Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 13 Iunie 2024 - 14587
Retorica prezidentiala in Romania.

Stimate Domnule Presedinte, Stimate Colege, stimati Colegi,  Dati-mi voie sa citez vorbele unui om de mare seama, ale unui lider de stat, care spunea: "Desteapta-te romane, din somnul cel de moarte/ Din care … In care te trezira", scris de Anton Pann. Sau cel putin asa ne invata presedintele Traian Basescu. Indignarea nu consta doar in faptul ca presedintele tarii nu cunoaste autorul si versurile imnului romanesc, ci si in faptul ca in cei 10 ani de leadership, ne-a intoxicat in mod constant cu atitudinea sa ofensatoare, limbajul jignitor si opiniile otravitoare.

            Dimensiunile imaginii prezidentiale se contureaza cu registrul argotic de limba folosit de acesta, si se aprofundeaza cu volumul modest de cunostinte in raport cu istoria si cultura tarii, ajungand la temele sale preferate, ce instiga la violenta si dezordine sociala.

In ceea ce priveste fundamentul statului de drept romanesc, democratia, si o trasatura asociata cu aceasta, dreptul la libera exprimare, presedintele pare ca si dupa 20 de ani de democratie inca inspira si expira comunism, renegand valorile exprimate mai sus. Afirm aceste lucruri tinand cont de modul in care riposteaza, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, utilizand expresii de genul: "mai pasarica nu ai si tu altceva de facut?", "Tiganca imputita"si "gaozari", jigneste reprezentantii presei spunand: "si intrebarile trebuie sa probeze o minima inteligenta" sau descrie in mod oficial un post de televiziune ca fiind "propagandist cu rolul de dezinfomare si inselare a romanilor".

            Atitudinea oficiala a liderului de stat Traian Basescu frapeaza prin modelul pe care il confera tinerilor din aceasta societate si prin invatamintele sale cele mai reprezentative, de exemplu demonstratia din cadrul unei emisiuni Tv, in care arata cum se bea corect Whiskey afirmand: "Uitati-va, deosebirea intre un om care stie sa bea si unul care bea ca prostu' ".

Chiar si in comunicarea unor elemente de maxima importanta, ale unor modificari ce afecteaza vietile oamenilor, Traian Basescu se adreseaza ironic folosind un limbaj batjocoritor, precum la justificarea deciziei de reducere a indemnizatiilor pentru mame, a afirmat ca "Romania a devenit o tara de mamicute si bebelusi".

            Presedintele si-a facut chiar un obicei din a comunica de la pupitrul prezidential elemente ce tin de sfera personala, precum apararea reputatiei fiicei sale, sau insulte si acuzatii de coruptie adresate prim-ministrului, reliefand de fiecare data joculetele sale politice prin sintagme de genul "am sesizat Parchetul asa cum l-a sesizat si el cu fiica-mea".

Domnule Presedinte, mesajele transmise de la Palatul Cotroceni au caracter oficial, iar cetatenii se asteapta ca subiectele tratate sa vizeze starea natiunii sau propriile lor interese, si nu scandal, gargara politica sau afaceri personale.

            Modelul acesta de presedinte conflictual cu atitudine denigratoare si controversata nu este intalnit niciunde in alt stat european. In Franta, de exemplu, la aparitiile sale publice, presedintele François Hollande, transmite mesaje contra rasismului, antisemitismului si discriminarilor de orice fel, si transmite membrilor parlamentului faptul ca tara are nevoie de conlucrare si reconciliere, iar la finalul discursurilor rosteste: " Traiasca  Republica, traiasca Franta!", fara a denigra reputatia sau actiunile aparatului guvernamental.

Intr-o dezbatere publica, presedintele Hollande afirma ca nu isi doreste sa fie seful tuturor si responsabil de nimic, ca nu se va implica in favoarea partidului sau, se va asigura ca justitia functioneaza independent si ca de fiecare data comportamentul sau va fi exemplar. Acestea sunt, din punctul sau de vedere, atributele normale ale unui Presedinte.

            Un alt exemplu ar fi cel al retoricii presedintelui Germaniei, tara ce, fara indoiala, este de mare importanta in Uniunea Europeana, in care acesta subliniaza, cu fiecare prilej, responsabilitatea tarii in interiorul dar si exteriorul granitelor, din cauza trecutului si datorita prezentului, importanta relatiilor externe si modalitatea prin care Germania trebuie sa imbine ordinea mondiala cu valorile sale fundamentale.

In locul acestor trasaturi primordiale si onorabile, presedintele Traian Basescu, varful elitei politice, ne reprezinta pe plan international, in mod dizgratios si rusinos, primind o amenda din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, din cauza  afirmatiilor sale rasiste, conform carora: "multi rromi traiesc din ceea ce fura" sustinute oficial in Ljubljana.

            In timp ce leadership-ul prezidential a evoluat la nivel mondial, functia prezidentiala fiind conturata de problemele natiunii, Traian Basescu este in continuare promotorul regresului, a saraciei si mojiciei, un comunist al perioadei moderne, un pericol asupra securitatii nationale si un luptator acerb pentru suprematia coruptiei.

 In 10 ani de conducere, presedintele Romaniei a creat o hidra politica, un sistem ticalosit cu care, noi toti, inca 10 ani de acum inainte, vom lupta pentru a-i sterge urmele si amintirea!

 

Vasile-Daniel Suciu

Deputat PSD

Bistrita-Nasaud, Colegiul nr. 2.

0 comentarii2856 vizualizări18 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0