Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Reducerea somajului in randul tinerilor: PRIORITATE pentru UE, DEZINTERES pentru guvernul USL.

Suntem o natie valoroasa, demna, expresiva, dar nu intotdeauna in momentele cheie am reusit sa valorificam apartenenta si implicarea noastra ca stat in parteneriatele cu institutiile europene.

Un exemplu elocvent care a facut subiectul multor dezbateri si declaratii in ultimii ani: fondurile europene, un instrument financiar pe care noi ca tara membra a Uniunii Europene nu am stiut sa il fructificam strategic.

Solutiile europene pot ajuta partial, dar principala responsabilitate revine guvernelor nationale. Acordul de parteneriat, transmis anul trecut de guvernul roman, pentru folosirea fondurilor europene in perioada 2014-2020 a fost criticat dur de catre Comisia Europeana.

Activarea fortei de munca este una din prioritatile pe care le-a avut in vedere Consiliul European. La summitul de anul trecut, liderii europeni au decis sa aloce circa 8 miliarde de euro pentru combaterea somajului in randul tinerilor.

Romania are la dispozitie 400 de milioane de euro in perioada 2014-2016 pentru combaterea somajului in randul tinerilor. In ceea ce priveste participarea la Programul "Garantia pentru Tineri", Romania trebuia sa pregateasca un Plan national de implementare a respectivului program pana in decembrie 2013. Desi exista mai multe demersuri, oficial nu exista un document pe acest subiect. Amanarea realizarii si lansarii documentului intarzie mecanismul de absorbtie a fondurilor europene alocate tarii noastre, in valoare de 400 mil. euro intre 2014-2016.

Mai mult, in propunerea de buget pentru 2014 nu sunt prevazute costuri asociate cofinantarii sau sustinerii Programului, ceea ce demonstreaza inca o data lipsa de interes a guvernantilor fata de ceea ce Comisia Europeana a numit o investitie pe termen lung.

Pentru ca sistemul sa dea rezultate, bugetele nationale trebuie sa acorde prioritate integrarii tinerilor pe piata muncii, pentru a evita cresterea costurilor viitoare.

Crearea de locuri de munca pentru tinerii someri reprezinta o prioritate pentru liderii europeni, NU si pentru Guvernul USL.

 

Gabriela Montoiu,

Presedinte OF PDL Bistrita-Nasaud

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2443 vizualizări29 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0