Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Comunitatea locala, barometru in educatie. (11 poze)

In perioada 19-25 noiembrie 2012 s-a desfasurata III-a editie a FESTIVALULUI NATIONAL AL SANSELOR TALE, sub genericul "Mediul social mai sigur pentru o educatie mai performanta". Manifestarea este o activitate cultural-educativa promovata de Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului care-si propune diversificarea si extinderea ofertei de educatie a institutiilor de invatamant, devenind astfel centre de resurse educationale la nivelul comunitatii.

Avand in vedere faptul ca anul 2012 este "Anul European al imbatranirii active si al Solidaritatii intre generatii" Colegiul National "Andrei Muresanu" a initiat organizarea unei activitati cu tema: "Comunitatea locala, barometru in educatie".

Activitatea s-a desfasurat in incinta CDI a Colegiului National "Andrei Muresanu" si a avut ca invitati reprezentanti ai institutiilor publice locale si ai unor organizatii nonguvernamentale.

In prima parte a activitatii Matei Irina a prezentat invitatii, iar acestia au vorbit despre impactul pe care il au institutiile locale pe care le reprezinta in educatia tinerilor.

Activitatea a constat in discutii pe grupe, fiecare reprezentant al institutiilor comunitatii locale aflandu-se in dialog cu cate o grupa de elevi pe durata unei ore. Subiectele de discutie au fost specifice fiecarui invitat, tema fiind centrata pe influenta comunitatii locale asupra educatiei elevilor.

Astfel, invitatii au discutat despre structura si obiectivele institutiei pe care ei o reprezinta, posibilitatile de voluntariat si practica pentru elevii Colegiului National "Andrei Muresanu" Bistrita, precum si modul in care aceste actiuni influienteaza dezvoltarea personalitatii adolescentilor.

De asemenea elevii au avut oportunitatea de a afla care sunt criteriile de succes in respectivele meserii -  preot, scriitor, medic, jurnalist, director ONG, respectiv ofiter de politie, traind astfel o veritabila experienta de consiliere profesionala.

La final, echipa de proiect a oferit diplome si flori participantilor. Activitatea a avut un impact puternic asupra invitatilor, ceea ce i-a determinat sa propuna continuarea dezbaterilor pe diverse teme specifice tinerilor si cu alta ocazie.

Echipa a fost formata din prof. Matei Irina,  psiholog Brici Florina Oana, prof. Pintiliescu Andrea, bibliotecar Butuza Nicoleta, coordonata de catre directorul educativ prof. Ardelean Ioana,  alaturi de elevii clasei a X-a D profil pedagogic, iar invitatii,  reprezentanti ai institutiilor publice locale si ai unor organizatii nonguvernamentale ( dr. Corina Ernst - DSP Bistrita, preot Nicolae Feier, dir. Marin Mic - Fundatia Inocenti, jurnalistul Marius Chiuzan - BistritaNews, d-nul Ovidiu Bozbici - Primaria municipiului Bistrita, d-nul Nemes Florin - Politia Bistrita).

Experientele dobandite de grupele de elevi vor fi impartasite tuturor, pe baza mterialelor rezultate si ele vor face subiectul unui material informativ unitar, care poate constitui o baza de lucru in activitatea educativa la clasa.

 

Material realizat de echipa de proiect.

Aurelia Hiruta.

 http://bistrita.reporterdeliceu.ro/?p=2664

0 comentarii35 vizualizări28 noiembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0