
Daca majoritatea dintre noi cunoastem semnificatia separarii tripartite a puterilor in statul democrat roman, am speranta ca si Presedintele tarii va invata macar acest principiu, in cele cateva luni de mandat ramase. Rolul principal al domniei sale este acela de mediere impartiala intre sferele de influenta ale statului pentru a asigura functionarea corecta a autoritatilor publice si respectarea Constitutiei. Implicarea in exercitarea atributiilor Parlamentului, in cazul domniei sale, tentativa de boicot impotriva infiintarii comisiei de ancheta ce are ca scop investigarea activitatilor desfasurate de catre o institutie de stat in achizitionarea de terenuri pentru o persoana privata, este inadmisibila.
Daca analizam informatiile legate de "Cazul Calarasi" intr-un mod obiectiv, si considerand ca printr-o coincidenta fericita consilierul prezidential- platit din bani publici, a descoperit terenul de 290 de hectare tocmai cand presedintele isi dorea sa cumpere pamant, tot printr-o coincidenta procurorul Lucian Papici a verificat acest teren, ce ulterior a fost cumparat de fiica presedintelui, si in mod surprinzator printr-o angrenare de sanse, fiica sa a obtinut un imprumut de 4,6 milioane de lei, tinand cont de faptul ca CEC ofera un credit pentru achizitia de terenuri de maxim 2,8 milioane de lei, nu putem sa nu ne intrebam ce i-a provocat teama Presedintelui, de a simtit nevoia sa isi apere fiica in public, in conditiile in care toate demersurile au fost efectuate fara preferentieri si in totala legalitate?
Contrar asteptarilor sale, in urma discursului sustinut de la pupitrul prezidential, atentia oamenilor a fost indreptata asupra faptului ca fiica sa a cumparat un teren de peste 1 milion de euro, in timp ce o parte dintre cetatenii acestei tari se afla in situatia in care muncesc doar pentru a-si asigura traiul, si o mare majoritate dintre noi nu isi va permite vreodata luxul familiei Basescu; toate din cauza acestui presedinte care trage sforile in Romania de aproape zece ani de zile.
La auzul declaratiilor presedintelui, un element mi-a atras indeosebi atentia: Domnia sa crede ca folosindu-si cu mojicie nepoata in campania spalarii de imagine, si-a creat tabloul de bunic respectabil.
Adevarul este acela ca in ciuda demersurilor diplomatice ale USL pentru ameliorarea imaginii tarii, si pentru a emite semnale de stabilitate si incredere, Traian Basescu contrabalanseaza rezultatele pozitive ale Uniunii cu jocurile sale politice murdare, atacurile verbale la adresa prim-ministrului Victor Ponta si lipsa respectului fata de institutia Parlamentului, estompand astfel sansele Romaniei de a fi membra a spatiului Schengen.
In presa straina se prezinta imaginea presedintelui Traian Basescu drept aceea a unui 'autocrat' care si-a subordonat Curtea Suprema de Justitie, Consiliul Suprem al Magistraturii si Curtea Constitutionala, precum si a tiranului care a sfidat vointa poporului ce a votat la demiterea sa din functie, in timp ce pe plan intern asistam la extrapolarea functiilor prezidentiale in cazul interventiei sale telefonice la ministrul Finantelor Publice, in vederea mentinerii in functie a directorului CEC Bank. Bineinteles, din altruism, si nu din motive ce tin de imprumuturi bancare, cum am fi indreptatiti sa credem.
Daca premierul a fost un 'procuror mediocru', asa cum afirma presedintele in atacul sau furibund, in timp ce Traian Basescu a fost un 'varf in meseria sa', nu pot decat sa fiu recunoscator pentru faptul ca Victor Ponta, in banalitatea sa, nu a vandut Parchetele Anticoruptie din Romania.
Vasile-Daniel Suciu
Deputat PSD Bistrita-Nasaud, Colegiul nr. 2.
.
Foto - arhiva Bistritanews.ro
0 comentarii | 84 vizualizări | 19 noiembrie 2013 |