Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Masurile economice luate de Guvern nu sunt nici electorale, nici populiste.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Adriana Doina Pana, considera ca, in acest an, atat angajatorii cat si salariatii sau pensionari vor resimti efectele cresterii indicatorilor macroeconomici, prin o serie de programe promovate de Guvernul Romaniei. Ministrul Doina Pana a tinut sa mentioneze, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceste masuri nu sunt unele specifice anului electoral 2014, ci au fundament economic si au fost acceptate si de FMI, Banca Mondiala etc.
"Chiar daca s-a vehiculat sloganul ca sunt masuri electorale, sunt masuri care au fost convenite impreuna cu Troica - Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala. Pe aceste foruri nu le intereseaza masurile electorale sau neelectorale, sunt niste banci care au interesul sa-si recupereze banii, pentru ca ne-au dat o gramada de bani drept credit, iar daca acestia au spus ca sunt masuri OK, inseamna ca intr-adevar sunt masuri OK. (…)", a argumentat demnitarul bistritean.
Ministrul Doina Pana a explicat ca masura privind acordarea de facilitati romanilor care au credite si un salariu mai mic de 1.600 de lei, in sensul injumatatirii ratelor in primii doi ani, va avea drept efect cresterea consumului.
"Este o masura prin care nu noi am inventat apa calda, a fost practicata in multe tari, de exemplu, Marea Britanie in 2008, Spania etc. Unele au aplicat reducerea la dobanzi, altele ca noi, injumatatirea ratei. Este o masura care vine, in primul rand, in sprijinul oamenilor, dar si al economiei. (…) Este o masura economic, pentru ca venind cu aceasta diminuare a ratei, creste puterea de cumparare. Obicetivul nostru nu este austeritatea, ci sa creasca consumul, pentru ca economia sa se dezvolte", a declarat ministrul delegat.
Potrivit acesteia, o alta masura importanta, "care nu este populista", o reprezinta suplimentarea cu 9.000 a numarului de bilete de tratament acordate pensionarilor, ajungandu-se la 59.000. "Pe baza rezultatelor macroeconomice de anul trecut, a, putut veni nu doar cu masurile reflectate prin buget - cresterea salariului minim - dar si cu o crestere cu 9000 de bilete de tratament pentru pensionari", a mentionat ministrul Doina Pana.
Potrivit acesteia, un alt set de masuri vine in sprijinul mediului de afaceri, reducerea CAS cu 5 procente pentru angajator, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit sau stimularea crearii de locuri de munca.
"Pana la 1 iulie, Guvernul va avea metodologia pentru scuturea de impozit a profitului reinvestit. Este o masura buna nu doar pentru angajator, care se poate dezvolta, creeaza locuri d emunca, deci implicit si pentru populatie, dar si pentru incasarile la bugetul de stat. Reinvestindu-se, se cumpara tehnologie, care inseamna TVA de 24%, deci nu este nicio pierdere, toata lumea castiga.
De asemenea, Guvernul va suporta jumatate din valoarea totala a cheltuielilor cu salariile pentru firmele care creeaza minimim 20 locuri de munca. Initial, propunerea noastra a fost pentru 50 locuri de munca, dar din discutiile cu angajatorii, doar firmele mari puteau sa o implementeze. Este o forma de schema de ajutor de stat pentru firmele private. Da, statul iti da niste bani, dar ti-i ia foarte repede pentru ca nu se acorda decat acolo unde dezvoltarea firmei presupune locuri de munca. Or, in timp foarte scurt, din impozite pe salarii, alte taxe, statul asi recupereaza ajutorul de stat", a adaugat ministrul delegat pentru dialog social.

.

.
Foto - Marius Chiuzan.

 

0 comentarii2478 vizualizări07 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0