Asa cum si titlul declaratiei politice, de astazi, sugereaza, masca a devenit laitmotivul scenei politice romanesti. Simbolul mastii provine din teatrul antic grec, unde actorii aplicau aceste masti pentru a intruchipa un anumit personaj, omul individual ascunzandu-se in spatele rolului atribuit. Actiunea in sine, sau mai bine spus, scopul purtarii unei masti este acela de "a nu fi tu insuti" si de a fi acel altcineva pe care publicul doreste sa il vada.
In aceasta ipostaza se afla si domnul Crin Antonescu, ce la formarea proiectului USL, si-a asumat rolul de viitor presedinte al Romaniei si, alaturi de colegii din alianta, de luptator contra regimului Basescu, pentru care electoratul si-a exprimat vointa cu privire la alegerile parlamentare, la constituirea structurilor locale si prin referendumul de demitere al actualului presedinte.
Constructia USL s-a format avand ca obiectiv reprezentarea vointei oamenilor, aceea de inlaturare a regimului Basescu si democrat-liberal, iar oamenii care si-au spus cuvantul in aceasta situatie, ne-au incredintat aceasta sarcina ce trebuie nemijlocit dusa pana la bun sfarsit.
Daca am inceta sa ne referim la cei 7 milioane de romani, care ne-au facut responsabili pentru asigurarea unui viitor integru, ca la o cifra, cifra de 7.000.000, ci, ca la oamenii care atunci cand au fost robiti si zdrobiti de Traian Basescu si acolitii sai, au avut curajul sa ceara demisiile acelor lideri, am intelege ca pentru indeplinirea acestui scop, ne-au validat pe noi, in formula USL. Pentru a conduce aceasta lupta in numele lor. Lupta nu s-a incheiat, sarcina nu a fost indeplinita. Retragerea promisiunilor facute, nu este oare, un act de tradare?
Ce alt scop poate fi mai inalt decat acela de a onora promisiunea pe care ai fagaduit-o oamenilor, ce, numindu-te in functie, si-au oferit increderea lor, tocmai pentru a pune in practica planul prezentat?
Daca in Palatul Parlamentului se ciocnesc orgoliile celor mari, in exteriorul lui se afla cetatenii ce inca sunt neindreptatiti si afectati de vechiul sistem, care asteapta ca legiuitorii tarii sa isi aminteasca de ei.
Crin Antonescu s-a infatisat publicului larg drept un presedinte cu prestanta, un excelent orator, un bun diplomat si omul care va aduce stabilitatea in toate institutiile statului. Angajamentele asumate, in pactul USL, au fost tocmai acelea de a crea un mediu economic stabil, de a instaura democratia reala in Romania, si de a crea un mediu propice dezvoltarii si crearii unui viitor mai bun.
De cand a lasat Crin Antonescu deoparte masca de presedinte echilibrat, si a renuntat la promisiunile sale onorabile pentru a pune in prim plan un Antonescu conflictual, ironic si visceral? Pe cine a dorit liderul PNL sa reprezinte, atunci cand cu degajare in voce si veselie in comportament a decis desfiintarea instrumentului de lupta cu regimul ticalosit, si adoptand imaginea razbunatorului cere demisia celui care nici acum nu se da la o parte din lupta cu presedintele ilegitim, si ameninta cu depunerea unei motiuni de cenzura pentru ca si restul demnitarilor angajati in implinirea aceluiasi tel, sa fie impiedicati de la a-si pastra promisiunile?
Ma intreb, in numele cui domnul Antonescu actioneaza, derogandu-se de la programul de guvernare USL, "Romania puternica", constientizand ca in teritoriu, indiferent de decizia de la centru, se doreste colaborarea dintre PSD si PNL si continuarea functionarii protocolului semnat.
Consider ca pentru a te califica drept presedintele de care Romania are nevoie, diplomatia si chiar intelepciunea, sunt calitati ce trebuie sa prevaleze.
Pentru a transpune in idei mai clare, calitatile pe care un presedinte ar trebui sa le posede, voi aminti cuvintele lui Corneliu Coposu, care dupa cei 17 ani petrecuti in temnita, "haituit" de Securitate si prieteni, nu a dorit razbunare, ci, a spus: "I-am iertat si pe unii si pe altii". De asemenea, ce s-ar fi intamplat daca regele Mihai, indepartat din tara si trimis in exil, de catre regimurile politice ale vremii, ar fi decis sa se razbune, sa incurajeze miscarile monarhiste din Romania, nu ar fi creat pe aceasta cale, pentru scopul si vointa sa, haos si tulburari politice ce s-ar fi rasfrant asupra oamenilor, ce destul au suferit? A ales, in schimb, sa contribuie la imbunatatirea mediului politic romanesc, efectuand vizite relativ diplomatice pentru a face lobby in vederea admiterii tarii in NATO si Uniunea Europeana.
Oamenii mari de stat, se afla uneori in situatii dificile, momente in care trebuie sa isi exercite abilitatile diplomatice si sa actioneze pentru binele suprem; daca o criza de orgoliu ii determina sa ia hotarari pripite, ramanand nepasatori la efectele cauzate de acestea, este cazul sa punem la indoiala abilitatea de a fi liderii ai 20 de milioane de oameni.
Asemenea unui actor ce performeaza, Crin Antonescu are datoria de a respecta promisiunea facuta oamenilor, aceea de a-si juca rolul asumat, pana la final.
Vasile-Daniel Suciu
Deputat PSD
Bistrita-Nasaud, Colegiul nr. 2.
.
Foto - arhiva Bistritanews.ro
0 comentarii | 21 vizualizări | 05 martie 2014 |