Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Modificarile aduse Codului Silvic intregesc in mod clar si responsabil aspectele legate de exploatarea masei forestiere.

Ioan Denes, senator PNL: "Modificarile aduse Codului Silvic intregesc in mod clar si responsabil aspectele legate de exploatarea masei forestiere". Senatul Romaniei a dezbatut si votat o serie de amendamente aduse Codului Silvic prin care se fac o serie de modificari importante in ceea ce priveste exploatarea masei lemnoase, precum si in ceea ce priveste diminuarea taierilor ilegale din paduri.

          Printre cele mai importante amendamente se numara cele legate de statutul personalului silvic, eliminandu-se din lege obligativitatea acestuia de a obtine autorizatia de practica in forma propusa initial privind modificarile codului silvic. Principalul motiv luat in considerare la eliminarea acestei propuneri initiale de modificare a Codului silvic a fost acela ca profesia de silvicultor nu este o profesie liberala.

          De asemenea, in amendamentele discutate si votate se mai specifica si ca se va infiinta in cadrul Jandarmeriei Romane o structura specializata de jandarmerie forestiera, cu atributii in domeniul supravegherii, controlului, protectiei si conservarii fondului forestier, precum si pentru combaterea oricaror incalcari legale.

          In noul Cod Silvic pentru persoanele fizice, se mentine in continuare posibilitatea exploatarii in regim propriu a masei lemnoase din padurile care le au in proprietate, in limita a 20 de metri cubi pe an.

          De asemenea, senatorii au aprobat amendamentul care prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2015, sa se interzica vanzarea unui procent mai mare de 50% din masa lemnoasa pusa in valoare pentru a fi recoltata ca "lemn pe picior" din paduri proprietate publica iar restul putandu-se valorifica din rampe sau depozite special amenajate.Prin acest amendament s-a avut in vedere ca in cursul anului 2014 sa poata fi amenajate rampele de depozitare si in acelasi timp sa ramana in continuare intr-un procent  de 50% posibilitatea de-a se exploata padurea ca "lemn pe picior’’.

          "Modificarile aduse Codului Silvic intregesc in mod clar si responsabil aspectele legate de exploatarea masei forestiere. Aceste modificari si-au dorit sa aduca in Codul Silvic prevederile care sa securizeze exploatarea in mod riguros si legala a masei lemnoase si limitarea pana la eliminare a furtului sau exploatarilor nejustificate", a precizat senatorul PNL Ioan Denes

0 comentarii2674 vizualizări18 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0