Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Declaratie politica: Proiectele facute din birou nu functioneaza in agricultura.

Bunele intentii nu sunt suficiente atunci cand vrei din caldura unui birou sa creezi o masura care sa functioneze in viata reala. Este o lectie pe care, din pacate, functionarii din ministere si cei care ii conduc nu reusesc sa o invete. Un ultim exemplu dintr-o lunga serie este recent adoptatul HG pentru ajutoarele de minimis, destinate cumpararii in fiecare comuna a unui tanc de racire a laptelui.

Hotararea de guvern in cauza, 859 din 6 noiembrie 2013, are premise generoase: aloca  aproape 71 de milioane de lei, prevazuti in bugetul din 2014 al Ministerului Agriculturii pentru a ajuta asociatiile micilor producatori de lapte sa faca fata obligativitatii de a vinde doar lapte conform din 1 ianuarie 2014. Confruntati cu acest termen limita, responsabilii din Ministerul Agriculturii au masurat, au luat statisticile la analizat, au facut calcule si au emis urmatorul algoritm: daca asiguram cate 5000 de euro pentru fiecare comuna doar pentru asociatiile crescatorilor care au intre 1 si 5 capete de bovine, impuscam doi iepuri: odata ii obligam pe micii crescatori sa se asocieze, dar le oferim si ajutor celor care nu-si permit sa cumpere un tanc de racire pentru a livra lapte conform.

Socoteala din birourile ministerului nu se potriveste deloc cu cea din targ, dar nici cu alte legi care tocmai intra in vigoare si care au fost create tot in laboratoarele aceleiasi institutii.

 Fermierii se intreaba pe buna dreptate ce sa faca in cazul celor care au "ghinionul" sa aiba 6 vaci ori 7? Sa-i dea afara din asociatiile deja constituite sau sa-si faca altele fara ei?  Apoi cum sa se asocieze in comunele cu multe sate rasfirate pe zeci de kilometri? Cine sa ia subventia daca la concurenta sunt sapte sate si ajutorul se da pe comuna si cum sa ajunga in maxim 2 ore, termenul pentru laptele conform, la tancul de racire daca distantele sunt mari intre aceste sate? Fac curse de viteza zilnic?

          Sa facem un studiu de caz pe realitatea din Bistrita-Nasaud, un judet aflat din punctul de vedere al numarului de bovine in topul 8 pe tara, ca sa realizati cat de departe e realitatea de socoteala Ministerului. Exista aici 166 de asociatii ale crescatorilor organizate la nivel de sate si catune. Din acestea doar 6  indeplinesc conditiile in privinta numarului de capete. Niciuna nu este organizata insa la nivelul unei comune intregi, deci niciuna nu corespunde HG-ului.

Dincolo de aceste cifre si clivaje mai exista un aspect pe care fermierii nu reusesc sa-l inteleaga. Cum ramine cu noua lege,  297/2013 privind stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui, care tocmai a intrat in vigoare si care-i  obliga sa incheie din 2014 contracte de vanzare a laptelui crud? Asadar este nevoie de asociatii puternice, capabile sa presteze acest serviciu pentru toti crescatorii unei comunitati, care trebuie sa se intareasca si nu sa divida, asa cum ii invita noul HG.

Dincolo de toate aceste consideratii, invit oficialii  Ministerului Agriculturii sa gaseasca o alta formula pentru acordarea acestui sprijin care sa tina cont atat de spiritul legilor existente cat si de nevoia de a unifica, si nu de a dezbina micile comunitati de fermieri.  Si-i mai invit sa coboare in teritoriu si sa afle direct de la sursa care sunt nevoile celor pentru care scriu aceste reglementari.

.

Cu respect,

deputat PNL, Stelian Nechita Dolha.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

1 comentariu2779 vizualizări10 decembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0