Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Declaratie politica: TVA-ul scade in greutate doar la vecini. La noi ramane tot gras.

Ungaria, tara cu una dintre cele mai mari cote de TVA din Uniunea Europeana, de 27 %, si-a scazut taxa pe valoarea adaugata de la 1 ianuarie 2014 pana la 5% pentru carnea de porc. Masura nu a fost deloc o surpriza, intentia fiind facuta publica inca de acum cateva luni. Guvernul maghiar, care a operat si el o majorare substantiala de TVA la 1 ianuarie 2012, in goana dupa resurse bugetare, da inapoi dupa doi ani an si taie 22 de procente din TVA-ul pentru carnea de porc. Iar motivatia este protectia producatorilor interni fata de asaltul importurilor ieftine, protectia generala a consumatorilor maghiari si nu in ultimul rand evaziunea fiscala uriasa din ceea ce expertii numesc frauda din TVA-ul la alimente.

 Un alt stat vecin, Bulgaria, a anuntat cam tot de atunci o masura similara, tot la carne, aplicabila in cel mai scurt timp. La noi insa, in pofida nelinistii manifestate de industria carnii, a evaziunii recunoscute din domeniu, cifrata cam la 230 de milioane de euro anual si a declaratiilor ministeriale explicite nu se intrevede inca nimic concret.

Consecintele mutarii curajoase a guvernului maghiar si intentiile materializabile ale vecinului de la sudul Dunarii se vor transmite potrivit principiului domino-ului asupra producatorilor romani de carne, dar vor accentua si evaziunea fiscala din tara noastra.

Unii reprezentanti ai industriei sustin prapastios ca produsele maghiare din carne de porc cu un TVA de 5% vor invada piata romaneasca ce practica inca TVA-ul de 24 de procente si ii va conduce pe multi spre faliment. Chiar daca o asemenea stare de lucruri va aparea cel mult izolat, in judetele din vecinatatea granitei cu Ungaria, la nivel national masura nu va afecta, la vedere, importurile corecte.

Aceasta deoarece, schimbul de marfuri dintre cele doua tari se realizeaza in baza regulilor comertului intracomunitar din care este exclusa valoarea TVA-ului national. Totusi expertii avertizeaza ca pe langa o usoara ieftinire a carnii de porc adusa de la vecini, produs care oricum era mai ieftin si pana acum in Ungaria, la producator, putem asista la o explozie a evaziunii fiscale in tara noastra pe acest sector. Acesta este fenomenul cu adevarat ingrijorator, pe langa, desigur, pretul final la raft. Conjunctura regionala a lasat si lasa in offsaid Romania pe acest sector.

Este adevarat ca tara noastra are acord cu Fondul Monetar International si Ungaria nu. Asa cum este tot atat de adevarat ca atunci cand beneficiile sunt cuantificabile in cifre clare si demonstrate de orice analist, iar presiunea exercitata de masurile similare ale unor state vecine devine critica, Romania nu mai are incotro, iar guvernul trebuie sa ia taurul de coarne.

Este clar ca reducerea TVA-ului la paine la 9% a fost o gura de oxigen deopotriva pentru industria de panificatie cat si pentru consumator si a avut rezultate notabile in combaterea evaziunii fiscale. E nevoie sa tragem linia urgent si in sectorul carnii si fara prea multe comentarii sa punem in balanta pierderile generate de evaziune bugetului si mai putin cum acoperim diferentele create prin reducerea cotei, pe care oricum, pe ansamblu, Romania nu reuseste sa o colecteze decat in proportie de 57 %.


Cu respect,

deputat PNL Stelian Dolha.

.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

0 comentarii2737 vizualizări11 februarie 2014
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0