
PDL cere guvernului Ponta ca la rectificarea bugetara sa nu ia bani de la educatie. Noul an universitar l-a prins din nou pe ministrul educatiei "cu temele nefacute". Vicepresedintele PDL Raluca Turcan, coordonator al domeniului educatiei din Guvernul alternativa al PDL, a cerut miercuri Guvernului Ponta sa nu mai taie bani de la educatie, la apropiata rectificare bugetara. Vicepresedintele PDL a invocat precedenta rectificare bugetara cand educatia a fost unul dintre domeniile atinse de taieri. "O noua rectificare bugetara negativa ar pune si mai mult in pericol atingerea obiectivelor din educatie - cresterea performantei si a gradului de compatibilizare a acesteia cu piata muncii", a declarat Raluca Turcan.
Coordonatorul educatiei din Guvernul alternativa al PDL a atras atentia ca noul an universitar l-a prins, din nou, pe ministrul educatiei "cu temele nefacute". "Nu numai ca nu a propus politici care sa asigure dezvoltarea invatamantului romanesc, dar ministerul educatiei nici macar nu a aplicat prevederile legii. Noul an universitar debuteaza in complet dezacord cu legea si este marcat de un management indiferent si inexistent", a spus Raluca Turcan.
1. MEN nu are nicio strategie pentru a creste participarea in programe de educatie, asa cum a recomandat UE in iunie anul acesta, fiind foarte departe de media U.E.
2. Prevederile legii nr. 1/2011 pentru cresterea calitatii in invatamantul superior nu sunt aplicate pe deplin; e necesar sa fie formulate politici clare si sa se aloce in acest sens resursele financiare si umane necesare.
3. Ministerul nu a publicat nici in 2012, nici in 2013 raportul anual prevazut de lege (Legea nr 1/2011, art. 216 al. 2 lit. j) privind starea invatamantului superior.
4. Ministerul nu a indeplinit cerinta legala - Legea nr 1/2011, art. 94 al. 2 litera v - de a prezenta anual, in fata Parlamentului, raportul privind starea invatamantului preuniversitar in Romania.
5. Ministerul nu a numit un alt Consiliu National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) ca urmare a demisiei in bloc acum aproape sase luni a membrilor acestui Consiliu. Ca urmare, intreaga activitate de sprijinire a cercetarii stiintifice universitare este blocata.
6. Ministerul nu a aplicat nici in acest an prevederile legii (art. 160 al. 3) privind procedurile de acordare a granturilor doctorale pe baza de competitie nationala, organizata de CNCS si nu in mod discretionar de catre minister.
7. Ministerul nu a creat posibilitatea, asa cum prevede Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, inceperea evaluarii programelor de studii doctorale din Romania. Nu exista procedura in acest sens.
8. Nu a fost realizata, pana la inceperea anului universitar 2013 - 2014, evaluarea universitatilor in scopul ierarhizarii programelor de studii si clasificarii universitatilor.
9. Alocatia pentru finantarea de baza a studentilor este in medie de 2400 de lei pe an si nu acopera cheltuielile universitatilor. In consecinta, acestea au fost nevoite sa recurga la masuri care contribuie la scaderea calitatii educationale si la cresterea cantitatii prin inmatricularea a unui numar mai mare de studenti pe locurile cu taxa.
Concluzia este una simpla: filozofia noului an universitar in mandatul Pricopie este raportarea la cantitate si nu la calitate, in conditiile in care si somajul in randul tinerilor creste si piata muncii nu-i poate absorbi.
Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a cerut Guvernului Ponta ca la rectificarea bugetara sa nu ia bani de la educatie. Raluca Turcan i-a cerut si ministrului educatiei "sa faca public raportul privind starea invatamantului si sa il prezinte Parlamentului si sa ia toate masurile pentru a fi in acord cu legea Educatiei Nationale". "In caz contrar, ministrul Pricopie trebuie sa isi prezinte demisia", a spus vicepresedintele PDL.
Departamentul de Comunicare al PDL.
Noul Cod rutier ii jupoaie pe soferi, pentru ca Victor Ponta vrea sa acopere deficitul de 1 miliard de euro la incasarile bugetare.
Deputatul PDL Elena Udrea s-a declarat impotriva noului Cod rutier, catalogand initiativa USL drept o incercare suplimentara de a-i spolia pe romani. In opinia democrat-liberalei, demersul Puterii este nejustificat din perspectiva realitatilor socio-economice ale Romaniei din acest moment si arata ca statul isi trateaza cetatenii ca pe posibili infractori si contraventionisti.
"Noul Cod rutier, zamislit in mintile inguste ale unor oameni care nu au nicio legatura cu realitatile vietii de zi cu zi a romanilor, arata o lipsa profunda de respect pentru cetatenii acestei tari. Sa pui amenzi mai mari decat in orice alta tara europeana intr-o Romanie in care somajul creste, preturile, taxele si impozitele se maresc si ele, dovedeste incompetenta, prostie si rea-vointa. In niciun alt stat care se pretinde democratic, cetatenii nu sunt priviti ca in Romania, drept posibili infractori si contravenienti", a declarat Elena Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului pune gonflarea amenzilor pe seama incasarilor bugetare mult sub nivelul prognozat. Politistii ar urma sa aiba sarcina sa compenseze veniturile bugetare prin amenzi, urmand sa existe chiar norme pentru fiecare in parte.
"Victor Ponta si inteligentii sai subalterni au reusit contraperformanta epocala sa incaseze la Bugetul de stat cu 1 miliard de euro mai putin decat trebuia pe primele 8 luni ale anului. Noul Cod rutier vine sa compenseze acest deficit de venituri bugetare. Practic, USL vrea sa ia de la soferi banii care se scurg in economia neagra si pe care ANAF-ul nu reuseste sa-i verifice. Este semnul cel mai profund al neputintei si al urii fata de proprii cetateni", a mai afirmat Elena Udrea.
In opinia deputatului PDL de Roman, a impune un Cod rutier atat de drastic in absenta investitiilor in infrastructura care sa genereze o imbunatatire a traficului la nivel national reprezinta o greseala. Statul trebuie sa le asigure intai romanilor posibilitatea de a conduce in conditii civilizate si abia apoi, daca lucrurile nu s-ar imbunatati, ar trebui discutata o inasprire a amenzilor contraventionale.
"Premierul ar trebui sa se preocupe mai mult cum sa construiasca drumuri, sosele si autostrazi, cum sa imbunatateasca infrastructura de transport din orase si cum sa-i ajute pe romani sa-si innoiasca parcul auto. Asta trebuie sa fie preocuparea unui Guvern responsabili, nu jupuirea unor oameni care si asa fac sacrificii foarte mari pentru a avea o masina si a se folosi de ea, in conditiile unor combustibili tot mai scumpi si a unor taxe tot mai restrictive. Daca o tine tot asa, Ponta se va transforma in Ceausescu II: vor circula o saptamana masinile cu numere impare si o saptamana cele cu numere pare", a afirmat Elena Udrea.
Democrat-liberala sustine ca noul Cod rutier incurajeaza coruptia. "Se va ajunge in situatia in care, decat sa platesti 100 de milioane de lei vechi amenda si sa te mai si alegi cu permisul suspendat o perioada foarte lunga de timp, mai bine dai 500 de euro spaga si ramai si cu permisul. E un principiu universal valabil: cand maresti taxele si impozitele, daca nu esti in stare sa le colectezi, creste si evaziunea sau, in cazul nostru punctual, coruptia", a punctat Elena Udrea.
Deputatul PDL se declara insa o sustinatoare a inaspririi pedepselor pentru cei care comit abateri grave de la Codul rutier. Cei care circula in stare de ebrietate, sub influenta substantelor halucinogene sau depasesc viteza legala cu peste 70 de kilometri la ora ar trebui sa aiba permisele confiscate definitiv si o interdictie de a mai conduce pe drumurile publice din Romania. Ar trebui sa vorbim deja de infractiuni, nu de abateri contraventionale. "Poate ar fi fost de dorit si o modificare pe acest palier a Codului penal care sa prevada aceste pedepse pentru cei care pun in pericol viata celorlalti participanti la trafic", a concluzionat Elena Udrea.
Departamentul de Comunicare al PDL.
.
Foto - arhiva Bistritanews.ro
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2723 vizualizări | 04 octombrie 2013 |