Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Sansele dreptei in 2014.

Nimeni nu are monopol pe doctrine. Oricine doreste poate sa-si faca un partid. Deseori ii aud pe unii care se autointituleaza liberali, spunand ca doar ei sunt pe dreapta. Ca doar ei reprezinta valorile de dreapta in Romania. Cand spui asta nu esti liberal. Esti membru PNL sau esti altceva, dar nu liberal. Istoria si faptele altora nu te fac pe tine altfel decit esti, iar cat de atasat esti de valori se vede prin ceea ce faci si nu cat de des spui. Partidele sunt asocieri libere, private intre  oameni, care cel putin teoretic sustin aceleasi valori. Orice om, orice grup la un moment dat poate fonda o organizatie proprie care isi poate propune sa faca ceva in viata publica.

 La sfarsitul anului trecut la ordinea zilei era unificarea dreptei. Mihai Razvan Ungureanu a lansat o propunere, analistii politici sustinatori ai dreptei au lansat zeci de dezbateri pe tema respectiva. Astazi se discuta foarte mult de faramitarea dreptei. Miscarea facuta la sfarsitul saptamanii de o parte din parlamentarii PDL era previzibila. Cat de populara va fi, e greu de estimat. Nu ma grabesc sa-i anunt sfarsitul, ci dimpotriva cred ca va avea succes in alegerile europene. Cred ca momentul cel mai de jos al popularitatii lui Traian Basescu a fost in vara anului 2012 cu ocazia referendumului pentru demiterea din functie si un lucru nu trebuie uitat. Un milion au spus NU la referendum, in conditiile in care PDL nu a participat la vot. Acei alegatori merg la vot. La europarlamentare vor participa  aproximativ 5 milioane de oameni iar presedintele va sustine PMP-ul in alegeri si cred ca au potential bun. Asta nu trebuie sa sperie PDL. PDL, parerea mea, are cel mai dur nucleu de votanti. Nu cel mai mare, dar cel mai fidel. Pe de alta parte orice asociere cu PDL astazi, nu rezolva nimic. PDL nu ajuta si nu poate fi ajutat. Decizia de a candida singur cred ca e cea mai buna solutie. Adunate intr-un singur partid si tinand cont ca valul nepopular al guvernarii nu a trecut, partidele unite ar obtine undeva la 20%. Separat scorul obtinut poate fi mult mai bun. In plus la europarlamentare nu se fac guverne, majoritati. Aici unirea nu face puterea. PDL trebuie sa faca lista competenta de candidati si sa-si aduca electoratul la vot. PDL poate obtine singur 20%.

 Sunt foarte multi care refuza sa voteze USL, dar nu voteaza nici cu PDL, iar acest electorat poate fi recuperat de partide gen PNTCD, NR, PMP, FC. In ceea ce priveste aceste partide mici se impune o masuratoare sociologica, pentru ca ele sa nu piarda acest electorat. Aici este necesara o alianta fiindca separat una din formatiuni poate obtine 4%, deci sub pragul electoral, ceea ce ar fi o pierdere. Cred ca o alianta a partidelor mici de dreapta poate obtine peste 12%, ceea ce este un castig pentru dreapta in general. E o analiza proprie.

USL, in opinia multora dintre noi, este o pacoste peste tara. Majoritatea suntem cei care au sustinut Conventia Democrata, Alianta DA, PDL in 2008. E o categorie care au refuzat constant PSD si in general stanga romaneasca care nu are nici o legatura cu stanga europeana. Insa o buna parte din acest electorat nu mai merge la vot. Va fi greu o remobilizare a lor. Sunt dezamagiti de guvernarea trecuta nu datorita masurilor nepopulare ci din alte motive.

Europarlamentarele sunt alegeri mai putin importante pentru alegatori. Televiziunile si internetul au un rol sporit, iar sumele pe care le utilizeaza partidele sunt mult mai mici, deci un avantaj al partidelor mici. E cea mai buna sansa pentru un partid nou. Daca s-ar incepe cu alegerile locale, sansele ar fi extrem de mici pentru un partid nou sa faca ceva. Oricum intr-o forma sau alta, dreapta va sustine acelasi candidat la prezidentiale, iar la alegerile locale din 2016 vom avea candidati comuni. Cu un singur tur de scrutin, nici nu se poate altfel. Pe cat de necesara va fi unitatea atunci,  pe atat de utila este diversitatea in momentul de fata. PDL-ului, ii va fi aproape imposibil ca in urmatorul ciclu electoral sa castige singur in fata USL. Cred ca o sa ne situam in fata PNL,  insa acest lucru este insuficient. Cred ca PNTCD ar fi obtinut in 1996 tot pe acolo cat a obtinut Conventia Democratica si atunci un mare om politic a gandit pentru tara si nu pentru partid. Asa trebuie facut si acum, insa acum valul de nemultumire inca nu a trecut. Atunci valul era favorabil. Probabil ca pana in luna mai lucrurile vor evolua pozitiv in zona dreptei iar momentul crearii unui vehicul electoral de succes va trebui ales cu grija. Asadar sustinatorii dreptei trebuie sa fie parteneri. Pana atunci trebuie sa spunem in fiecare zi ca acest USL, care astazi a ajuns in Parlament la 90% ca si partidul comunist, nu produce nimic. Nici o lege pentru oameni, nici o lege pentru imbunatatirea sistemului. Constitutie, regionalizare, depolitizarea functiei publice, masuri impotriva spagii, a mitei electorale, a imunitatilor sunt lucruri pe care aceasta majoritate trebuia deja sa le faca. Anul trecut am crezut ca aceasta majoritate de peste doua treimi poate fi o oportunitate pentru Romania, insa astazi asistam la un esec pe toate liniile guvernarii.

 

Alin Seserman - consilier local PDL - mun. Bistrita.

0 comentarii2478 vizualizări03 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0