Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Deputatul PSD-BN, Daniel Vasile Suciu vrea sa schimbe "legea centurii".

Ceea ce nu s-a spus despre varianta ocolitoare a Bistritei sau din culisele puterii. In data de 2 octombrie 2013, deputatul PSD Daniel Vasile Suciu a depus la Camera Deputatilor "Propunere legislativa pentru modificarea alineatului (1) al art.37 din Ordonanta Guvernului Romaniei nr.43/1997 privind regimul drumurilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", prin care variantele ocolitoare se realizeaza "de regula" in afara intravilanului localitatii. Desi nu reprezenta o urgenta, acest proiect in data de 7.10.2013 a fost trimis Senatului, iar maine , 15.10.2013, se asteapta avizele aferente.

            Modul total netrasparent in care s-a procedat ne determina sa credem ca, de fapt, proiectul respectiv este unul cu dedicatie, pentru a ascunde esecul edilului Bistritei in organizarea referendum-ului din data de 29 septembrie 2013 si a legitima defrisarile din Padurea Codrisor.

            Proiectul nu cuprinde, de altfel, nicio prevedere cu privire la situatiile pentru care exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a statuat cu putere de lucru judecat faptul ca o varianta ocolitoare nu poate fi realizata prin intravilanul unei localitati. Mesajul astfel transmis de catre parlamentarii PSD este unul cat se poate de clar: sentintele judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a transat un litigiu si care nu convin puterii pot fi lipsite de efecte de catre parlamentari prin legi initiate dupa bunul plac.

            Mai mult decat atat, nu este explicata sintagma "de regula" si nu sunt enuntate situatiile in care aceste variante de ocolire pot fi realizate prin intravilanul unui oras sau municipiu, astfel incat sa permita o analiza a acestui text de lege din prisma legislatiei comunitare.

             Reiteram faptul ca nu suntem impotriva construirii variantelor ocolitoare pentru fiecare oras sau municipiu, insa dezaprobam tertipurile la care se recurge pentru stabilirea unui traseu cu impact negativ asupra comunitatii si mediului.

 

                                             Comisia de Administratie a PDL Bistrita- Nasaud

                                                                  presedinte av.  Monica Sasarman

 

 

                      

 

 

  Modificarile Codului rutier incalca Constitutia

 

Dispozitiile proiectului de ordonata de urgenta privind modificarea Codului rutier care prevad ca "plangerea impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor nu suspenda executarea sanctiunii amenzii contraventionale"  sunt neconstitutionale:

Recent si Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza Anghel impotriva Romaniei, pe motiv ca s-a incalcat prezumtia de nevinovatie intr-o procedura contraventionala (a se vedea paragr. 66-69 din Hotararea Anghel impotriva Romaniei, publicata pe site-ul oficial al Curtii Europene a Drepturilor Omului).
Astfel, CEDO statueaza ca "acuzatia adusa petentului este o acuzatie penala in sensul Conventiei iar acesta beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, care a fost instituita cu scopul de a proteja indivizii fata de posibilele abuzuri din partea autoritatilor".

Prin urmare, obligarea contravenientului la executarea sanctiunii amenzii, mai inainte ca instanta investita cu o plangere impotriva procesului- verbal de constatare a contraventiei sa se pronunte printr-o hotarare definitiva si irevocabila cu privire la legalitatea sau nelegalitatea procesului- verbal de constatare a contraventiei sau cu privire la nevinovatia petentului reprezinta o incalcare a art. 23 alin. 11 din Constitutia Romaniei potrivit caruia "pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata". Situatia contravenientului petent de a fi "condamnat" la pedeapsa amenzii mai inainte ca instanta sa se pronunte cu privire la vinovatia sau nevinovatia acestuia este mult mai grava decat situatia unui inculpat dintr-un dosar penal.

Mai mult decat atat, creeaza o situatie discriminatorie in sensul ca plangerea impotriva unui proces- verbal de constatare a contraventiei intocmit in baza acestor prevederi nu suspenda executarea sanctiunii, in timp ce plangerea impotriva altor procese- verbale de constatare a contraventiilor in baza altor prevederi suspenda actul sanctionator.

Proiectul de modificare a Codului rutier nu rezolva problema pietonilor care au obligatia de a se asigura ca pot traversa prin locurile special amenajate fara pericol pentru ei si ceilalti participanti la trafic.

Discriminatorie este si prevederea potrivit careia sanctiunea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata se aplica de catre instanta de judecata titularului permisului de conducere sanctionat pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, daca nu a fost achitata amenda aplicata si nu exista posibilitatea executarii silite. Pentru ceilalti contravenienti, se poate transforma amenda in munca in folosul comunitatii. Sanctiune pentru imposibilitatea executarii amenzii tot in sarcina contravenientului?

In concluzie, proiectul de modificare a Codului rutier creeaza precedente periculoase pentru apararea drepturilor cetatenilor.

 

                                                Comisia de Administratie PDL Bistrita-Nasaud

                                                               presedinte av. Sasarman Monica.

 

0 comentarii2436 vizualizări14 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0