Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Vot favorabil in comisiile reunite de agricultura pentru bugetul MADR.

Bugetul Ministerului Agriculturii a trecut astazi de votul comisiilor reunite ale Camerei Deputatilor, respectiv Senatului. Am participat la o dezbatere in care au fost punctate principalele provocari ale agriculturii in 2014: noul PNDR si inventarul absorbtiei pe vechiul program, fondurile mutuale pentru calamitati, liberalizarea pietei terenurilor pentru straini si ridicarea derogarii pentru vanzarea laptelui neconform, ambele valabile din 1 ianuarie anul viitor.

 Un singur amendament a fost insusit la vot: este vorba de prinderea in proiectia bugetara din 2014 a banilor pentru fermierii obligati sa restituie subventiile in urma unui control al Curtii de Conturi din 2010, pe motiv ca aveau datorii la bugetul de stat din amenzi, etc. Potrivit datelor MADR ar fi vorba de aproape 10000 de fermieri din toata tara taxati pe nedrept si suspendati, in plus,  trei ani de la acordarea subventiilor. Noi am decis ca banii sa fie prinsi in buget si nu in rectificarile ulterioare din 2014, devreme ce tot exista decizia politica pentru restituire.

Am cerut, in cursul audierii pe buget, cateva clarificari ministrului Daniel Constantin. In primul rand, am dorit sa aflu daca tinerii fermieri, eligibili pe  masura 112, dar care din motive neimputabile lor, au pierdut finantarea, dupa ce au facut investitii serioase, vor mai primi banii promisi de ministru. Suma promisa de ministru in urma cu cateva luni era de 1,5 milioane, dar n-am regasit-o in defalcarile proiectului de buget. Ministrul a raspuns ca banii vor fi platiti, dar nu a indicat prevederea bugetara. O alta explicatie solicitata a fost legata de ajutorul de minimis pentru tancurile de racire care vor putea fi cumparate pe asociatiile micilor fermieri care detin pana la 5 capete de bovine la nivel de comuna. Nedumerirea fermierilor cu care m-am intalnit si in numele carora am adresat intrebarea este legata de ce ar trebui sa faca in legatura cu cei care au 5-6-7 capete de animale sa nu-i primeasca in asociatii si daca sunt deja formate sa-i dea afara? Ministrul Constantin a raspuns insa ca hotararea ii vizeaza doar pe micii fermieri, vulnerabili la impunerea obligativitatii producerii de lapte conform si ca asa a fost conceput proiectul pentru care alocarea este de 70,861 milioane de lei. Ramane ca aceasta problema sa o clarificam la nivelul Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor.

Biroul de presa al deputatului Stelian Dolha.

.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

0 comentarii2443 vizualizări22 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0