Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Deputatii Stelian Dolha si Cristian Chirtes amendeaza noul Cod Silvic.

Proiectul Noului Cod Silvic va ajunge in regim de urgenta in dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, respectiv Camera Deputatilor dupa ce Guvernul l-a adoptat in sedinta de saptamana trecuta.

 In urma dezbaterilor la nivelul grupului PNL pe acest proiect legislativ, ministrul Lucia Varga a acceptat in draftul de proiect una dintre propunerile pe care le-am formulat alaturi de deputatul Cristian Chirtes, membru al Comisiei de Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputatilor.

Propunerea se refera la regulamentul de vanzare a mesei lemnoase, proiect legislativ conex Noului Cod Silvic. Una dintre cele mai mari temeri ale forestierilor din Romania, formulata cu ocazia mai multor intalniri la care am participat, este aceea ca marile companii forestiere, indeosebi cele cu capital strain, care au intrat in forta pe piata romaneasca de mai multi ani vor acapara licitatiile de masa lemnoasa si vor scoate practic firmele autohtone de pe aceasta piata. De aceea am cerut ca in regulamentul de vanzare sa existe prevederea ca acelasi  ofertant sa nu poata cumpara mai mult de 30 % din volumul de masa lemnoasa scoasa la vanzare. In plus a fost trecuta  prevederea ca firmele care prelucreaza in tara lemnul pentru produse finite, indeosebi cele din industria mobilei sa aiba drept de preemtiune la aceste licitatii.

In cursul rundelor de discutii pe tema noului Cod Silvic i-am cerut ministrului o clarificare in privinta circulatiei pe timp de noapte a transporturilor de masa lemnoasa. Textul proiectului include mentiunea ca interdictia se refera doar la drumurile forestiere.

Pana cand Noul Cod Silvic va intra in dezbaterea Comisiei de Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala voi avea o noua runda de dezbateri cu asociatiile silvicultorilor si forestierilor, pentru formularea de noi propuneri de imbunatatire a proiectului legislativ.

 

Biroul de presa al deputatului Stelian Dolha.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

 

0 comentarii2450 vizualizări09 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0