Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Duminica 03 Martie 2024 - 14587
Mobilitate Comenius la Liceul Tehnologic Lechinta

Pentru perioada septembrie 2011 - iunie 2013 a fost aprobat de catre ANPCDEFP parteneriatul multilateral Comenius "Houses of Traditions". Acesta reuneste sapte tari europene (Spania, Turcia, Grecia, Romania, Slovenia, Polonia si Lituania) cu scopul de a se cunoaste, de a interactiona, de a socializa si de a face schimb de experienta prin intermediul traditiilor fiecareia, uzand de limba engleza.

            Ne aflam la inceputul celui de-al doilea an de proiect care a coincis cu un moment special pentru noi. In perioada 7-13 octombrie 2012 a avut loc a cincea intalnire de proiect in tara noastra, la Liceul Tehnologic Lechinta. Am fost onorati sa avem oaspeti din cele sase tari partenere, 18 profesori si 6 elevi, care au fost gazduiti de familiile elevilor romani implicati in proiect. Profesorii, elevii, parintii scolii noastre impreuna cu primaria comunei Lechinta au planificat o saptamana speciala cu aceasta ocazie.

            Luni, 8 octombrie, a avut loc deschiderea intalnirii la sala de sport a scolii noastre, unde primarul comunei, d-l Florian Romeo, d-soara director Baciu Oana- Raluca si presedinta Consiliului Elevilor Boar Denisa  le-au urat bun venit si si-au exprimat bucuria ca scoala noastra este unul dintre partenerii unui asemenea proiect. La acest moment au fost prezenti toti elevii scolii, care s-au aratat incantati sa cunoasca oaspetii straini. La amiaza s-a vizitat Biserica evanghelica din Herina si Muzeul satului din aceeasi localitate, unde s-a si sevit un pranz traditional. Intorsi la scoala, a avut loc primul workshop, in care elevii si profesorii din echipa de proiect a scolii noastre au prezentat Romania, Transilvania, judetul Bistrita-Nasaud, localitatea Lechinta, legenda bine-cunoscutului Dracula - simbol al Romaniei, insa si sistemul educational romanesc, pe marginea caruia au avut loc discutii fructuoase.

            Marti, 9 octombrie, a fost o zi de cunoastere outdoor. Atat musafirii cat si elevii si profesorii romani implicati in proiect au plecat intr-o excursie pentru a  cunoaste frumusetile judetului nostru. S-a vizitat Castelul Dracula la Piatra Fantanele, unde au admirat minunatele peisaje montane intr-o plimbare cu telescaunul. Am luat pranzul la Valea Strajii si apoi ne-am delectat vazul cu frumusetea lacului Colibita. Dupa- amiaza am facut o scurta vizita in Bistrita, capitala judetului nostru, pe care i-am lasat sa o exploreze mai indeaproape si singuri.

            Miercuri, 10 octombrie, ne-am adunat cu totii la Liceul Tehnologic Lechinta pentru workshopuri in care s-a prezentat dictionarul multlingvist, realizat special pentru aceasta intalnire de proiect. De asemenea, s-a discutat despre activitatile din cel de-al doilea an de proiect si optimizarea desfasurarii activitatilor propuse. La final s-a discutat despre urmatoarea mobilitate, ce va avea loc in Slovenia in luna martie 2013. In aceeasi zi, urcand in turnul Bisericii sasesti au putut vedea Lechinta si imprejurimile ei.  Spre seara, am fost bucurosi sa le aratam mandria noastra, vestita crama din Lechinta, unde au fost incantati de istoria si realizarile acesteia de-a lungul timpului . S-a degustat Feteasca Alba, Traminer si celelalte soiuri ce au adus faima locului, totul in cadrul unei cine traditionale cu mamaliga cu branza si sarmale.

            Joi, 11 octombrie, am dorit sa cunoasca si alte frumuseti ale Transilvaniei, locuri care fac sa te reintorci in Romania. Am vizitat impreuna Salina de la Turda. A urmat inima Transilvaniei, orasul Cluj- Napoca, unde am vizitat cele mai importante zone istorice, Catedrala Ortodoxa, Teatrul National si am admirat orasul de pe Cetatuie. Oaspetii au fost de-a dreptul impresionati de tinuturile transilvanene si au recunoscut ca Romania este mai frumoasa decat stiau ei din diverse surse. In cele doua excursii si nu numai, elevii nostri au avut ocazia sa comunice cu partenerii prezenti folosindu-si cu succes competentele de limba engleza dobandite la clasa.

            Vineri, 12 octombrie, a fost o zi festiva, in care am reusit sa incununam o saptamana minunata. La Caminul cultural Lechinta a avut loc un spectacol pregatit special pentru aceasta ocazie. Elevii scolii noastre au prezentat dansurile traditionale ale tarilor partenere, cantecele traditionale ale copiilor din tarile partenere si dansuri moderne prezentate de cele doua trupe de dans modern ale scolii noastre "Seven kittens" si "La-la-dance". Deoarece avem o comuniune armonioasa cu etnia roma din localitate, s-a prezentat si un moment de dans traditional tiganesc, ce a avut un impact deosebit. Spectacolul a fost incheiat de trupa de dansuri populare a scolii noastre "Lechintenii", care au oferit o mostra de traditie si prestanta cum numai in Romania se poate vedea. Intreg spectacolul a fost un succes apreciat in unanimitate. Dupa spectacol, a avut loc un ultim worshop dedicat concluziilor acestei saptamani, fiecare oaspete fiind invitat sa lase un mesaj in Cartea de onoare a scolii; s-au inmanat certificatele de participare si celelalte documente specifice proiectului. S-au facut multe aprecieri, s-au adresat cuvinte frumoase tuturor celor care au facut ca aceasta saptamana sa fie una de neuitat pentru toti cei implicati. A urmat un pranz pregatit de parintii si profesorii scolii, moment de cunoastere, de multumire si de ramas bun. Deoarece ne mandrim cu o sala de sport moderna, in care se pregatesc intens vice-campioanele noastre nationale la handbal feminin, profesorii de sport au organizat meciuri de handbal si volei intre elevii si profesorii scolilor partenere.  Seara, oaspetii  impreuna cu profesorii si parintii Liceului Tehnologic Lechinta au cinat la Casa Somesana, cu mancare traditionala si cantec romanesc.

            Sambata, invitatii s-au intors acasa, unde, suntem siguri, ca vor vorbi mult si bine despre experienta lor in Romania, o saptamana care a avut un impact pozitiv de ambele parti, musafiri si gazde. A fost o experienta de neuitat, care speram sa creeze un precedent si sa aduca plus valoare pentru cresterea sanatoasa a celor care fac educatie la Liceul Tehnologic Lechinta.

            Coordonator proiect,

                                   prof. Berar Tincuta - Ionela

 

 

 

  Biroul de presa

  ISJ Bistrita-Nasaud

  E-mail: birouldepresa@isjbn.ro 

  Telefon: 0263 - 213.529 (int. 120)

 

 

 

 

0 comentarii2891 vizualizări16 octombrie 2012
rss 2.0
rss 2.0