Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Impozit progresiv.

Un subiect ce numai de curand a aparut pe scena politica creand dezbateri si discutii in contradictoriu, este intentia Guvernului de inlocuire a cotei unice de impozitare cu o varianta fezabila economiei noastre.

Trebuie precizat ca initiativa introducerii unui impozit progresiv a fost luata in discutie si dezbatuta inca din anul 2011, si ea exista si in planul de guvernare USL cu care am castigat alegerile. Mai mult, aceasta nu este o idee aparuta, asa cum anumite personalitati politice au pretins, in mod necugetat in prag electoral, ci a fost introdusa, in anul 2013, in strategia fiscal-bugetara pe anii 2014-2020, urmand sa fie implementata doar dupa efectuarea studiilor relevante de impact economic.

        Impozitul progresiv, in linii mari, presupune ca persoanelor cu venituri ridicate sa le fie dedusa o cota de impozitare mai ridicata, dar nu mai mult de 16% cat este in prezent, decat categoriilor sociale ce obtin venituri mai mici.

Acest sistem este folosit de catre Statele Unite ale Americii precum si majoritatea statelor din Europa, in conditiile in care aceasta modalitate de impozitare a veniturilor, poate aduce venituri mai mari Guvernului, mai exact la bugetul de stat, si ofera oportunitatea cetatenilor cu venituri medii si mici de a economisi mai mult, si de a investi aceste sume agonisite in cumpararea produselor de necesitate zilnica, bugetul de stat fiind sustinut si de veniturile obtinute de la TVA-ul acestor produse cumparate.

        Mai exact, alternativa la cota unica de impozitare, ce se afla si astazi in analiza la Ministerul de Finante, abordeaza posibilitatea ca in noua politica fiscala, venitul salarial sa fie impozitat cu 12% respectiv 8%, in faza incipienta cel mai probabil, pentru categoriile defavorizate de persoane fizice, alaturi de alte masuri sustenabile precum reducerea contributiilor de asigurari sociale si taxa pe valoare adaugata.

        Opinia mea personala este aceea ca o astfel de masura este binevenita, avand in vedere faptul ca in Romania o parte considerabila a populatiei se straduieste sa isi asigure un trai, cat de decent posibil, avand un venit minim pe economie. Aceasta masura asumata de catre Guvernul Ponta, cu toate ca la suprafata pare ca va crea o distribuire inechitabila, in profunzime vine in spijinul categoriilor cele mai dezavantajate si va crea un efect social pozitiv.


 Deputat Daniel Suciu.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

0 comentarii2352 vizualizări19 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0