Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Fermierii pusi sa plateasca pentru neputinta statului.

Mii de fermieri din intreaga tara sunt obligati sa dea inapoi banii europeni pentru platile din pachetele de agromediu, dar si alte subventii pentru culturi, dupa ce institutiile statului roman au constatat, uneori chiar si dupa 5 ani, ca terenurile in cauza nu sunt acolo unde au fost indicate initial de tarani, cu degetul plimbat pe o harta. Situatia este cu atat mai complicata cu cat in anumite cazuri oamenii s-au trezit bombardati cu procese verbale de restituire cumulate din mai multi ani, ceea ce le-a sporit confuzia.

Adica nu li se cer inapoi doar subventiile primite cu un an in urma. Ci, odata ce i-a prins teledetectia, "ochiul din cer", cum plastic i-au spus unii tarani, multi ajung sa restituie banii pe cativa ani succesivi.

Nu vorbesc aici de cazurile in care, cu buna stiinta, oamenii au incercat sa pacaleasca sistemul, in care nu au intretinut terenurile asa cum s-au angajat, au declarat o suprafata mai mare sau le-au cultivat in afara angajamentului, in ideea ca nu vor fi tocmai ei cei verificati prin selectie.

Ma refer la cazurile acelea, cu zecile si sutele de mii, in care oamenii de buna credinta s-au trezit penalizati pentru ca statul roman, in lipsa Cadastrului National nu a fost in stare sa le puna la dispozitie de la bun inceput un sistem de identificare a terenurilor viabil. Pentru ca nu existau planuri parcelare in momentul in care APIA a inceput sa acorde subventiile pentru proprietari s-a inventat un sistem de evidenta propriu pe blocuri fizice, si nu pe tarlale, asa cum apareau pe titlurile de proprietate, cele doua unitati de masura fiind departe de a fi identice, dupa cum avertizeaza expertii topografi.

De aici si o adevarata confuzie propagata ca o unda de soc. Daca la aceasta se adauga si modul in care li s-a cerut oamenilor, cel putin pana in 2010 sa-si faca identificarea terenurilor pe ortofotoplanuri : cateva minute in fata unei imagini pe o harta, e suficient sa intregim tabloul complet al unei adevarate confuzii nationale. Acolo unde proprietarul s-a identificat singur, iar primaria nu a reusit sa faca legaturile intre blocuri fizice si tarlale, apropape sigur a gresit amplasamentul, este concluzia tuturor expertilor pe care i-am consultat.

Si povestea mai are o latura, care tine exclusiv de decizia politica. Despre multe dintre aceste cazuri s-a aflat din timp, dupa ce noile sisteme de teledetectie au demarat verificarile. La nivelul conducerii centrale APIA au inceput sa curga informatii privind miile de cazuri. Dar oamenii n-au aflat, pentru ca cineva a preferat sa tina gunoiul sub pres, in ideea ca 2011 era preelectoral si 2012 era an electoral. In 2013 insa cand cei 5 ani de prescriptie a debitelor expira, APIA insasi a fost pusa in situatia de a deconta in fata Comisiei Europene si s-a indreptat impotriva fermierilor, sub rezerva riscului de a-si pierde acreditarile ca agentie.

Dincolo de toate aceste explicatii tehnice si bruiaje politice ramane intrebarea: si totusi ce facem cu oamenii carora statul roman nu a fost in stare sa le ofere conditii tehnice adecvate, dar le-a cerut sa respecte standardele stricte ale UE? Si pe care a gasit de cuviinta sa-i informeze dupa mai multi ani care e situatia lor, lasandu-i sa acumuleze datorii.

Cine este vinovatul ? Ei sau institutia statului roman? Daca este clara vinovatia, atunci o concluzie logica e ca acelasi stat ar trebui sa plateasca. Cam asa cum urmeaza sa o faca acum in cazul fermierilor pe care i-a penalizat pe motiv ca aveau datorii la bugetele locale, conditie pe care functionarii statului roman au stabilit-o fara sa-i oblige cineva. Pentru aceasta au trebuit sa treaca vreo cativa ani, un raport al Curtii de Conturi, al Avocatului Poporului si acum un proiect de lege in Parlament. Mai trebuie unul, insa cu o sustinere pe masura prejudiciului creat.

Va multumesc,

Deputat PNL, Stelian Dolha.

.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

1 comentariu2772 vizualizări03 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0