Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 11 Noiembrie 2024 - 14587
Comenius ne aduce in Pisa!

A venit si ziua de 8 octombrie, ziua plecarii in Italia in cadrul proiectului Comenius, Eco-Tour 2.0. Grupul Comenius al Palatului Copiilor Bistrita - coordonator, prof. Iulia Istrate, elevii Daniela Domide, Andreea Lesan, Roxana Muscari, Cristian Hedes si eu, Horia Sirlincan, alaturi de a doua insotitoare a noastra, prof. Ionela-Silvia Nusfelean - se reuneste in fata Domus-ului, ca o prefigurare a Domurilor italiene care ne asteapta. Parintii ne imbratiseaza si… plecam!

            Pe autocar avem emotii si vorbim putin. Incetul cu incetul devenim mai deschisi... Am ajuns la aeroport. Dupa multa zarva si aglomeratie ajungem in avion, ne cuplam centurile si... decolam! Unii au emotia primului zbor... Timpul trece repede de tot. La un moment dat pilotul ne anunta ca mai avem cateva minute pana in Forli. Nici nu am sesizat…

            De la aeroport luam un microbuz, care ne va duce in Florenta. Facem cativa pasi prin Florenta, dupa care luam un autocar care are un etaj de unde poti face poze mult mai bine (chiar am facut multe poze!). Din Piata Michelangelo, panorama Florentei e uimitoare! Apoi, la pas, la Dom, la Palazzo Vecchio etc, bifam si alte obiective istorice, dar nu ratam si gelateriile!

            Afara s-a inserat. Ne uitam la ceas si ah!.. trebuie sa prindem trenul. Realizam ca de fapt orasul are intortochierile lui, intrebam cativa localnici (prietenosi) si ajungem (in timp util, normal). In tren ne tragem putin sufletul si deodata conductorul anunta: Pisa!

9 octombrie

            Turnul din Pisa!! Toti ne imbulzim in multime ca sa ne facem poze cu el si chiar sa-l "atingem", "sprijinim"… Dupa cateva sesiuni foto vizitam celelalte obiective din jurul Turnului, Piata Domului, sau Piata Miracolelor.

            Elevi si profesori din Spania, Olanda, Romania, Polonia, Grecia, Slovacia, Finlanda, Turcia si bineinteles Italia, tara gazda, sunt parteneri in proiectul Comenius: Eco-Tour 2.0. Proiectul a demarat in august 2011, primele mobilitati avand loc in Slovacia si Grecia,  in Romania a fost cea de-a treia intalnire de proiect, avand ca obiectiv analiza primului an de activitate Comenius si cea de-a patra mobilitate se desfasoara aici in Pisa, Italia.

            Dupa ce zabovim pe langa Turnul din Pisa despre care vorbeste o lume intreaga, mergem sa vedem locul de unde este administrat acest oras si anume - primaria. Constat cu  ironie ca: nu am vorbit cu primarul sau alti reprezentanti oficiali ai  Bistritei niciodata, dar am ajuns sa schimbam impresii cu purtatorul de cuvant al primariei din Pisa. Oficialitatile ne vorbesc despre problemele cu care se confrunta ei, dar cu toate acestea aspectele culturale ale orasului nu sunt neglijate.

            Lasam o carte scrisa de copiii de la cercul de creatie de la Palat, "Zece teme si-un poem" (printre care ma numar si eu) si o carte de "Poeme pentru cei care citesc in liniste", a scriitorului Olimpiu Nusfelean, la Biblioteca Scolii Normale Superioare din Pisa. E una dintre cele mai mari biblioteci din Europa ce contine cateva milioane de volume printre care si pagini din Dante in original. Cartile, adevarata comoara, sunt bine ascunse sub cupola unor seifuri de metal care ma fac sa ma simt ca pe Nautillius.

            Arome imbietoare ne rasfata simturile dupa ce trecem pragul Institutului de Gastronomie G. Matteotti din Pisa. Aici, o sala de curs este asemanatoare cu recuzita showu-lui de televiziune MasterChef - va dezvalui ca am savurat o felie de pizza gatita in fata noastra chiar de MasterChef-ul Italiei.

10 octombrie

            Astazi gazdele noastre ne invita sa vizitam institutia partenera - laboratoare, amfiteatre, sali de curs; ne sunt prezentate retete traditionale din toate tarile partenere in proiect, dar ne provoaca si la ateliere de lucru - prepararea cascavalului italian. Sa nu uitam ca ne aflam la o scoala de gastronomie! Dupa teoretizari, degustari suntem indemnati sa ne implicam efectiv in "fabricarea" unui cascaval eco. Ma ofer voluntar. Branza capata forma, iar singurul regret este ca trebuie lasata la maturare. Supararea ne trece repede cand aflam ca pentru pranz ne sunt preparate delicioase feluri de mancare din nou, de catre MasterChef-ul Italiei.

            Seara ne prinde dansand...

11 octombrie

            Aerul rece al diminetii este mai puternic, aici, pe fluviul Arno, pe care il traversam plutind cu vaporasul. Cand debarcam, suntem impresionati de splendoarea unui parc natural cu pini imensi, pe care il strabatem pana la Marea Mediterana.

            Tinand cont ca este ultima noastra seara in Pisa, gazdele ne-au pregatit mai multe surprize: un spectacol medieval in apus de soare, un concert de fanfara si cina festiva (de ramas bun).

            Regret plecarea noastra de maine. Copiii, pe care i-am intalnit aici, sunt copii activi, dornici sa ajute, sa schimbe impresii, sociabili si politicosi. Chiar daca sunt  din diferite colturi ale Europei, ii simt ca pe niste amici. Cu cea mai mare parte din ei am facut schimb de contacte (messenger, facebook) si sper sa schimbam informatii , impresii si pe viitor. Implicarea intr-un proiect de acest gen este o prima experienta pentru mine, pe care sper sa o pot repeta.

12 octombrie

            La revedere, Pisa! Sper sa ne revedem cat mai curand.

Horia Sirlincan, clasa a VI-a  Palatul Copiilor Bistrita

 

 

 

In saptamana 08-13 octombrie 2012, o echipa  formata din 5 elevi(Lesan Andreea, Domide Daniela, Muscari Roxana, Sirlincan Horia si Hedes Cristian ) si 2 profesori(Iulia Istrate, profesor coordinator al proiectului si Ionela Nusfelean, membru in echipa de proiect), de la Palatul Copiilor Bistrita, au participat, alaturi de reprezentanti ai Spaniei, Greciei, Findandei, Poloniei, Olandei, Turciei, Slovaciei si Italiei la intalnirea de proiect Comenius Multilateral Eco-Tour 2.0, care a avut loc in Pisa, Italia, gazda fiind liceul IPSSAR "G.Matteotti".Tema celei de-a patra intalniri de proiect(Parteneriat  Multilateral Comenius desfasurat in cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii), a fost realizarea unui schimb de experienta in ceea ce priveste retetele traditionale, specifice fiecarei tari partenere, un adevarat periplu culinar prin bucataria europeana.Fiecare partener a trebuit sa propuna si sa prepare un meniu complet, aperitiv, supa sau ciorba, felul principal si desert, toate retetele fiind reunite intr-un produs final multimedia cu retetele traditionale din cele 9 tari europene si imagini surprinse in momentul prepararii acestora.

Datorita specificului institutiei de invatamant din Italia(formarea viitorilor profesionisti in domeniul serviciilor publice: comert, alimentatie publica si turism) partenerii in proiect au participat la activitati practice in laboratoare, alaturi de elevii italieni, au asistat la activitati demonstrative, cum ar fi prepararea traditionalei pizza italiena, degustarea a peste 6 sortimente de pizza si a multor alte specialitati din bucataria italiana. In work-groups, elevii au lucrat la prepararea vestitei mozzarella, branza cult a bucatariei italiene care se bucura de popularitate peste tot in lume .Toti participantii au avut posibilitatea sa constate ca bucataria italiana este caracterizata prin flexibilitate, o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Felurile de mancare reprezinta un element important al stilului de viata italian si reflecta in principal cultura si istoria acestui popor.

In tematica proiectului, o activitate deosebita a fost vizitarea Parcului National San Rossore, situat la 6 Km de orasul Pisa. Acesta a fost infiintat in 1979 siIt covers approximately 24,000 hectares situated along the coast from Viareggio and Livorno. acopera aproximativ 24.000 de hectare situate de-a lungul coastei de la Viareggio si Livorno.Desi se afla in mijlocul unei  zone puternic urbanizate, acest teritoriu a mentinut considerabil caracteristicile naturale.    Although it lies in the middle of a strongly urbanized area, this territory has maintained considerable natural features, and here it is possible to find one of the rare examples of non-built coastal area.

Elevii au putut observa ca, datorita pozitiei geografice si conditiilor climatice prielnice, in rezervatie exista o varietate neobisnuita de medii, o zona vasta, acoperita cu paduri de foioase si pin maritim, intinderi de dune si plaje naturale (Tirrenia si Marina di Vecchiano), alaturi de zone umede de importanta internationala((Lacul Massaciuccoli si mlastinile din San Rossore).

Delegatiile celor 9 tari europene, partenere in proiect au participat la Primaria din Pisa la o intalnire de lucru, cu reprezentanti pe probleme de protectia mediului, turism si invatamant din regiunea Toscana, activitatea fiind o ocazie unica de impartasire e experientei in domeniul implementarii proiectelor de mediu, a turismului si implicarea elevilor in astfel de demersuri. 

Pentru a lua contact cu valorile culturale si mai ales istorice ale orasului Pisa, gazdele noastre ne-au purtat intr-un itinerar educational in locurile cu semnificatie aparte pentru locuitorii orasului:Piata Domului(sau Piata Miracolelor)cu faimosul turn inclinat (torre Pendente) construit in secolul al XII-lea si o frumoasa catedrala din marmura ridicata intre anii 1064 - 1118 in stil romanic, Piata Cavalerilor, Biserica Santa Maria della Spina. Plaza del Duomo din Pisa a fost inscrisa in 1987 pe Lista Patrimoniului cultural UNESCO.

Activitatile realizate in cadrul proiectului Comenius Eco-Tour 2.0 sunt un prilej extraordinar pentru elevii si cadrele didactice din Romania pentru a se perfectiona, pentru a relationa cu alti colegi din alte tari, pentru a intra in contact cu alte culturi, alte sisteme de invatamant.

Personal, consider ca aceste activitati sunt extrem de importante pentru imbogatirea noastra spirituala, iar participarea alaturi de elevi si profesori provenind din diverse colturi ale lumii ne ajuta sa intelegem dimensiunea europeana a statutului de elev si cadru didactic intr-o Europa unita.

A fost un schimb de experienta care ne-a imbogatit pe toti si ne-a invatat ca traditiile ne reprezinta.

 

0 comentarii77 vizualizări24 octombrie 2012




rss 2.0
rss 2.0