitatea din Tenby, pe nivele de varsta, povestea va incepe intr-o tara unde un animal se va confrunta cu o problema ecologica reala sau imaginara. Apoi, animalul va fi trimis mai departe in calatorie prin toate tarile partenere spre a gasi o rezolvare a situatiei problematice in care se afla. Povestile vor putea fi realizate de catre copii folosind diferite tehnici de lucru: pictura, desen, colaj, iar conceptia literara va fi tradusa in limbile franceza si engleza. Povestile comune se vor realiza in cadru virtual prin intermediul unui soft educational perfectat de catre partenerii francezi, iar produsul final al acestui proiect Comenius vor fi cartile de povesti imprimate la o editura.

In cadrul acestei intalniri din Tara Galilor am vizitat scoala gazda, Stepaside Community Primary School Kilgetty, unde am fost intampinati cu un emotionant program artistic in limba engleza si galeza. Impresionanta pentru toti participantii a fost descoperirea sistemului de invatamant galez, mai ales prin numarul mare de personal didactic pentru o clasa, dar si dotarea materiala a scolilor. Intalnirea cu scriitoarea Jakie Morris, in cadrul unei activitatii comune cu copiii,  a fost o ocazie deosebita.

Am fost primiti in cadru festiv la County Hall, Haverfordwest de catre excelenta sa, Arwyn Williams, vicepresedinte a Pembrokeshire County Council.

Am viziat obiective turistice minunate: castelul Pembroke din secolul al XV-lea, locul de nastere a lui Henry Tudor, mai tarziu Henric al VII-lea al Angliei, St Govan’s Chapel cu privelistea sa extraordinara, insula Caldey, renumita pentru Abatia anglicana inca de la inceputul secolului XX, dar si Folly Farm din apropiere de Tenby.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Continutul acestei comunicari reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului.

 

 

Coordonator proiect: prof. Crina Clapou

 

0 comentarii49 vizualizări07 octombrie 2012




rss 2.0
rss 2.0