Departamentul de Sanatate al Partidului Social Democrat isi manifesta ingrijorarea fata de demersul presedintelui, de reformare a sistemului de sanatate, pentru ca, de fiecare data cand Traian Basescu a pus ochii pe un sistem din aceasta tara, sub pretextul restructurarii si reformarii lui, s-a produs, de fapt, destructurarea lui.
Dupa ce, o lunga perioada de timp, Traian Basescu a stat cu ochii pe educatie si pana nu i-a facut "tampiti" pe beneficiarii acestui sistem, pana cand nu a discreditat profesorii si pana cand nu a distrus invatamantul nu s-a lasat, acum a pus ochii pe sanatate.
Pacientii si medicii din Romania joaca intr-o drama in care sunt protagonisti si victime nevinovate, in timp ce Traian Basescu parca, dintr-un alt film, propune masuri fantasmagorice "centrate in jurul pacientului" printr-un nou Pact pentru Sanatate.
El propune ca latul sa se stranga in jurul pacientului prin coplata si prin impozitarea pensiilor, prin taierea salariilor medicilor si prin cel mai scazut buget din istoria ultimilor 20 de ani pentru sanatate.
Traian Basescu se implica intr-un domeniu pe care il dispretuieste, pe care il subestimeaza si propune un pact, ca pe o "poveste fara sfarsit" pentru ca, astfel, sa confiste si sa arunce in "pubela statului reformat" inca o tema de real interes national.
Putem trage concluzia ca Traian Basescu are un singur plan - acela de a destructura statul de drept. A epuizat sistemul de justitie, sistemul de educatie, iar actiunile de distrugere ale sistemul de sanatate sunt in plina desfasurare si, se pare ca pe lista sa, urmeaza Ministerul Administratiei si Internelor.
Cu siguranta, Traian Basescu nu a aflat ca sanatatea publica a devenit in mod oficial un domeniu care intra in competenta Uniunii Europene; in conditiile respectarii principiului subsidiaritatii, odata cu adoptarea Tratatului de la Maastricht, s-a stipulat ca toate politicile in domenii cheie ale activitatii comunitare trebuie sa tina cont de cerintele de protectie a sanatatii umane.
Resursele alocate domeniului sanatatii si sistemelor de sanatate in statele din nucleul central al comunitatii europene se ridica la 8,5% din P.I.B., reprezentand, in medie, 1600 euro pe cap de locuitor fata, de 190 euro pentru Romania.
Romania nu dispune, in acest moment, din cauza Guvernului Basescu-Boc, de o viziune strategica pe termen mediu si lung in domeniul sanatatii publice, pentru atingerea parametrilor medii de performanta din celelalte state membre ale Uniunii Europene si pentru integrarea organica a acestor preocupari in strategiile nationale si programele operationale, sectoriale sau tematice.
Partidul Social Democrat propune, prin programul de guvernare "Romania corecta - Romania sociala", o noua viziune asupra sanatatii, in perspectiva urmatoarelor decenii, cu obiective care sa transceada durata ciclurilor electorale si preferintele politice conjuncturale.
Dr. Gratiela Draghici,
Departamentul de Sanatate PSD
21 decembrie 2010
0 comentarii | 49 vizualizări | 21 decembrie 2010 |